Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o kotletach. Wachowicz robi polonezy schabowe, rodzina będzie błagać o dokładki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.08.2023 15:42

Zapomnij o kotletach. Wachowicz robi polonezy schabowe, rodzina będzie błagać o dokładki

polonezy schabowe
Canva/Hanzelmann, Facebook/Ewa Wachowicz

Kotlety często goszczą naszych stołach jako lubiane i popularne danie obiadowe. Jednak mogą się znudzić. Dlatego polecamy przepis na polonezy schabowe od Ewy Wachowicz. Nazwa wyborna, a smak jeszcze lepszy. Przygotuj to smaczne danie na obiad. Gwarantujemy, że dokładki będą niezbędne. 

Polonezy schabowe, czyli więcej niż kotlet

Jeśli znudziły ci się kotlety schabowe, to warto sięgnąć po przepis na polonezy schabowe od Ewy Wachowicz. Polonezy to inaczej roladki schabowe nadziewane pieczarkami i cebulą. W tym wybornym daniu poczujemy też smak musztardy miodowej i słodkiej papryki wędzonej.

Polonezy schabowe będą idealnym daniem na uroczysty obiad w gronie rodziny i znajomych. Smak polonezów schabowych zachwyci twoich gości. Warto przygotować więcej porcji, bo to danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Dokładki będą konieczne. 

polonezy schabowe
Canva/STUDIObgd
Ten owocowy galaretkowiec robię nawet bez żelatyny. Jest zdrowy i przepyszny, mogę go jeść codziennie

Jak przygotować polonezy schabowe od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • mąka do panierowania
  • masło klarowane do smażenia
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 łyżka ostrej musztardy miodowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • sól

Przygotowujemy farsz i na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, które solimy i podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy i musztardę, przyprawiamy papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy. 

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy jak na schabowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy plaster nakładamy łyżkę farszu i zawijamy. Roladki obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym  maśle klarowanym. 

Polonezy schabowe, czyli wyborny smak

Polonezy schabowe możemy podawać z ziemniakami i sałatą. Do tego wybornego dania pasuje też puree z ziemniaków lub kopytka. Polonezy schabowe będą smakować też z surówką z pora lub z kalafiora. 

To smaczne danie będzie idealne na wszelkie przyjęcia okolicznościowe w gronie rodziny i znajomych. Sprawdzi się podczas chrzcin, komunii, a nawet wesel. Polonezy schabowe będą też świetną propozycją podczas przyjęcia urodzinowego. Pisaliśmy o przepisie na roladki z tortilli. Podawaliśmy też przepis Tomasza Strzelczyka na filet z kurczaka. 

polonezy schabowe
Canva/3005Mario

Źródło: ewawachowicz.pl