Smakosze.pl
Magda Gessler, mięso mielone

Jakub Kaminski/East News, canva/Kanvisstyle

Czym Magda Gessler doprawia kotlety mielone?

17 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Wielbiciele kotletów mielonych z pewnością nieraz zastanawiają się, jak można odmienić ich smak. Czym je doprawić, by były jeszcze lepsze. Czasami w takich kwestiach warto odwołać się do kulinarnych autorytetów. Jednym z nich z pewnością jest Magda Gessler. Wiecie, czym znana restauratorka doprawia kotlety mielone? Będziecie zaskoczeni.

Magda Gessler jest postacią kontrowersyjną, jednak właśnie za to ją lubimy. I co by nie mówić, jej przepisy zawsze spotykają się z dużym zainteresowaniem. Słynna restauratorka potrafi bowiem zaskoczyć smakiem i niezwykłym dodatkiem. Jednak nie w kotletach mielonych. Tu Magda Gessler stawia na klasykę — jeśli chodzi o przyprawy do mięsa na kotlety, stosuje jedynie sól i pieprz.

Pyzy

Miękkie i delikatne pyzy z serowym nadzieniem

CZYTAJ DALEJ

Czym Magda Gessler doprawia kotlety mielone?

Sól i pieprz to zdaniem Magdy Gessler właśnie te przyprawy, które nie popsują smaku kotletów mielonych i wyjdą im na dobre.

Restauratorka dodaje też do nich bułkę moczoną w mleku, a także podsmażoną cebulkę. Istotny jest też niewielki dodatek zimnej wody. Dzięki niemu masa po wyrobieniu zachowuje większą lepkość. Zresztą poznajcie dokładny przepis Magdy Gessler na mielone kotlety.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • pół czerstwej kajzerki

  • 1 szklanka mleka

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 jajko

  • 2 łyżki zimnej wody

  • sól, pieprz

  • tarta bułka

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Bułkę namocz w mleku, a potem dokładnie odciśnij i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle, przestudź.

Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, przesmażoną cebulkę, jajko, wodę oraz po około pół łyżeczki soli i mielonego pieprzu. Masę dokładnie wyrób ręcznie.

Zwilżonymi dłońmi formuj z mięsnej masy podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.

Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Kładź na niego kotlety i smaż je po ok. 5 minut z każdej strony. Kotlety smaż na niedużym ogniu, tak by zdążyły dosmażyć się też w środku.

Po więcej inspiracji na mielone kotlety zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam przepis na kotlety mielone z tartymi ziemniakami, a także na kotlety mielone ze śledziem.

kotlety mielone

kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: slodkastrona

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

Czytaj więcej >
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Porady

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

Czytaj więcej >
krokiety

Porady

Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby

Czytaj więcej >
Jak przechowywać jabłka?

Porady

Jak przechowywać jabłka? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >