Smakosze.pl
Sernik Malina: przepis na pieczony sernik z musem malinowym

pixabay.com

Sernik Malina: przepis na pieczony sernik z musem malinowym

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Sernik to dla wielu wielbicieli słodkości ulubione ciasto. Można przygotowywać je o każdej porze roku i zawsze będzie świetnie smakował! A jakie dodatki mogą wzbogacić jego smak?

Według nas idealnie do tego będzie nadawał się do tego mus malinowy. Oto sprawdzony przepis na sernik z malinowym musem i delikatną cytrusową nutą.

Sernik z musem malinowym: składniki na spód

  • ok. 180 g ulubionych herbatników

  • 80 g masła, margaryny lub oleju kokosowego

Do tego przepisu możemy używać herbatników o ulubionym smaku: maślanych, graham, pełnoziarnistych lub migdałowych. Wrzucamy ciasteczka do misy blendera kuchennego i rozdrabniamy je.

Masło roztapiamy w rondelku, studzimy, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek i mieszamy do połączenia składników. Tak powstałą masę wysypujemy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) okrągłej blachy do pieczenia i wyrównujemy. Najlepiej użyć w tym celu czegoś o płaskiej powierzchni czy dnie, np. miarki kuchennej, szklanki lub nakrętki od słoika.

Sernik z musem malinowym: składniki na masę serową

  • 500 g sera twarogowego

  • 300 g drobnego cukru do wypieków

  • 200 ml kwaśnej śmietany

  • 60 g mąki

  • 200 ml mleka

  • 2 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny

W jednej misce łączymy ze sobą ser twarogowy, cukier, mleko, mąkę oraz cukier waniliowy. Mieszamy tylko do połączenia składników. Następnie kontynuujemy mieszanie dodając stopniowo po jednym jajku oraz śmietanę. W ostatnim etapie dodajemy skórkę z cytryny.

Do tego sernika można użyć sera białego w kostce, ale należy go dwukrotnie zmielić, by pozbyć się grudek. Gotowy twaróg z wiaderka, który możemy kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, to szybka alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu lub odpowiedniego sprzętu kuchennego.

Przelewamy masę serową na wcześniej przygotowany spód. Unikniemy rozbicia go i rozproszenia się okruszków z ciastek w masie, jeżeli będziemy wlewać ją na odwróconą łyżkę stołową lub szpatułkę. Aby pozbyć się bąbelków powietrza przed wstawieniem sernika do piekarnika, możemy pełną blachą stuknąć kilka razy o blat kuchenny.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Kiedy ciasto będzie upieczone, zostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Dzięki temu wierzch sernika nie popęka i będzie gładki, a mus malinowy nie przedostanie się do środka.

Sernik z musem malinowym najlepiej przygotowywać w okrągłej formie z wyjmowanym dnem. Gdy ciasto już ostygnie, w pierwszej kolejności delikatnie oddzielamy boki od ścianek, a wtedy przeniesienie go z dna na talerz lub paterę będzie o wiele łatwiejsze.

Sernik z musem malinowym: składniki na mus z malin

  • 300 g świeżych malin

  • 3 łyżki cukru

  • ½ łyżeczki żelatyny

  • ¼ szklanki soku malinowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

Maliny wsypujemy do miski i zasypujemy cukrem. Przy użyciu blendera ręcznego dokładnie miksujemy je na jednolity mus. Następnie przecieramy maliny przez sito o drobnych oczkach, tak aby powstał mus malinowy.

Aby uniknąć brudzenia nadmiernej ilości naczyń, rozpuszczamy żelatynę w rondlu, w którym będziemy przygotowywać mus. Stosujemy do tego ok. pięciu łyżek ciepłej wody. Następnie do tego samego rondla dodajemy sok z malin i cytryny, a potem przetarte maliny. Podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do zagotowania się.

Mus mieszamy i zestawiamy z ognia, aby trochę ostygł. Wylewamy na upieczony i całkowicie ostudzony sernik. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby mus malinowy stężał.

Jeżeli chcemy uniknąć stosowania żelatyny spożywczej, możemy zamiast niej użyć 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Przed dodaniem do rondla, rozpuszczamy ją w soku owocowym.

Sernik pieczony: przydatne porady

Poza sezonem letnim możemy wykorzystać mrożone maliny.

Serniki pieczone mogą mieć różne spody. Ten z musem malinowym z naszego przepisu ma spód z pokruszonych herbatników, ale możemy użyć także kruchego, biszkoptowego lub drożdżowego ciasta, albo zdecydować się na sernik wiedeński, czyli taki bez spodu.

Jeżeli lubimy bardziej zbitą masę w serniku, możemy dodać mąki ziemniaczanej, budyniu waniliowego, kaszy mannej, a nawet… ugotowane ziemniaki.

Zamiast kwaśnej śmietany, która nadaje sernikowi kwaskowatego smaku i delikatniejszej konsystencji, można zastosować jogurt naturalny.

Tak samo dobrze, jak mus malinowy, na wierzchu sernika sprawdzą się świeże owoce, marmolada, kandyzowana skórka z cytrusów, lukier lub rozpuszczona gorzka czekolada.

Mus malinowy przygotowany według tego przepisu będzie pasował również do serników bez pieczenia.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >