Smakosze.pl Przepisy Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację
Canva /evgenyb

Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację

23 września 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Rybie mięso jest bardzo zdrową alternatywą dla wieprzowiny czy kurczaka. Pieczona ryba jest w dodatku mniej kaloryczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Delikatny, pieczony dorsz na warzywach jest doskonałym pomysłem na smaczny, zdrowy obiad. Możecie ją też podać na pożywną kolację.

Przygotowanie pieczonej ryby na warzywach jest bardzo proste i szybkie. Cały posiłek nastawiamy w jednym naczyniu, dzięki czemu po przyrządzeniu obiadu mamy mniej bałaganu w kuchni. Polecamy soczystą, pieczoną rybę nie tylko na piątkowy obiad.

Przepis na aromatyczną pieczoną rybę

Składniki:

  • 80 dag filetów rybnych, np. z dorsza, mintaja

  • 4 ząbki czosnku

  • 5-6 łyżek oliwy

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 czerwona papryka

  • opakowanie świeżego szpinaku baby

  • 200 g pomidorków cherry

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól, pieprz

Ryba pieczona na warzywach krok po kroku

W małej miseczce przygotuj marynatę do ryby . Wymieszaj połowę oliwy z sosem sojowym i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj słodką paprykę, trochę soli i pieprzu i całość wymieszaj . Marynatą posmaruj dokładnie filety rybne z obu stron .

Na dno żaroodpornego naczynia wylej pozostałą oliwę . Paprykę umyj, przekrój, oczyść z pestek i pokrój w cienkie paseczki. Następnie w naczyniu żaroodpornym ułóż umyte liście szpinaku, pomidorki cherry w całości oraz przygotowaną paprykę .

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C . Na przygotowanych warzywach ułóż filety. Skrop je sokiem z cytryny i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika. Rybę na warzywach piecz bez przykrycia przez ok. 10 minut . Po tym czasie polej ją po wierzchu sosem, który zebrał się pod warzywami . Następnie piecz kolejne 5-10 minut. Czas pieczenia zależny jest od wielkości i grubości filetów rybnych . Spróbuj pysznej ryby smażonej bez panierki . Znamy przepis na elegancką rybę w cieście francuskim .

Canva / Caziopeia
Canva / Caziopeia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy