ryba po węgiersku
Canva

Ryba po węgiersku krok po kroku

Ryba po węgiersku to pożywne, lekkie danie pełne aromatycznych przypraw. Można je serwować na ciepło lub zimno i niemal dowolnie zmieniać wedle uznania. Poznaj łatwy przepis na rybę po węgiersku!

Ryba po węgiersku: dla kogo?

Ryba po węgiersku to smaczne, zdrowe i lekkie danie dla każdego. Rybę można wybrać dowolnie wedle własnego gustu, skład warzyw i przypraw też jest zresztą dość luźny i każdy może łatwo zmodyfikować przepis, tak by stworzyć swoją idealną rybę po węgiersku.

Ryba po węgiersku: na jaką okazję?

Ryba po węgiersku to znakomite danie obiadowe lub kolacyjne. Nadaje się świetnie do zaserwowania w okresach zwyczajowo bezmięsnych, np. na Wielkanoc. Można ją jednak pasteryzować i przechować w słoikach, co sprawia, że raz zrobiona ryba po węgiersku może towarzyszyć nam przez szereg dni, a nie tylko od święta.

Ryba po węgiersku: ile kalorii?

Ryba po węgiersku to danie lekkie i zdrowe, na bazie białego mięsa rybiego, pełne aromatycznych przypraw. Nie pozostawia uczucia przejedzenia ani ciężkości. Może stanowić stały element jadłospisu osób dbających o linię.

Ryba po węgiersku: trudność

Ryba po węgiersku to danie dość proste do zrobienia, łatwe do przechowywania i podawania.

Ryba po węgiersku: czas na przygotowanie

Przygotowanie ryby po węgiersku nie powinno zająć nam dłużej niż 1 godzinę. Ryba smaży się dość szybko, ale będziemy musieli przygotować też sos, co zajmuje kolejne 30 minut.

Ryba po węgiersku: składniki (2 porcje)

  • Ryba biała (dowolna) – 500 g
  • Mąka – ½ szklanki
  • Jajko – 1 duże
  • Cebula – 1 duża
  • Marchewka – 1 duża
  • Pietruszka – 1 mała
  • Papryka czerwona – 2 sztuki
  • Przecier pomidorowy – 1 szklanka
  • Bulion warzywny – 1 szklanka
  • Natka pietruszki – parę gałązek
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Laur – 1 listek
  • Ziele angielskie – kilka ziaren
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona – 1/3 łyżeczki
  • Kminek – 1/3 łyżeczki

Ryba po węgiersku: składniki opcjonalne

  • Cukier – 1 łyżka
  • Ocet – ½ szklanki

Ryba po węgiersku: potrzebne przybory

Do przygotowania ryby po węgiersku potrzebujemy tylko noża, tarki, dwóch miseczek, łyżki do mieszania, garnka do zrobienia bulionu i patelni z przykrywką.

Ryba po węgiersku: przygotowujemy składniki

Każdego gotowanie idzie sprawniej, jeśli przed przystąpieniem do walki przygotujemy sobie front robót: zbierzemy potrzebne przybory i przygotuje składniki.

Do ryby po węgiersku musimy przygotować sobie dwie miseczki, w jednej roztrzepać jajko, a do drugiej wsypać mąkę.

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy, a potem ścieramy razem z pietruszką. Paprykę kroimy w paski.

Musimy też przygotować sobie szklankę bulionu warzywnego. Możemy ugotować bulion samodzielnie lub poratować się kostką bulionową rozpuszczoną w wodzie, wedle instrukcji na opakowaniu.

Ryba po węgiersku: przygotowujemy rybę

Teraz możemy przystąpić go szykowania głównego składnika ryby po węgiersku. Wszystko jedno, co to za ryba, może być np. mintaj lub dorsz, kierujemy się tutaj własnym gustem.

Filety rybne obkładamy najpierw ręcznikami papierowymi, by je osuszyć. Następnie kroimy mięso na kawałki. Przyprawiamy je solą i pieprzem, a potem obtaczamy w jajku i mące niczym kotleciki – ryba po węgiersku potrzebuje panierki jak wody.

Następnie kładziemy patelnię na ogniu, wlewamy nieco oliwy i smażymy naszą rybę, aż nabierze koloru złotego z obu stron. Rybę przekładamy na talerz.

Ryba po węgiersku: przygotowujemy sos

Ryba po węgiersku bez sosu byłaby tylko panierowaną rybą. Dlatego teraz przystępujemy do zrobienia sosu.

Na patelnię wlewamy znowu oliwę (opcjonalnie możemy zmyć patelnię po rybie, ale nie jest to konieczne), dodajemy cebulkę i szklimy ją przez parę minut. Potem dodajemy marchewkę i pietruszkę, mieszamy dokładnie z cebulką i smażymy wszystko przez ok. 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojona paprykę i smażymy przez ok. 3 minuty. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, możemy też dodać teraz inne wybrane przyprawy – sproszkowaną paprykę, kminek, majeranek itp. Wszystko znowu mieszamy i chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy dobrze połączyły się z warzywami.

Przyszła pora na wlanie bulionu. Możemy też dodać teraz ziele angielskie i liście lauru. Wszystko mieszamy, przykrywamy patelnie i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze pomidorowego przecieru, mieszamy, gotujemy jeszcze ze 3 minuty i sos do ryby po węgiersku jest już gotowy!

Ryba po węgiersku: podanie

Rybę po węgiersku najlepiej podawać w miseczkach, a nie na talerzu. Na dno wlewamy trochę sosu, kładziemy rybę, polewamy sosem, potem znowu kładziemy rybę i znowu lejemy sos, tak by powstało kilka rybno-sosowych warstw. Całość można jeszcze posypać listkami natki pietruszki.

Rybę po węgiersku możemy podawać od razu po zdjęciu sosu z ognia, czyli na ciepło, lub też pozwolić składnikom ostygnąć i podać danie na zimno.

Ryba po węgiersku: urozmaicenia

Jeśli chcemy urozmaicić smak sosu, możemy dodać do niego także cukier i/lub ocet. Te dodatki wspomogą także pasteryzację ryby, jeśli chcemy zrobić więcej i trzymać danie w słoikach.

Ryba po węgiersku: porady i wskazówki

Ryba po węgiersku bardzo dobrze smakuje schłodzona, zwłaszcza gdy postoi w lodówce kilka dni, by składniki porządnie się zmacerowały. Rybę w sosie można pasteryzować, jeśli dodamy do niej octu i cukru.

Następny artykuł