Smakosze.pl Przepisy Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w charakternej marynacie. To danie to hit w wielu domach
shutterstock/Agnes Kantaruk

Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w charakternej marynacie. To danie to hit w wielu domach

13 września 2023

Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. Jednak nawet najbardziej ulubione danie obiadowe czasem może się nieco znudzić. Dlatego proponujemy przyrządzenie schabu w wyrazistej marynacie. To danie jest hitem w wielu domach. Smak tak przyrządzonego schabu po prostu zachwyca.

Schab, czyli przyrządź go na dziko

Kotlety schabowe bardzo często goszczą na stołach Polaków. Podajemy je na co dzień i od święta. Są też podawane na wielu przyjęciach okolicznościowych. Wszystko dlatego, że lubimy ich smak. Do tego kotlety schabowe możemy w prosty sposób przyrządzić.

Jednak najlepsze danie czasem może się znudzić. Polecamy przepis na zrobienie schabu na dziko. Pyszna marynata sprawia, że mięso jest bardzo soczyste. To danie jest hitem w wielu polskich domach.

marynata
Canva/ivanmateev
Nie kroję cebulki do pomidorów. Wolę zalać je smakowitą pierzynką, ta przekąska zawsze znika jako pierwsza

Jak przygotować schab na dziko?

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj marynatę, czyli do miski włóż ketchup, musztardę, olej, majeranek i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Marynatą posmaruj kotlety z dwóch stron. Włóż do lodówki na 12 godzin. Teraz odsącz z marynaty i smaż na rozgrzanym oleju. Schab powinien mieć złoty kolor.

Schab na dziko, czyli pyszne i soczyste

Schab na dziko jest dużo bardziej soczysty od tradycyjnych kotletów schabowych. Wszystko dzięki wyjątkowej marynacie. Mieszanka ketchupu, musztardy, czosnku nadaje mięsu pysznego smaku . Po 12 godzinach spędzonych w marynacie mięso będzie bardzo delikatne i soczyste.

Warto przyrządzić to danie obiadowe. Ma ono wyrazisty smak i zachwyci domowników oraz zaproszonych gości. Schab na dziko można podawać z ziemniakami, sezonowymi surówkami, czy z ćwikłą. Pisaliśmy o kotletach z niespodzianką. Podawaliśmy przepis na polonezy schabowe od Ewy Wachowicz.

schab
Canva/NicolasMcComber

Źródło: beszamel.se.pl

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Polacy zapomnieli o tym napoju, a jest niesamowicie zdrowy. Dietetyk ujawnił zadziwiające fakty
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy