Są świetnym źródłem selenu i wapnia. Dietetyk przypomniał o najzdrowszej rybie z polskiego morza
Warto jeść ryby, bo są one doskonałym źródłem białka i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jednak, która ryba z polskiego morza jest najzdrowsza? Dietetyk wskazał tę, po którą warto sięgać. Jest świetnym źródłem selenu i wapnia.
Ryby- warto je jeść
Ryby morskie warto włączyć do swojego jadłospisu. Dostarczają nam kwasów omega- 3 i wielu cennych witamin. Ryby bogate są w witaminy: A, D, E oraz witaminy z grupy B. Zawierają selen i jod dobroczynnie działające kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu.
Warto przypomnieć, że jedzenie ryb poprawia pracę serca, wzmacnia układ odpornościowy i układ nerwowy. Dodatkowo spożywanie ryb zapobiega depresji i wystąpieniu zawałów i udarów. Dietetyk Michał Wrzosek przypomina, która ryba z Bałtyku jest najzdrowsza. Warto włączyć ją do swojej diety.
Rozgotowałaś ryż? Nic straconego. Ten przepis będzie hitem wśród zabieganychJakie są najzdrowsze ryby z Bałtyku?
Michał Wrzosek, który jest dietetykiem- z uwagą przygląda się różnym produktom i bada ich wartości odżywcze. Tym razem pod lupę wziął ryby bałtyckie. Popularny dietetyk wskazał te najbardziej wartościowe ryby, które warto jeść. Na miejscu trzecim według Michała Wrzoska jest flądra. To chuda ryba, ale bogata w kwasy omega-3.
Na miejscu drugim śledzie, które zwykle kojarzą nam się z rybą w oleju na święta. Ich wartością są kwasy omega-3, cynk i witamina D, które sprawiają, że śledź jest dla nas zdrowy. Jest też rybą tłustą, ale składniki odżywcze zachęcają, by jeść śledzie. Można je z powodzeniem smażyć, czy przyrządzać w occie.
Nr 1 według dietetyka, czyli super zdrowa ryba
Michał Wrzosek za najzdrowsze ryby uznał szprotki. Tym samym trafiły one na jego krótkiej liście- na pierwsze miejsce. Szprotki są rybami, które zwykle znajdziemy w puszkach. Są drobne i mają mieniący się, niebieskawy grzbiet.
Szprotki poza kwasami omega-3 zawierają selen i wapń. Jest to ich główna zaleta, którą wskazał dietetyk. Szprotki są też źródłem wartościowego białka. Nie wymagają filetowania, ściągania skóry, czy oczyszczania z łusek. Jada się je w całości. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto jeść flądrę. Podawaliśmy przepis na pyszną rybę smażoną.
Źródło: YouTube/@Michal_Wrzosek