Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem
Jakie właściwości odżywcze ma imbir?
Mimo, że imbir jest zdrowy, nie powinno się go spożywać więcej niż 10 g dziennie. Jego właściwości mają ogromną moc i są w stanie pomóc w wielu dolegliwościach. Korzeń imbiru jest najbardziej znany z bycia pomocnym w przeziębieniach, bólach gardła i infekcjach wirusowych. Jest bogaty w substancje przeciwzapalne i świetnie nada się też dodany do olejku do masażu. Imbir pomaga też w zaburzeniach trawienia, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i niweluje wzdęcia. W przypadku osób cierpiących na chorobę lokomocyjną i tutaj imbir może okazać się zbawienny! Imbir łagodzi mdłości i przeciwdziała wymiotom. Jeśli masz problem z częstymi migrenami, regularnie stosowany imbir może zmniejszyć ich częstotliwość. Ponadto imbir polepsza krążenie krwi i rozgrzewa organizm.
Kiedy nie powinno się spożywać imbiru?
Istnieją także przeciwwskazania do spożywania imbiru. Nie powinny go w większych ilościach jeść osoby chore na nadciśnienie, a także osoby cierpiące na zaburzenia krzepliwości krwi. Nie powinny również spożywać go osoby, które zażywają leki przeciwcukrzycowe, a także osoby odwodnione i z gorączką.
Jak przygotować zupę marchewkową z imbirem?
Zupa marchewkowa z imbirem jest niewymagająca, a do jej przygotowania nie trzeba wielu składników. Warto natomiast ją przyrządzić, ponieważ jest zdrowa, rozgrzewająca i pożywna.
składniki:
2 łyżki masła
1 cebula
250 g marchwi
1 pietruszka
1 łyżka imbiru startego
½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej
300 ml bulionu warzywnego
80 ml śmietanki 30%
przygotowanie:
Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew i pietruszkę na grubsze plasterki.
Przygotować garnek, roztopić w nim masło i dodać pokrojoną już cebulę. Gdy chwilę się podsmaży dodać do garnka marchew i pietruszkę. Następnie garnek przykryć i gotować warzywa do zmięknięcia, około 15 minut, mieszając co jakiś czas.
Bulion zagotować w osobnym garnku
Gdy warzywa zmiękną, dodać do garnka z warzywami starty imbir, startą skórkę z pomarańczy, a następnie zalać gorącym bulionem. Przykryć ponownie i gotować ok. 25 minut
Po tym czasie odstawić zupę z palnika, dodać śmietankę, sól i pieprz i zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji kremu.
Do zupy możesz dodać również nieco kurkumy i wędzonej papryki oraz prażone migdały, które nadadzą zupie przyjemnego posmaku.
Pikantna zupa marchewkowa z imbirem
Jeśli lubisz pikantne dania, koniecznie musisz spróbować przepisu na zupę marchewkową z imbirem i chili. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa, mimo że tak prosta w wykonaniu ma mały smak orientu.
składniki
500 g marchwi
300 ml mleka kokosowego
1 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka startego imbiru
3 ząbki czosnku
1 cebula
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 papryczka chilli
sok z połówki pomarańczy
3 łyżki oliwy
sól/pieprz
kolendra (opcjonalnie)
przygotowanie:
Cebulę, marchew, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w kostkę, marchew na grubsze plastry, a czosnek, imbir i chilli posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchew, czosnek, imbir i chilli i podsmażać przez około 2 minuty do zarumienienia się czosnku i cebuli.
Marchew umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki, a następnie dodać na patelnię. Całość posypać słodką papryką i smażyć około 5 minut.
Bulion zagotować w oddzielnym garnku, doprowadzając go do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dodać do niego wszystkie warzywa z patelni.
Następnie do garnka dolać całe mleko kokosowe i gotować około 20 minut, aż marchew będzie miękka
Na sam koniec do garnka dolać sok z pomarańczy, sól i pieprz i zmiksować przy pomocy blendera do konsystencji kremu.
Jeśli lubisz kolendrę, jest ona świetnym dodatkiem do tej zupy. Dodatkowo dla przełamania i złagodzenia ostrego smaku, na krem możesz nałożyć także łyżkę schłodzonej śmietany lub jogurtu naturalnego.
undefinedundefinedundefinedundefined