Sałatka z pomidorem, mozzarellą i boczkiem
Jak przyrządzić sałatkę z pomidorem mozzarellą i boczkiem?
Sałatki to z pewnością jedno z tych dań, które może być bardzo szybkie do wykonania, a z drugiej strony świetnie sprawdzi się dla osób, które nie mają doświadczenia kulinarnego. Przygotowanie sałatki z mozzarellą, pomidorem i boczkiem zajmuje kilka chwil, a ilość składników do jej wykonania nie jest duża.
składniki:
sałatka
undefined
125 g boczku
sałata ( lub ulubiony mix sałat)
2 pomidory ( lub ok. 12 pomidorków koktajlowych)
¼ cebuli
125 g mozzarelli
mozzarella
undefined
sos miodowo - musztardowy
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju roślinnego
undefined
przygotowanie:
Pokroić boczek w drobną kostkę, następnie dodać go na rozgrzaną patelnię i podsmażać przez mniej więcej 10 minut, aż boczek się wytopi i zarumieni
Do miseczki wlać wszystkie składniki sosu i mieszać silnymi ruchami do momentu powstania jednolitej konsystencji
Umyć sałatę i pomidora. Pomidora pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić cienko również w kostkę lub cienkie piórka, całość wsypać do miski
Do miski dodać boczek oraz mozzarellę pokrojoną na kawałki. Całość polać sosem oraz doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Sałatka super smakować będzie w towarzystwie grzanek posmarowanych masłem.
Sałatka z pomidorem, mozzarellą i boczkiem na ostro
Jeśli lubisz nieco pikantne dania z pewnością zasmakuje ci sałatka z suszonymi pomidorami, z mozzarellą, boczkiem i chilli. A jeśli akurat jest czas w roku, w którym nie ma problemu z zakupem szparagów, także możesz je dodać do sałatki!
składniki:
sałatka
125 g mozzarelli
100 g boczku
sałata (lub ulubiony mix sałat, świetnie sprawdzi się rukola i roszponka)
2 pomidory
garść suszonych pomidorów
1 papryczka chilli
250 g szparagów zielonych (opcjonalnie)
sól, pieprz
undefined
sos miodowo - musztardowy
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju roślinnego
Szparagi umyć bardzo dokładnie, by całkowicie pozbyć się piasku. Następnie odkroić twarde końce i przekroić każdego szparaga na 3 części.
Boczek pokroić w kostkę, następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do momentu wytopienia się tłuszczu i zarumienienia boczku.
Do miseczki wlać wszystkie składniki sosu i mieszać silnymi ruchami do momentu powstania jednolitej konsystencji
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, następnie na palniku nastawionym na średnią moc podsmażyć części szparagów, bez główek, przez około 3 minuty. Następnie dodać na patelnię glówki i smażyć kolejne 3 minuty. Ściągnąć szparagi z patelni i ostudzić
Mozzarellę odsączyć i pokroić na małe kawałki, pomidory umyć i pokroić i kostkę.
Suszone pomidory pokroić na krótkie paski, chilli posiekać drobno.
Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzach, następnie ułożyć na niej pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, mozzarellę, i szparagi i posypać boczkiem i chilli.
Całość polać sosem
Tortilla z pomidorem, mozzarellą i boczkiem
Jeśli wciąż jednak obstajesz przy stanowisku, że samą sałatką niełatwo się najeść, powyższy przepis wzbogacić możesz o dodatkowe składniki, tortilla sprawdzi się tu znakomicie i nie przedłuży znacząco czasu przygotowywania dania.
Przygotowaną według przepisu mieszankę, już połączoną z sosem musztardowo-miodowym, wzbogacić możesz o avocado pokrojone na plasterki, które dodatkowo daje duże uczucie nasycenia. Takie avocado wystarczy obrać ze skórki, pozbyć się pestki i pokroić. Przygotuj placki tortilli, na rozgrzanej patelni bez tłuszczu kładź każdy placek pojedynczo i smaż najpierw z jednej, potem z drugiej strony do momentu aż tortilla się mocniej zarumieni.
Następnie ściągnij tortille z patelni, wyłóż na talerz i połóż na jednej połowie przygotowaną sałatkę. Teraz zostaje już tylko zwinięcie tortilli ciasno tak, aby nie wypadł z niej żaden ze składników i gotowe. Świetna opcja na obiad, ale także na lunch do pracy. Zaletą tortilli z pomidorem, mozzarellą i boczkiem jest fakt, że smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
undefinedundefined