Smakosze.pl
Zupa marchewkowa z imbirem

pixabay.com

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem

9 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Rozgrzewająca i zdrowa zupa marchewkowa z imbirem jest idealnym posiłkiem na zimową i jesienną pogodę. Prosta w przygotowaniu i sycąca doda energii i będzie ciekawą odmianą dla tradycyjnych polskich zup.

Jakie właściwości odżywcze ma imbir?

Mimo, że imbir jest zdrowy, nie powinno się go spożywać więcej niż 10 g dziennie. Jego właściwości mają ogromną moc i są w stanie pomóc w wielu dolegliwościach. Korzeń imbiru jest najbardziej znany z bycia pomocnym w przeziębieniach, bólach gardła i infekcjach wirusowych. Jest bogaty w substancje przeciwzapalne i świetnie nada się też dodany do olejku do masażu. Imbir pomaga też w zaburzeniach trawienia, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i niweluje wzdęcia. W przypadku osób cierpiących na chorobę lokomocyjną i tutaj imbir może okazać się zbawienny! Imbir łagodzi mdłości i przeciwdziała wymiotom. Jeśli masz problem z częstymi migrenami, regularnie stosowany imbir może zmniejszyć ich częstotliwość. Ponadto imbir polepsza krążenie krwi i rozgrzewa organizm.

Kiedy nie powinno się spożywać imbiru?

Istnieją także przeciwwskazania do spożywania imbiru. Nie powinny go w większych ilościach jeść osoby chore na nadciśnienie, a także osoby cierpiące na zaburzenia krzepliwości krwi. Nie powinny również spożywać go osoby, które zażywają leki przeciwcukrzycowe, a także osoby odwodnione i z gorączką.

Jak przygotować zupę marchewkową z imbirem?

Zupa marchewkowa z imbirem jest niewymagająca, a do jej przygotowania nie trzeba wielu składników. Warto natomiast ją przyrządzić, ponieważ jest zdrowa, rozgrzewająca i pożywna.

składniki:

2 łyżki masła

1 cebula

250 g marchwi

1 pietruszka

1 łyżka imbiru startego

½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej

300 ml bulionu warzywnego

80 ml śmietanki 30%

przygotowanie:

  • Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew i pietruszkę na grubsze plasterki.

  • Przygotować garnek, roztopić w nim masło i dodać pokrojoną już cebulę. Gdy chwilę się podsmaży dodać do garnka marchew i pietruszkę. Następnie garnek przykryć i gotować warzywa do zmięknięcia, około 15 minut, mieszając co jakiś czas.

  • Bulion zagotować w osobnym garnku

  • Gdy warzywa zmiękną, dodać do garnka z warzywami starty imbir, startą skórkę z pomarańczy, a następnie zalać gorącym bulionem. Przykryć ponownie i gotować ok. 25 minut

  • Po tym czasie odstawić zupę z palnika, dodać śmietankę, sól i pieprz i zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji kremu.

Do zupy możesz dodać również nieco kurkumy i wędzonej papryki oraz prażone migdały, które nadadzą zupie przyjemnego posmaku. 

Pikantna zupa marchewkowa z imbirem

Jeśli lubisz pikantne dania, koniecznie musisz spróbować przepisu na zupę marchewkową z imbirem i chili. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa, mimo że tak prosta w wykonaniu ma mały smak orientu.

składniki

500 g marchwi

300 ml mleka kokosowego

1 l bulionu warzywnego

1 łyżeczka startego imbiru

3 ząbki czosnku 

1 cebula

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 papryczka chilli

sok z połówki pomarańczy

3 łyżki oliwy

sól/pieprz

kolendra (opcjonalnie)

przygotowanie:

  • Cebulę, marchew, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w kostkę, marchew na grubsze plastry, a czosnek, imbir i chilli posiekać drobno.

  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchew, czosnek, imbir i chilli i podsmażać przez około 2 minuty do zarumienienia się czosnku i cebuli.

  • Marchew umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki, a następnie dodać na patelnię. Całość posypać słodką papryką i smażyć około 5 minut.

  • Bulion zagotować w oddzielnym garnku, doprowadzając go do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dodać do niego wszystkie warzywa z patelni.

  • Następnie do garnka dolać całe mleko kokosowe i gotować około 20 minut, aż marchew będzie miękka

  • Na sam koniec do garnka dolać sok z pomarańczy, sól i pieprz i zmiksować przy pomocy blendera do konsystencji kremu.

Jeśli lubisz kolendrę, jest ona świetnym dodatkiem do tej zupy. Dodatkowo dla przełamania i złagodzenia ostrego smaku, na krem możesz nałożyć także łyżkę schłodzonej śmietany lub jogurtu naturalnego.

undefinedundefinedundefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >