Smakosze.pl Przepisy Sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych
canva/Vladimir Kokorin

Sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych

25 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone są proste do zrobienia, ale stwarzają dużo możliwości do urozmaicania ich smaku. Wystarczy bowiem dodać do nich trochę ziół, pikantnego sosu czy rozdrobnionych warzyw, by odmieniły swój charakter. Dziś przedstawimy wam sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych.

Klasyczne kotlety mielone składają się z mielonego mięsa, namoczonej bułki, jajka, cebuli i przypraw. My jednak postanowiliśmy wzbogacić je o dodatek, który nie tylko doda im smaku i aromatu, ale też sprawi, że kotlety staną się bardziej miękkie i soczyste. Tym sekretnym składnikiem będą pieczarki.

Pieczarki dodają mielonym miękkości i soczystości, dzięki temu, że zawierają dużo wody. Co prawda wcześniej je podsmażamy, by wydobyć z nich więcej smaku, jednak i tak zostaje w nich dużo płynu.

Sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych

Składniki:

  • 20 dag pieczarek

  • olej

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

Przygotowanie kotletów

Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Drobno je posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż na oleju, wystudź.

Kajzerkę namocz w mleku. Gdy napęcznieje, odciśnij ją, rozdrobnij w palcach i dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też jajko i przyprawy, a także pieczarki.

Mięso z dodatkami dokładnie wyrób. Odstaw na 30 minut do lodówki. Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocisto-brązowej barwy.

Po inne przepisy na mielone kotlety zapraszamy na naszą stronę. Sprawdź, jak przygotować mielone z chrupiącą skórką , a także, jak zrobić kotlety mielone z marchewką .

pieczarki i mięso
pieczarki i mięso

Źródło zdjęcia: canva/fordeno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy