Są niezwykle zdrowe i eleganckie. Bez problemu przyrządzisz szparagi, jak z najlepszej restauracji
Już za chwilę rozpocznie się sezon na szparagi. Białe i zielone warzywa są pysznym dodatkiem do dań głównych, sałatek i wielu innych potraw. Szparagi są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto wprowadzić je do diety.
Już za chwilę rozpocznie się sezon na szparagi
Sezon na szparagi rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa przez kilka tygodni. Wykorzystajmy więc ten czas jak najlepiej i przygotujmy w swojej kuchni dania, jak z najlepszych restauracji. Szparagi możemy przyrządzić na wiele sposobów. Są przepyszne i bardzo zdrowe.
Szparagi są bogatym źródłem wielu witamin. Zawierają przede wszystkim witaminę C oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy . Bogate są również w wapń, żelazo, potas i fosfor. Z warzyw zrobimy między innymi zupę krem, a także podamy z sosem.
Szparagi będą również pysznym dodatkiem do ryb, mięsa i wiosennych sałatek. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji podania tych niezwykle smacznych warzyw. Koniecznie wybierz coś dla siebie.
Czy trzeba obierać szparagi?
Młode szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy, że umyjesz je dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie obetniesz końcówki na ⅓ długości. Możesz je też odłamać, wtedy z pewnością usuniesz tylko stwardniałe końce. Większe szparagi obierz niewielkim nożykiem lub obieraczką do warzyw.
Szparagi obieraj od główki w kierunki korzenia. Obranie większych warzyw jest koniecznie, ponieważ miejscami są twarde. Tak przygotowane szparagi są gotowe do obróbki termicznej. Przyrządzisz je na wiele sposobów.
Jak podać szparagi? Poznaj kilka ciekawych propozycji
Szaragi możesz ugotować i podać je np. z sosem śmietanowym, beszamelowym lub holenderskim. Warzywa wrzuć do wrzątku z dodatkiem cukru, soli i masła. Zielone szparagi będą gotowe po 8-10 minutach, białe po 10-15. Ugotowane szparagi będą pysznym dodatkiem do wiosennych sałatek i dań głównych.
Szparagi możesz również zapiec w piekarniku lub położyć na grillu. Z białych szparagów ugotujesz wyśmienitą zupę-krem. Wystarczy, że podsmażysz je razem z ziemniakami, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem, a następnie zalejesz niewielką ilością bulionu i ugotujesz.
Zupę blenduj i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodką śmietanką. Krem podaj z grillowanymi lub pieczonymi szparagami i grzankami. Będzie smakować obłędnie.
Z tych kwiatów zrobisz genialną dekorację do ciast i deserów. Koniecznie wybierz się na spacer, rosną wszędzie. Polacy ruszyli do lasu z koszykami. Właśnie rozpoczął się sezon na przepyszne grzyby.