rydze na patelni smażone na maśle
pixabay.com

Rydze z patelni smażone na maśle

Szukasz odmiany w swojej diecie? Chcesz sięgnąć po sezonowe produkty? Usmaż sobie rydze na maśle. To proste i szybkie danie może stać się hitem twojego jesiennego menu. I bardzo dobrze. Bo grzyby oprócz tego, że są smaczne, zawierają też wiele cennych składników, które poprawiają stan naszego zdrowia.

Rydze z patelni smażone na maśle – wersja najprostsza

Kiedy mamy ochotę na szybką przekąskę, a akurat sezon grzybiarski jest w pełni, usmażmy sobie rydze na maśle. Nie musimy mieć do nich nawet specjalnych dodatków. Wystarczy dodatek bagietki lub świeżego chleba, aby smakowały nieziemsko.

Składniki:

  • 200 g rydzów
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Wykonanie:

Grzyby myjemy i osuszamy. Odcinamy im nóżkę, a kapelusze kroimy na kawałki. Rozpuszczamy na patelni masło i kiedy już będzie gorące, wrzucamy na nie pokrojony na plasterki czosnku. Potem dodajemy do tego rydze i smażymy około 4 minut. Serwujemy z bagietką i dodatkiem białego wina.

Rydze z patelni smażone na maśle z kopytkami

Rydze z patelni smażone na maśle smakują dobrze nie tylko w towarzystwie wina i bagietki. Jeśli podamy je w towarzystwie kopytek, mogą stać się sycącym i smacznym daniem obiadowym.

Składniki na smażone rydze:

  • 500 g rydzów
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz do doprawienia

Składniki na kopytka:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na samym początku przygotowujemy rydze. Obieramy je, kroimy nóżki i kapelusze w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy na nim grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem i po 5 minutach zdejmujemy z patelni.

Następnie zabieramy się za kopytka. Aby je zrobić, powinniśmy mieć przestudzone, ugotowane wcześniej ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia). Przeciskamy je przez praskę do ziemniaków i na stolnicy mieszamy z mąką, jajkiem oraz solą. Zagniatamy ciasto i patrzymy, czy nie wymaga jeszcze podsypania mąką. Jeśli nie, zlepiamy ciasto w kulkę i odkrawamy z niego kawałki, z których następnie na stolnicy rolujemy długie wałki. Wałki spłaszczamy ręką i przy pomocy noża odkrawamy wałeczki. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody (od momentu zagotowania i ich wypłynięcia liczymy 3 minuty). Wyławiamy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Rydze z patelni smażone na maśle – panierowane

Rydze smażone na maśle można podawać też w wersji panierowanej. Smakują wtedy jak wegańskie kotlety i pasują do ziemniaków, jako zastępstwo tradycyjnego schabowego.

Składniki:

  • 5 rydzów
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Rydzom obcinamy ogonki tuż przy kapeluszu, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku a następnie w bułce i obsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Podajemy w towarzystwie ziemniaczków. Dla smaku posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.

Rydze z patelni smażone na maśle z makaronem i sosem śmietanowym

Grzyby idealnie łączą się ze śmietaną, a sos śmietanowo-grzybowy to jeden z lepszych dodatków do makaronu. Dzięki połączeniu klusek i rydzowego sosu stworzymy sycące danie bezmięsne, a dorzucając do niego kawałki kurczaka, przyrządzimy prawdziwą ucztę dla mięsożerców.

Składniki:

  • 30 dag rydzów
  • ¾ szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do doprawienia (około 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu)

Rydze myjemy, osuszamy, odkrawamy nóżki, kroimy na kawałki kapelusz. Potem rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy tam grzyby i smażymy około 6 minut. Dolewamy śmietanę, dodajemy sól, pieprz i podgrzewamy wszystko do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. W wersji dla mięsożerców – smażymy na osobnej patelni kurczaka pokrojonego w kostki i przyprawionego solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy później ze śmietanowo-grzybowym sosem.

Źródło:

https://oryginalnysmak.pl/kopytka-z-rydzami-smazonymi-na-masle/

https://maxgotujeznatury.wordpress.com/2018/09/18/najlepsze-pomysly-rodza-sie-z-biedy-rydze-panierowane-z-ziemniakiem-belaroza-i-prazona-cebulka/

https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/rydze_z_patelni/przepis.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-smazone-rydze-w-smietanie-371634

Następny artykuł