Smakosze.pl
Zupa marchewkowa z imbirem

pixabay.com

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem

9 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Rozgrzewająca i zdrowa zupa marchewkowa z imbirem jest idealnym posiłkiem na zimową i jesienną pogodę. Prosta w przygotowaniu i sycąca doda energii i będzie ciekawą odmianą dla tradycyjnych polskich zup.

Jakie właściwości odżywcze ma imbir?

Mimo, że imbir jest zdrowy, nie powinno się go spożywać więcej niż 10 g dziennie. Jego właściwości mają ogromną moc i są w stanie pomóc w wielu dolegliwościach. Korzeń imbiru jest najbardziej znany z bycia pomocnym w przeziębieniach, bólach gardła i infekcjach wirusowych. Jest bogaty w substancje przeciwzapalne i świetnie nada się też dodany do olejku do masażu. Imbir pomaga też w zaburzeniach trawienia, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i niweluje wzdęcia. W przypadku osób cierpiących na chorobę lokomocyjną i tutaj imbir może okazać się zbawienny! Imbir łagodzi mdłości i przeciwdziała wymiotom. Jeśli masz problem z częstymi migrenami, regularnie stosowany imbir może zmniejszyć ich częstotliwość. Ponadto imbir polepsza krążenie krwi i rozgrzewa organizm.

Kiedy nie powinno się spożywać imbiru?

Istnieją także przeciwwskazania do spożywania imbiru. Nie powinny go w większych ilościach jeść osoby chore na nadciśnienie, a także osoby cierpiące na zaburzenia krzepliwości krwi. Nie powinny również spożywać go osoby, które zażywają leki przeciwcukrzycowe, a także osoby odwodnione i z gorączką.

Jak przygotować zupę marchewkową z imbirem?

Zupa marchewkowa z imbirem jest niewymagająca, a do jej przygotowania nie trzeba wielu składników. Warto natomiast ją przyrządzić, ponieważ jest zdrowa, rozgrzewająca i pożywna.

składniki:

2 łyżki masła

1 cebula

250 g marchwi

1 pietruszka

1 łyżka imbiru startego

½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej

300 ml bulionu warzywnego

80 ml śmietanki 30%

przygotowanie:

  • Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew i pietruszkę na grubsze plasterki.

  • Przygotować garnek, roztopić w nim masło i dodać pokrojoną już cebulę. Gdy chwilę się podsmaży dodać do garnka marchew i pietruszkę. Następnie garnek przykryć i gotować warzywa do zmięknięcia, około 15 minut, mieszając co jakiś czas.

  • Bulion zagotować w osobnym garnku

  • Gdy warzywa zmiękną, dodać do garnka z warzywami starty imbir, startą skórkę z pomarańczy, a następnie zalać gorącym bulionem. Przykryć ponownie i gotować ok. 25 minut

  • Po tym czasie odstawić zupę z palnika, dodać śmietankę, sól i pieprz i zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji kremu.

Do zupy możesz dodać również nieco kurkumy i wędzonej papryki oraz prażone migdały, które nadadzą zupie przyjemnego posmaku. 

Pikantna zupa marchewkowa z imbirem

Jeśli lubisz pikantne dania, koniecznie musisz spróbować przepisu na zupę marchewkową z imbirem i chili. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa, mimo że tak prosta w wykonaniu ma mały smak orientu.

składniki

500 g marchwi

300 ml mleka kokosowego

1 l bulionu warzywnego

1 łyżeczka startego imbiru

3 ząbki czosnku 

1 cebula

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 papryczka chilli

sok z połówki pomarańczy

3 łyżki oliwy

sól/pieprz

kolendra (opcjonalnie)

przygotowanie:

  • Cebulę, marchew, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w kostkę, marchew na grubsze plastry, a czosnek, imbir i chilli posiekać drobno.

  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchew, czosnek, imbir i chilli i podsmażać przez około 2 minuty do zarumienienia się czosnku i cebuli.

  • Marchew umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki, a następnie dodać na patelnię. Całość posypać słodką papryką i smażyć około 5 minut.

  • Bulion zagotować w oddzielnym garnku, doprowadzając go do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dodać do niego wszystkie warzywa z patelni.

  • Następnie do garnka dolać całe mleko kokosowe i gotować około 20 minut, aż marchew będzie miękka

  • Na sam koniec do garnka dolać sok z pomarańczy, sól i pieprz i zmiksować przy pomocy blendera do konsystencji kremu.

Jeśli lubisz kolendrę, jest ona świetnym dodatkiem do tej zupy. Dodatkowo dla przełamania i złagodzenia ostrego smaku, na krem możesz nałożyć także łyżkę schłodzonej śmietany lub jogurtu naturalnego.

undefinedundefinedundefinedundefined

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >