Sernik czekoladowy z nutą cynamonu
Sernik w wersji czekoladowej
Sernik to deserowy klasyk. Jest to ciasto bardzo popularne w Polsce, ale mało kto wie, że ciasta na bazie sera były już wykonywane w starożytnej Grecji. Istnieje wiele odmian sernika: nowojorski na cieście z krakersów, wiedeński bez spodu, niemiecki sernik królewski z czekoladową kruszonką na wierzchu czy sernik na zimno. Klasyczny, polski sernik wykonany jest z twarogu zagęszczonego kaszą, budyniem lub gotowanymi ziemniakami, często wzbogacony rodzynkami. Jego odmian jest jednak o wiele więcej. Dziś pokażę przepis na jeden z najlepszych (moim zdaniem) serników, czyli ten o smaku czekolady i cynamonu. Jest niesamowicie gładki, kremowy i polecany wszystkim czekoladożercom.
Przepis na sernik czekoladowy z nutą cynamonu
Składniki:
1,2 kg twarogu sernikowego z wiaderka
200 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
300 g ciemnej czekolady
200 g śmietanki 36%
1 łyżka prawdziwego kakao
200 g herbatników czekoladowych
40 g masła
1,5 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Spód foremki, najlepiej o średnicy 23 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki wsadź do woreczka (najlepiej strunowego) i pokrusz wałkiem tak, aby otrzymać konsystencję suchego piasku. Możesz też użyć malaksera.
W rondelku roztop masło i wymieszaj z cynamonem. Zalej nim pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj.
Powstałą masę wyłóż na spód formy i dokładnie uklep.
Czekoladę rozpuść z masłem na niewielkim ogniu.
Ser dokładnie ubij w mikserze wraz z cukrem i mąką na jednolitą, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym jajku.
Następnie stopniowo dodawaj ostudzoną masę czekoladową, śmietankę i ekstrakt z wanilii. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Masę wyłóż na herbatnikowy spód i piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po wystudzeniu wstaw do lodówki na całą noc.
undefined
Czekoladowy sernik - propozycja podania
Nasz czekoladowy sernik najlepiej polać mocno owocowym sosem. Jego lekko kwaśny smak przełamie słodycz czekolady, a intensywnie czerwona barwa stworzy piękny kontrast dla naszej czekoladowej masy. Ja proponuję wam zrobić domowy sos malinowy. Ciasto możecie polać ciepłym lub zimnym sosem i udekorować listkiem mięty.
Przepis na domowy sos malinowy
Składniki:
300 g malin (mogą być mrożone)
60 ml wody (około 1/4 szklanki)
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
2 łyżki cukru (np. trzcinowego)
Sposób przygotowania:
Maliny przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj soku z cytryny lub limonki oraz cukier.
Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści.
Sos przelej przez gęste sitko. Gotowe!
Jesteście fanami czekolady i cynamonu? Oto co jeszcze możecie z nich przygotować!
Cynamon idealnie podkreśla smak czekolady i nadaje jej przyjemnego, intensywnego aromatu. Co więcej, przyprawa ta ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Doskonale rozgrzewa i obniża poziom cukru we krwi. Warto dodać go na przykład do gorącej czekolady. Podpowiemy, jak ją wykonać!