Robiąc placki z młodych ziemniaków, unikam jednego dodatku. Przez niego robią się gumowate
Uwielbiasz placki ziemniaczane? Ja zawsze w lato przygotowuję ich sezonową wersję. Placki z młodych ziemniaków robi się bardzo prosto, w dodatku wychodzą obłędnie chrupiące. Wszystko dzięki temu, że dodaję do nich jedynie odrobinę mąki.
Jak zrobić idealne placki z młodych ziemniaków?
Placki ziemniaczane to doskonały sposób na obiad na ciepłe dni. Są lekkie, a równocześnie zapewniają sytość na długi czas. Dodaję do nich zaledwie 1,5 łyżki mąki, aby wyszły idealnie chrupiące. Cała rodzina zawsze żąda dokładki.
Placki z młodych ziemniaków to sezonowe danie. Warto pokusić się o nie, kiedy łatwo dostępne są te pyszne warzywa. Wystarczy zetrzeć je na tarce, dodać smakowite przyprawy i usmażyć całość na złocisty kolor. Ten chrupiący przysmak zachwyca absolutnie każdego.
Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki:
- 1-1,5 kg młodych ziemniaków
- 2 cebule
- 1 garść ząbków czosnku
- 1 duże jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1-1,5 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
Jak usmażyć zawsze pyszne placki z młodych ziemniaków?
Zacznij od przygotowania ziemniaków na placki ziemniaczane . W tym celu obierz je i opłucz. Następnie zetrzyj je na średnich oczkach tarki . Podobnie postąp z cebulą oraz ząbkami czosnku .
Masę na placki z młodych ziemniaków odsącz na sicie . Wodę z warzyw pozostaw, aby odzyskać z niej skrobię. Do odcedzonych warzyw dołóż jajka, sól, pieprz oraz mąkę . Wszystko razem starannie wymieszaj .
Po upływie 10-15 minut odlej wodę po ziemniakach . Do masy dodaj skrobię, która została na dnie miski . W razie potrzeby uzupełnij tę ilość kupną skrobią ziemniaczaną . Powinno jej się uzbierać ok. 2-3 łyżeczek .
Na patelni dobrze rozgrzej sporą ilość oleju do smażenia placków ziemniaczanych . Za pomocą łyżki wykładaj na gorący tłuszcz porcje ziemniaczanej masy . Smaż na złocisty kolor po obu stronach, a na koniec odsącz placki z młodych ziemniaków za pomocą ręcznika papierowego . Podawaj na ciepło, z dodatkiem śmietany wymieszanej z solą i koperkiem . Te placki przyrządzone na słodko nie potrzebują jajek ani mąki . Przysmak z sezonowego warzywa w niczym nie ustępuje klasycznej wersji tego dania .
Źródło: YouTube Becia gotuje