Rosół z królika
pixabay.com

Rosół z królika

Królik to jedno z najzdrowszych, najchudszych i najbardziej przyjaznych dla środowiska mięs, jakie możesz jeść. W porównaniu z wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną, indykiem, cielęciną i kurczakiem, królik ma najwyższy procent białka, najniższy procent tłuszczu i najmniej kalorii na kilogram.

Rosół z królika

Mięso królika jest zdrowsze i bardziej zrównoważone (a więc przyjazne środowisku) niż większość innych szeroko dostępnych mięs, których używamy do gotowania. Dlaczego więc nie jeść go więcej?

Królik to jedno z najzdrowszych, najchudszych i najbardziej przyjaznych dla środowiska mięs, jakie możesz jeść. W porównaniu z wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną, indykiem, cielęciną i kurczakiem, królik ma najwyższy procent białka, najniższy procent tłuszczu i najmniej kalorii na kilogram.

Wartości odżywcze i smak mięsa z królika

Mięso królika jest pełne składników odżywczych i minerałów, jest także bogate w witaminy B3 i B12, fosfor, potas, selen i żelazo.

Mięso z królika przypomina w smaku kurczaka, choć ma nieco mocniejszy, bardziej mięsny, ziemisty smak. Można je przygotować podobnie jak mięso z kurczaka - smażyć na oleju lub maśle, dusić lub gotować.

Przepis na rosół z królika

Poniżej przedstawiamy przepis na niedzielny obiad, czyli wykwintny rosół z królika. Smak rzeczywiście jest subtelny, ale nie mdły, jako że żelatyna z kości królika jest uwalniana podczas długiego gotowania, dając bogaty, aromatyczny wywar.

Rosół z królika

Składniki:

  • 2 tusze z królika
  • 2 cebule, umyte i przekrojone na pół, nieobrane
  • 1 główka czosnku, umyta i przekrojona na pół, nieobrana
  • 2 duże marchewki, umyte i przekrojone na pół, nieobrane
  • 1 seler, umyty i podzielony na trzy części
  • 1 pietruszka, umyta
  • ¼ pora
  • ⅛ główki kapusty włoskiej
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

1. Ułóż wszystkie składniki w głębokiej formie do pieczenia albo w brytfannie żeliwnej, wlej wodę, tak aby sięgała do ½ wysokości naczynia i piecz bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 ° C. Od czasu do czasu obróć lub pomieszaj zawartość, aż warzywa i mięso nabiorą złocistego koloru. W zależności od piekarnika zajmie to około 40 minut.

2. Po przygotowaniu wyjmij formę z piekarnika i wrzuć zawartość do garnka wystarczająco dużego, aby swobodnie pomieścić całą zawartość. Zalej zimną wodą do około 2/3 objętości garnka, zostawiając trochę miejsca na dodatkową szklankę wody, która pojawi się w następnym kroku, i bardzo powoli zagotuj potrawę na kuchence.

Jak tylko rosół się zagotuje, zmniejsz ogień/moc kuchenki do minimum.

3. Umieść formę po pieczeniu warzyw i mięsa z powrotem w gorącym piekarniku na minutę lub dwie, a następnie wlej szklankę wody. Pozwól żeby woda się zagotowała i wchłonęła smaki pozostawione na formie. Dodaj zawartość formy do delikatnie gotującego się bulionu.

4. Gotuj wywar przez około 2 godziny, od czasu do czasu usuwając z wierzchu pianę za pomocą łyżki lub chochli. Wyłącz ogień, ale zostaw bulion z kośćmi, mięsem i warzywami w środku, aż trochę ostygnie - to wszystko pomaga zapewnić dobrą wymianę smaków między substancjami stałymi a płynem.

5. Przelej bulion przez sito. Pokrój marchewkę w plasterki, a mięso z królika poszarp na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki posiekaj.

6. Nałóż do talerzy część marchewki, mięsa z królika, solidną szczyptę natki pietruszki i garść makaronu. W dalszej części zamieszczamy przepis na pyszny i prosty w wykonaniu domowy makaron do rosołu z królika.


Prosty przepis na domowy makaron do rosołu

Już po pierwszym przyrządzeniu tego pysznego makaronu przekonasz się, dlaczego tak wiele osób woli świeżą, domową wersję tego dodatku do rosołu.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soli (do gotującej się wody)
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

  1. Na czystym blacie umieść mąkę, nadaj formę kopca.
  2. Wbij wszystkie 4 duże jajka na środek kopca mąki.
  3. Zagnieć ciasto, zajmie to około 5 minut.
    Uwaga: jeśli ciasto jest za suche, nie klei się, możesz dodać ODROBINĘ wody, aby je uelastycznić.
  4. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i pokrój na 4 równe części. Odstaw na bok i przykryj ręcznikiem, aby nie wysychało.
  6. Posyp obficie mąką powierzchnię roboczą i wałek do ciasta, następnie rozwałkuj 1 kulkę ciasta na na duży cienki arkusz. Najlepiej uzyskać tak cienki płat, jak to tylko możliwe.
  7. Po rozwałkowaniu ciasta należy kilkakrotnie delikatnie zawinąć/nałożyć na siebie. Rolkę makaronu pokrój w paski o grubości około 1 cm, w zależności od tego, jaki makaron w rosole lubisz.
  8. Posyp mąką pokrojone paski ciasta i rozłóż je, aby się nie posklejały. Powtórz ten proces z pozostałym ciastem.

Gotowanie świeżego makaronu

  1. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj 2 litry wody. Gdy woda się zagotuje, posól ją i włóż świeży makaron do wody.
  2. Makaron gotuj przez około 2 minuty lub do miękkości. Gdy makaron unosi się na wierzchu garnka, oznacza to, że jest już gotowy.
  3. Odcedź makaron i podawaj z rosołem z królika.

Następny artykuł