Sernik czekoladowy z nutą cynamonu
pixabay.com

Sernik czekoladowy z nutą cynamonu

Pyszny, kremowy, o konsystencji musu czekoladowego i cynamonowym spodzie. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście czekoladowego sernika, koniecznie wypróbujcie nasz przepis. To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.

Sernik w wersji czekoladowej

Sernik to deserowy klasyk. Jest to ciasto bardzo popularne w Polsce, ale mało kto wie, że ciasta na bazie sera były już wykonywane w starożytnej Grecji. Istnieje wiele odmian sernika: nowojorski na cieście z krakersów, wiedeński bez spodu, niemiecki sernik królewski z czekoladową kruszonką na wierzchu czy sernik na zimno. Klasyczny, polski sernik wykonany jest z twarogu zagęszczonego kaszą, budyniem lub gotowanymi ziemniakami, często wzbogacony rodzynkami. Jego odmian jest jednak o wiele więcej. Dziś pokażę przepis na jeden z najlepszych (moim zdaniem) serników, czyli ten o smaku czekolady i cynamonu. Jest niesamowicie gładki, kremowy i polecany wszystkim czekoladożercom.

Przepis na sernik czekoladowy z nutą cynamonu

Składniki:

  • 1,2 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 300 g ciemnej czekolady
  • 200 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 40 g masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  • Spód foremki, najlepiej o średnicy 23 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
  • Herbatniki wsadź do woreczka (najlepiej strunowego) i pokrusz wałkiem tak, aby otrzymać konsystencję suchego piasku. Możesz też użyć malaksera.
  • W rondelku roztop masło i wymieszaj z cynamonem. Zalej nim pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą masę wyłóż na spód formy i dokładnie uklep.
  • Czekoladę rozpuść z masłem na niewielkim ogniu.
  • Ser dokładnie ubij w mikserze wraz z cukrem i mąką na jednolitą, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym jajku.
  • Następnie stopniowo dodawaj ostudzoną masę czekoladową, śmietankę i ekstrakt z wanilii. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Masę wyłóż na herbatnikowy spód i piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po wystudzeniu wstaw do lodówki na całą noc.

Czekoladowy sernik - propozycja podania

Nasz czekoladowy sernik najlepiej polać mocno owocowym sosem. Jego lekko kwaśny smak przełamie słodycz czekolady, a intensywnie czerwona barwa stworzy piękny kontrast dla naszej czekoladowej masy. Ja proponuję wam zrobić domowy sos malinowy. Ciasto możecie polać ciepłym lub zimnym sosem i udekorować listkiem mięty.


Przepis na domowy sos malinowy

Składniki:

  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • 60 ml wody (około 1/4 szklanki)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki cukru (np. trzcinowego)

Sposób przygotowania:

  • Maliny przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj soku z cytryny lub limonki oraz cukier.
  • Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści.
  • Sos przelej przez gęste sitko. Gotowe!

Jesteście fanami czekolady i cynamonu? Oto co jeszcze możecie z nich przygotować!

Cynamon idealnie podkreśla smak czekolady i nadaje jej przyjemnego, intensywnego aromatu. Co więcej, przyprawa ta ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Doskonale rozgrzewa i obniża poziom cukru we krwi. Warto dodać go na przykład do gorącej czekolady. Podpowiemy, jak ją wykonać!

Gorąca czekolada z cynamonem - przepis

Składniki:

  • 1 czekolada 70% kakao
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Śmietankę i mleko wlej do małego rondelka, podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Dodaj połamaną czekoladę i cynamon, mieszaj do do połączenia się składników.
  • Jeśli lubisz, możesz udekorować piankami marshmallow.

Pierogi z serem cynamonowym i czekoladą

Jeśli w tym duecie brakuje wam jeszcze sera, przychodzimy z kolejną propozycją - pierogi z cynamonowym serem i czekoladą. To połączenie nie jest takie oczywiste, ale uwierzcie - smakuje niesamowicie! Ser, cynamon i czekolada, ukryte w delikatnym pierogowym cieście, sprawią, że wasze kubki smakowe oszaleją. Jeśli lubicie pierogi na słodko, koniecznie spróbujcie naszego przepisu!

Ciasto pierogowe - składniki:

  • 35 dag mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj do niej ciepłej wody z 2 łyżkami oliwy. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zrobi się elastyczne. Przykryj folią.

Pozostałe składniki:

  • 20 dag sera twarogowego
  • 1/4 czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Ser twarogowy zmiksuj z cukrem, dodaj cynamon i startą czekoladę. Całość wymieszaj.
  • Rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki wytnij w nim krążki.
  • Nałóż farsz i uformuj pierogi.
  • Gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Znacie jeszcze inne dania z czekoladą i cynamonem? Koniecznie dajcie nam znać!

Następny artykuł