Smakosze.pl
Sałatka z pomidorem

pixabay.com

Sałatka z pomidorem, mozzarellą i boczkiem

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Sałatka to idealne danie, gdy chcemy szybko zjeść zdrowy posiłek. Panuje błędne przekonanie, że sałatką nie da się najeść, owszem da. Wszystko zależy od ilości i doboru składników, a także dressingu. Sałatka z pomidorem, mozzarellą i boczkiem smakuje świetnie i może stanowić bazę do przygotowania wieloskładnikowych sałatek.

Jak przyrządzić sałatkę z pomidorem mozzarellą i boczkiem?

Sałatki to z pewnością jedno z tych dań, które może być bardzo szybkie do wykonania, a z drugiej strony świetnie sprawdzi się dla osób, które nie mają doświadczenia kulinarnego. Przygotowanie sałatki z mozzarellą, pomidorem i boczkiem zajmuje kilka chwil, a ilość składników do jej wykonania nie jest duża. 

składniki:

sałatka

undefined

125 g boczku

sałata ( lub ulubiony mix sałat)

2 pomidory ( lub ok. 12 pomidorków koktajlowych)

¼ cebuli

125 g mozzarelli

mozzarella

undefined

sos miodowo - musztardowy

1 łyżka musztardy

2 łyżeczki miodu

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju roślinnego

undefined

przygotowanie:

  • Pokroić boczek w drobną kostkę, następnie dodać go na rozgrzaną patelnię i podsmażać przez mniej więcej 10 minut, aż boczek się wytopi i zarumieni

  • Do miseczki wlać wszystkie składniki sosu i mieszać silnymi ruchami do momentu powstania jednolitej konsystencji

  • Umyć sałatę i pomidora. Pomidora pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić cienko również w kostkę lub cienkie piórka, całość wsypać do miski

  • Do miski dodać boczek oraz mozzarellę pokrojoną na kawałki. Całość polać sosem oraz doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Sałatka super smakować będzie w towarzystwie grzanek posmarowanych masłem.

Sałatka z pomidorem, mozzarellą i boczkiem na ostro

Jeśli lubisz nieco pikantne dania z pewnością zasmakuje ci sałatka z suszonymi pomidorami,  z mozzarellą, boczkiem i chilli. A jeśli akurat jest czas w roku, w którym nie ma problemu z zakupem szparagów, także możesz je dodać do sałatki!

składniki:

sałatka

125 g mozzarelli

100 g boczku

sałata (lub ulubiony mix sałat, świetnie sprawdzi się rukola i roszponka)

2 pomidory

garść suszonych pomidorów

1 papryczka chilli

250 g szparagów zielonych (opcjonalnie)

sól, pieprz

undefined

sos miodowo - musztardowy

1 łyżka musztardy

2 łyżeczki miodu

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju roślinnego

  • Szparagi umyć bardzo dokładnie, by całkowicie pozbyć się piasku. Następnie odkroić twarde końce i przekroić każdego szparaga na 3 części.

  • Boczek pokroić w kostkę, następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do momentu wytopienia się tłuszczu i zarumienienia boczku.

  • Do miseczki wlać wszystkie składniki sosu i mieszać silnymi ruchami do momentu powstania jednolitej konsystencji

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, następnie na palniku nastawionym na średnią moc podsmażyć części szparagów, bez główek, przez około 3 minuty. Następnie dodać na patelnię glówki i smażyć kolejne 3 minuty. Ściągnąć szparagi z patelni i ostudzić

  • Mozzarellę odsączyć i pokroić na małe kawałki, pomidory umyć i pokroić i kostkę.

  • Suszone pomidory pokroić na krótkie paski, chilli posiekać drobno.

  • Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzach, następnie ułożyć na niej pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, mozzarellę, i szparagi i posypać boczkiem i chilli.

  • Całość polać sosem

Tortilla z pomidorem, mozzarellą i boczkiem

Jeśli wciąż jednak obstajesz przy stanowisku, że samą sałatką niełatwo się najeść, powyższy przepis wzbogacić możesz o dodatkowe składniki, tortilla sprawdzi się tu znakomicie i nie przedłuży znacząco czasu przygotowywania dania.

Przygotowaną według przepisu mieszankę, już połączoną z sosem musztardowo-miodowym, wzbogacić możesz o avocado pokrojone na plasterki, które dodatkowo daje duże uczucie nasycenia. Takie avocado wystarczy obrać ze skórki, pozbyć się pestki i pokroić. Przygotuj placki tortilli, na rozgrzanej patelni bez tłuszczu kładź każdy placek pojedynczo i smaż najpierw z jednej, potem z drugiej strony do momentu aż tortilla się mocniej zarumieni.

Następnie ściągnij tortille z patelni, wyłóż na talerz i połóż na jednej połowie przygotowaną sałatkę. Teraz zostaje już tylko zwinięcie tortilli ciasno tak, aby nie wypadł z niej żaden ze składników i gotowe. Świetna opcja na obiad, ale także na lunch do pracy. Zaletą tortilli z pomidorem, mozzarellą i boczkiem jest fakt, że smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

undefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >