Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z fetą, pomidorkami i chili – doskonały dodatek do potraw
Leśnikowska Dominika
Leśnikowska Dominika 25.03.2022 22:48

Sałatka z fetą, pomidorkami i chili – doskonały dodatek do potraw

Sałatka z fetą, pomidorkami i chili – doskonały dodatek do potraw, ale także idealny lekki posiłek na wiosenny dzień.
pixabay.com

1.      Sałatka z fetą, pomidorkami i chili – opis potrawy.

2.      Jakich produktów potrzeba do zrobienia sałatki z serem feta?

3.      Sposób przygotowania smacznej sałatki z fetą, pomidorkami i chili.

4.      Z czym jeść tego typu sałatki?

undefined

Sałatka z fetą, pomidorkami i chili – opis potrawy.

Sałatka z fetą, pomidorkami i chili to lekki posiłek, który zasmakuje każdemu. Jest bez mięsa, ale tak naprawdę można dołożyć jako składnik dodatkowy na przykład gotowanego kurczaka czy indyka.

W sałatce, a w zasadzie w serze jest dosyć duża ilość tłuszczu. Ser feta nadrabia dużą ilością białka, wapnia, sodu oraz witaminy K i A. Dodatkowo zawiera w sobie sporą dawkę naturalnych probiotyków potrzebnych do wzmacniania mikroflory jelit i odporności.

Oprócz sera mnóstwo witamin zawierają także warzywa tworzące sałatkę. Są to pomidory, sałata, papryka i kukurydza.

Jakich produktów potrzeba do zrobienia sałatki z serem feta?

Sałatka z fetą, pomidorkami i chili jest łatwa w przygotowaniu i robi się ja w 20 minut. Do zrobienia sałatki dla dwóch osób potrzeba:

·        Minimum 200 g sera feta

·        Sałata, może być lodowa, roszponka, rukola

·        120 g pomidorków koktajlowych

·        Papryczka chili albo zwykła czerwona papryka (jeżeli nie lubisz ostrych dań)

·        1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

·        Mała puszka kukurydzy

·        Garść orzechów włoskich

·        Świeży koperek

·        Sól, pieprz

Do sałatki możesz dorzucić gotowane mięso.

Sposób przygotowania smacznej sałatki z fetą, pomidorkami i chili.

Skoro znasz już składniki potrzebne do przygotowania przepysznej sałatki z fetą, pomidorkami i chili, czas na poznanie sposobu przyrządzenia tej sałatki.

1.      Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki i prażymy chwilę na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.

2.      Przygotowujemy dużą miskę, do której będziemy wrzucać pokrojone składniki.

3.      Paprykę chili lub normalną paprykę myjemy i kroimy w małe plasterki lub piórka.

4.      Pomidorki koktajlowe również myjemy i kroimy na pół lub na ćwiartki.

5.      Wszystkie rodzaje sałat kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty składników.

6.      Ser typu feta kroimy w kostkę.

7.      Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do miski, mieszamy wszystko i doprawiamy solą oraz pieprzem.

8.      Na koniec dodajemy świeży koperek, miód lub syrop klonowy oraz posypujemy całość podprażonymi orzeszkami.

9.      Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, więc wkładamy ją do lodówki chociaż na godzinę. 

Pyszna sałatka z fetą, pomidorkami i chili jest już gotowa do spożycia!

Z czym jeść tego typu sałatki?

Taką sałatkę śmiało można jeść samą, można wtedy dodać delikatne mięso ugotowanego kurczaka.

Jeżeli chodzi o dodatki to polecamy podgrzaną chrupiącą bagietkę czosnkową, świeży chleb lub chlebek pita.

Sałatka świetnie pasuje do mięsa grillowanego podczas letnich imprez w plenerze. Możesz ją także połączyć z mięsem mielonym przyrządzonym w domowym zaciszu.

Sałatka z fetą, pomidorkami i chili to świetna alternatywa dla zwyczajnego obiadu. Może stanowić lekki posiłek lub być dodatkiem do różnego rodzaju mięs czy nawet ryb. Ser feta wywodzący się z Grecji świetnie wydobywa smak innych składników zawartych w tej sałatce, a jednocześnie pozostaje najważniejszą składową. Sałatka z fetą z pewnością przypadnie do gustu twoim gościom.

undefined

Tagi: