Smakosze.pl Przepisy Rozkosznie, zniewalająco proste ciasto Maxi King bez pieczenia
youtube, kanał Swojskie jedzonko

Rozkosznie, zniewalająco proste ciasto Maxi King bez pieczenia

4 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ciasta bez pieczenia cieszą się u nas niesłabnącym powodzeniem. Stwarzają wiele możliwości łączenia składników, na dodatek bez ryzyka, że coś nie wyjdzie. Dziś polecamy wam ciasto bez pieczenia Maxi King. Jego przygotowanie jest rozkosznie, wprost zniewalająco proste. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Ciasta bez pieczenia bazują na trwałych półproduktach, takie jak herbatniki, biszkopty, krakersy, czekolada, masa kajmakowa czy orzechy. Ich uzupełnieniem są świeżo przygotowane kremy, np. budyniowy, z mascarpone czy bitej śmietany. To połączenie skutkuje niezwykłym smakiem przy minimalnym wysiłku. Zobaczcie też, jak kusząco wygląda - prezentujemy ciasto Maxi King pochodzące z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.

Rozkosznie, zniewalająco proste ciasto Maxi King bez pieczenia

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników (400 g)

  • 1 puszka masy kajmakowej

na krem mleczno-śmietankowy:

  • 250 g miękkiego masła

  • 3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego

  • 1 cukier wanilinowy

  • 3,5 szklanki mleka w proszku

  • 0,5 szklanki mleka

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.

na polewę:

  • 150 g orzechów laskowych

  • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej

  • 4 łyżki mleka lub śmietanki

Przygotowanie ciasta Maxi King

Orzechy wysyp na blachę, wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 10 minut. Po tym czasie przesyp je na ściereczkę, owiń nią i pocieraj, by zetrzeć z orzechów jak najwięcej skórki.

Orzechy drobno posiekaj. Sporą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie połóż jedną warstwę herbatników.

Masło zmiksuj, dalej miksuj, dodając porcjami na przemian cukier, cukier wanilinowy, mleko w proszku i mleko płynne, aż powstanie gładka masa.

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do mlecznego kremu, krótko zmiksuj na najmniejszych obrotach.

Na herbatniki wyłóż połowę kremu, wyrównaj powierzchnię. Przykryj drugą warstwą herbatników. Rozsmaruj na nich kajmak.

Na warstwę kajmaku wyłóż pozostały krem mleczno-śmietankowy. Po wyrównaniu powierzchni rozłóż na kremie herbatniki.

Czekoladę połam na kawałki i umieść w rondelku razem z mlekiem. Podgrzewaj całość w gorącej kąpieli wodnej, aż składniki się połączą. Wtedy wsyp posiekane orzeszki i wymieszaj.

Jeszcze ciepłą polewę wylej na warstwę herbatników. Ciasto wystudź, przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jak przygotować ciasto Snickers , a także jak zrobić proste ciasto Leniwiec .

orzechy laskowe
orzechy laskowe

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: slodkoslonepichcenie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy