Sałatka z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli – pyszny i zdrowy posiłek
pixabay.com

Sałatka z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli – pyszny i zdrowy posiłek

Sałatka z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli, nazywana inaczej carpaccio to bardzo prosty przepis na smaczne danie. Nawet jak nie lubisz koziego sera to w tej sałatce smakuje naprawdę dobrze. Potrawa pięknie wygląda na talerzu, robi wrażenie, a przy tym doskonale smakuje. Chcesz poznać przepis na pyszną sałatkę? Przeczytaj poniższy artykuł.

1. Sałatka z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli. – opis potrawy.

2. Lista składników potrzebnych do wykonania pysznej sałatki dla 4 osób.

3. Jak przygotować sałatkę z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli?

4. Inne wersje carpaccio z buraka?

Sałatka z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli. – opis potrawy.

Sałatka z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli to zdrowy posiłek dla każdego. Czy wiesz ile dobrych właściwości i składników odżywczych ma burak? Po pierwsze, pomagają zapobiegać i zwalczać anemię. Po drugie, obniżają cholesterol i pomagają unormować nadciśnienie. Oprócz tego zawierają także kwas foliowy oraz betaninę, dzięki której są skuteczne w walce z nowotworami.

Przepis na sałatkę z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli jest banalnie prosty, każdy da radę go zrobić. Zawiera tylko kilka składników, jak buraczki, rukola, orzechy, ser i przyprawy. Potrawę należy podawać z miodowym sosem.

W następnej części artykułu zostały podane dokładne proporcje składników oraz sposób przygotowania dania.

Lista składników potrzebnych do wykonania pysznej sałatki dla 4 osób.

Do przygotowania pysznej sałatki z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli dla czterech osób potrzebujesz:

· 3 buraczki ćwikłowe

· 100 g koziego sera

· Dużą garść rukoli

· 50g orzechów włoskich

· Sól, pieprz, suszone oregano

· 2 łyżki miodu

· 4 łyżki oliwy z oliwek

· Sok z połowy cytryny

· Listki świeżego rozmarynu

Tak wygląda lista składników. Wiele osób nie lubi sera koziego ze względu na jego specyficzny posmak, ale w tej sałatce z pysznymi warzywami i sosem smakuje naprawdę wyśmienicie i nabiera nowego charakteru. Poniżej znajduje się dokładny opis, co trzeba zrobić, aby przygotować sałatkę z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli.

Jak przygotować sałatkę z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli?

Przyrządzenie tej sałatki jest bardzo proste i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Jednak czas przygotowania jest długi ze względu na pieczenie buraczków, więc weź to pod uwagę planując czas. Przedstawiamy instrukcję krok po kroku:

1. Na początku zajmij się buraczkami. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Każdy buraczek należy dokładnie umyć i osuszyć, następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika. W zależności od wielkości buraków trzeba je piec około 60 minut, na środkowym poziomie piekarnika. Kontroluj pieczenie sprawdzając miękkość warzyw.

2. W trakcie pieczenia buraków, przygotuj sos. Do miseczki wlej miód, oliwę, sok z cytryny i kilka świeżych listków rozmarynu, wymieszaj.

3. Po upieczeniu i wystudzeniu buraków trzeba je delikatnie obrać ze skórki oraz pokroić. Najładniej wyglądają pokrojone w cieniutkie plasterki.

4. Na talerzach rozłóż buraczki, posyp je siekanymi drobno orzechami.

5. Następnie dodaj umytą rukolę oraz kawałki koziego sera. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oregano.

6. Bezpośrednio przed podaniem polej sałatkę pysznym sosem.

Sałatka z pieczonych buraczków, koziego sera i rukoli nie tylko okazale prezentuje się na stole, ale także wyśmienicie smakuje.

Inne wersje carpaccio z buraka.

Wiele osób nie lubi koziego sera. Jeśli nie jesteś w stanie przekonać domowników czy swoich gości, zastąp kozi ser mozzarellą lub serem feta. Smak będzie inny ale równie pyszny.

Orzechy włoskie świetnie pasują do sałatki, ale dobrze będą smakować również orzechy nerkowca.

Sałatka z pieczonych buraczków, sera koziego i rukoli to danie piękne i smaczne. Ma również wiele walorów prozdrowotnych, dlatego warto wprowadzić buraczki do swojej diety. Jak widać przepis jest banalnie prosty, a buraczki możesz upiec nawet dzień wcześniej. Do dzieła!

Następny artykuł