Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekretny patent Ewy Wachowicz na surówkę zdrowia. W środku uwielbiane warzywa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.10.2022 22:03

Sekretny patent Ewy Wachowicz na surówkę zdrowia. W środku uwielbiane warzywa

Sekretny patent Ewy Wachowicz na surówkę zdrowia. W środku uwielbiane warzywa
Pawel Wodzynski/East News, canva/congerdesign z Pixabay

Surówka zdrowia przepisu Ewy Wachowicz jest uniwersalną surówką do obiadu, która urozmaici każdy posiłek. Surówka z buraków, marchewki, jabłka i i orzechów włoskich jest idealna na jesienny obiad.

Ewa Wachowicz prowadzi stronę kulinarną, na której dzieli się swoimi przepisami na proste i pyszne dania obiadowe, zupy, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na surówkę zdrowia wykorzystany w artykule. Surówka zdrowia jest pysznym dodatkiem obiadowym.

Wachowicz surówkę doprawia niewielką ilością majonezu i śmietany. Dodaje również sok z cytryny i cukier. Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu jabłek, dzięki czemu cała surówka wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Do surówki koniecznie dodajmy posiekane orzechy włoskie.

W okresie jesienno- zimowym nasza odporność jest osłabiona przez niesprzyjające warunki pogodowe. Surówka nie tylko wzmacnia cały organizm, ale i uzupełnia niedobory wielu witamin i minerałów. Witamina A, witaminy z grupy B, karoten, żelazo, magnez, potas to tylko niektóre związki, które znajdziemy w pysznym dodatku obiadowym.

Surówka obiadowa z buraków ćwikłowych, marchewki i jabłka

Składniki:

  • 500 g buraków ćwikłowych

  • jabłko

  • 1 kg marchewki

  • pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich

  • ząbek czosnku

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • sok z cytryny

  • cukier brązowy

Jak zrobić surówkę według przepisu Ewy Wachowicz? Surówka zdrowia jest pysznym dodatkiem do obiadu

Buraki, jabłko i marchew obierz i zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, odstaw na chwilę. Czosnek przeciśnij przez praskę czosnek, posiekaj orzechy i dodaj do przygotowanych składników, wymieszaj.

Do surówki dodaj majonez i śmietanę, ponownie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i od razu podaj, smacznego. Surówka Wachowicz będzie pysznym dodatkiem do obiadu, np. do kotletów mielonych, czy pieczonego schabu.

Buraki
canva/Sarsmis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz