Smakosze.pl Przepisy Robiąc placki z młodych ziemniaków, unikam jednego dodatku. Przez niego robią się gumowate
Materiał YouTube z kanału Becia gotuje

Robiąc placki z młodych ziemniaków, unikam jednego dodatku. Przez niego robią się gumowate

25 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uwielbiasz placki ziemniaczane? Ja zawsze w lato przygotowuję ich sezonową wersję. Placki z młodych ziemniaków robi się bardzo prosto, w dodatku wychodzą obłędnie chrupiące. Wszystko dzięki temu, że dodaję do nich jedynie odrobinę mąki.

Jak zrobić idealne placki z młodych ziemniaków?

Placki ziemniaczane to doskonały sposób na obiad na ciepłe dni. Są lekkie, a równocześnie zapewniają sytość na długi czas. Dodaję do nich zaledwie 1,5 łyżki mąki, aby wyszły idealnie chrupiące. Cała rodzina zawsze żąda dokładki.

Placki z młodych ziemniaków to sezonowe danie. Warto pokusić się o nie, kiedy łatwo dostępne są te pyszne warzywa. Wystarczy zetrzeć je na tarce, dodać smakowite przyprawy i usmażyć całość na złocisty kolor. Ten chrupiący przysmak zachwyca absolutnie każdego.

Moja ciocia podała dziś do obiadu tę surówkę z ogórków. Jej smak bije na głowę nudną mizerię, od razu poprosiłam o przepis

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1-1,5 kg młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 garść ząbków czosnku
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Jak usmażyć zawsze pyszne placki z młodych ziemniaków?

Zacznij od przygotowania ziemniaków na placki ziemniaczane . W tym celu obierz je i opłucz. Następnie zetrzyj je na średnich oczkach tarki . Podobnie postąp z cebulą oraz ząbkami czosnku .

Masę na placki z młodych ziemniaków odsącz na sicie . Wodę z warzyw pozostaw, aby odzyskać z niej skrobię. Do odcedzonych warzyw dołóż jajka, sól, pieprz oraz mąkę . Wszystko razem starannie wymieszaj .

Po upływie 10-15 minut odlej wodę po ziemniakach . Do masy dodaj skrobię, która została na dnie miski . W razie potrzeby uzupełnij tę ilość kupną skrobią ziemniaczaną . Powinno jej się uzbierać ok. 2-3 łyżeczek .

Na patelni dobrze rozgrzej sporą ilość oleju do smażenia placków ziemniaczanych . Za pomocą łyżki wykładaj na gorący tłuszcz porcje ziemniaczanej masy . Smaż na złocisty kolor po obu stronach, a na koniec odsącz placki z młodych ziemniaków za pomocą ręcznika papierowego . Podawaj na ciepło, z dodatkiem śmietany wymieszanej z solą i koperkiem . Te placki przyrządzone na słodko nie potrzebują jajek ani mąki . Przysmak z sezonowego warzywa w niczym nie ustępuje klasycznej wersji tego dania .

młode ziemniaki.png
Canva / TonyBaggett

Źródło: YouTube Becia gotuje

Pracownica Biedronki włączyła kamerę i się zaczęło. Nigdy widziałam takiego zamieszania
Dlaczego warto wsadzić cebulę do zamrażarki? Powód nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy