Polacy dodają to do żurku, a Gessler łapie się za głowę. Nie ma gorszego błędu

Święta zapasem, więc już czas poznać rady doświadczonych kucharzy i ekspertów w kwestii przygotowywanych na Wielkanoc potraw. Głos zabrała także Magda Gessler, która wskazała, jak przygotować doskonały żurek. Restauratorka zdradziła także, czego do tej zupy nie dodawać. Brak jednego składnika zaskoczy niejedną kucharkę i kucharza.
Żurek musi być
Tradycją jest, że podczas wielkanocnego śniadania nie może zabraknąć przede wszystkim żurku. Oczywiście zupa musi być wzbogacona o białą kiełbasę i ugotowane na twardo jajka. Dobry żur powinien być wyrazisty i bardzo aromatyczny. Istnieje przekonanie, że zupa powinna powstawać na zakwasie i jest ono całkiem słuszne, a potwierdza to nawet sama Magda Gessler.
Znana restauratorka nie raz była pytana o porady na temat przygotowania żurku, dlatego postanowiliśmy zebrać te najważniejsze i zaprezentować je w jednym artykule. O tym, jak przygotować wyśmienitą zupę dowiesz się z dalszej części tekstu. Dzięki zastosowaniu się do rad nie popełnisz żadnego błędu, a zaproszeni goście docenią smak tradycyjnego dania.

Gessler radzi, jak gotować żurek
Jak zaznaczyliśmy na samym początku, żurek powinien być przygotowywany na zakwasie. Nie każdy jednak wie, kiedy wlać go do zupy, a niewłaściwe postępowanie może zepsuć smak całego dania. Według Gessler ten dodatek powinien znaleźć się garnku, dopiero wtedy, kiedy wywar będzie się gotował. Po dodaniu zupę należy dokładnie wymieszać, gotować przez chwilę, doprawić pieprzem, solą, czosnkiem oraz szczyptą cukru. Dopiero wtedy jest gotowa.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Problemów mogą nastręczać także dodatki do zupy. Jednym z nich jest majeranek. Składnik niezbędny, bo to on odpowiada za aromat i smak, ale kiedy powinniśmy tę przyprawę wsypać? Według restauratorki majeranek do żurku powinien trafić dopiero na sam goniec gotowania.
Gessler wskazuje, że ważny jest także dobór odpowiedniej kiełbasy. Okazuje się, że biała kiełbasa, białej kiełbasie nierówna i, pomimo że każda jest określana tą barwę, można wyróżnić dwie odmiany. Jedna z nich ma odcień jasnoróżowy i nie jest to najlepszy wybór, ponieważ zawiera sporo soli peklowanej. Dlatego zawsze kupujmy tę, która jest bardziej szara niż biała.

Nigdy nie dodawaj tego składnika do żurku
O przygotowaniu żurku i doborze właściwych dodatków wiesz już całkiem wiele, ale Gessler wskazała także, czego pod żadnym pozorem do żurku nie dodawać. Według niej najgorsze, co można zrobić, to wlać do zupy śmietanę. Choć produkt nada zupie lekkości, a niekiedy i kremowości, w ogóle nie powinien się w tym daniu znaleźć. Wszystko dlatego, że wywar stanie się zbyt kwaśny, co w tym wypadku nie jest wskazane, a przynajmniej nie w nadmiarze.
Wypróbuj porady Magdy Gessler, a przygotowany żurek będzie po prostu idealny. Rodzina zachwyci się smakiem tej zupy na nowo i będą prosić cię nie tylko o dokładkę, ale i o przepis.
Sprawdź także przepis na nietypową wielkanocną przekąskę z jajek oraz wypróbuj przepis na najlepszy sernik.






































