Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w charakternej marynacie. To danie to hit w wielu domach
Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. Jednak nawet najbardziej ulubione danie obiadowe czasem może się nieco znudzić. Dlatego proponujemy przyrządzenie schabu w wyrazistej marynacie. To danie jest hitem w wielu domach. Smak tak przyrządzonego schabu po prostu zachwyca.
Schab, czyli przyrządź go na dziko
Kotlety schabowe bardzo często goszczą na stołach Polaków. Podajemy je na co dzień i od święta. Są też podawane na wielu przyjęciach okolicznościowych. Wszystko dlatego, że lubimy ich smak. Do tego kotlety schabowe możemy w prosty sposób przyrządzić.
Jednak najlepsze danie czasem może się znudzić. Polecamy przepis na zrobienie schabu na dziko. Pyszna marynata sprawia, że mięso jest bardzo soczyste. To danie jest hitem w wielu polskich domach.
Jak przygotować schab na dziko?
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- łyżeczka musztardy
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj marynatę, czyli do miski włóż ketchup, musztardę, olej, majeranek i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Marynatą posmaruj kotlety z dwóch stron. Włóż do lodówki na 12 godzin. Teraz odsącz z marynaty i smaż na rozgrzanym oleju. Schab powinien mieć złoty kolor.
Schab na dziko, czyli pyszne i soczyste
Schab na dziko jest dużo bardziej soczysty od tradycyjnych kotletów schabowych. Wszystko dzięki wyjątkowej marynacie. Mieszanka ketchupu, musztardy, czosnku nadaje mięsu pysznego smaku . Po 12 godzinach spędzonych w marynacie mięso będzie bardzo delikatne i soczyste.
Warto przyrządzić to danie obiadowe. Ma ono wyrazisty smak i zachwyci domowników oraz zaproszonych gości. Schab na dziko można podawać z ziemniakami, sezonowymi surówkami, czy z ćwikłą. Pisaliśmy o kotletach z niespodzianką. Podawaliśmy przepis na polonezy schabowe od Ewy Wachowicz.
Źródło: beszamel.se.pl