Sernik Malina: przepis na pieczony sernik z musem malinowym
pixabay.com

Sernik Malina: przepis na pieczony sernik z musem malinowym

Sernik to dla wielu wielbicieli słodkości ulubione ciasto. Można przygotowywać je o każdej porze roku i zawsze będzie świetnie smakował! A jakie dodatki mogą wzbogacić jego smak?

Według nas idealnie do tego będzie nadawał się do tego mus malinowy. Oto sprawdzony przepis na sernik z malinowym musem i delikatną cytrusową nutą.

Sernik z musem malinowym: składniki na spód

  • ok. 180 g ulubionych herbatników
  • 80 g masła, margaryny lub oleju kokosowego

Do tego przepisu możemy używać herbatników o ulubionym smaku: maślanych, graham, pełnoziarnistych lub migdałowych. Wrzucamy ciasteczka do misy blendera kuchennego i rozdrabniamy je.

Masło roztapiamy w rondelku, studzimy, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek i mieszamy do połączenia składników. Tak powstałą masę wysypujemy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) okrągłej blachy do pieczenia i wyrównujemy. Najlepiej użyć w tym celu czegoś o płaskiej powierzchni czy dnie, np. miarki kuchennej, szklanki lub nakrętki od słoika.

Sernik z musem malinowym: składniki na masę serową

  • 500 g sera twarogowego
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 60 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny

W jednej misce łączymy ze sobą ser twarogowy, cukier, mleko, mąkę oraz cukier waniliowy. Mieszamy tylko do połączenia składników. Następnie kontynuujemy mieszanie dodając stopniowo po jednym jajku oraz śmietanę. W ostatnim etapie dodajemy skórkę z cytryny.

Do tego sernika można użyć sera białego w kostce, ale należy go dwukrotnie zmielić, by pozbyć się grudek. Gotowy twaróg z wiaderka, który możemy kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, to szybka alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu lub odpowiedniego sprzętu kuchennego.

Przelewamy masę serową na wcześniej przygotowany spód. Unikniemy rozbicia go i rozproszenia się okruszków z ciastek w masie, jeżeli będziemy wlewać ją na odwróconą łyżkę stołową lub szpatułkę. Aby pozbyć się bąbelków powietrza przed wstawieniem sernika do piekarnika, możemy pełną blachą stuknąć kilka razy o blat kuchenny.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Kiedy ciasto będzie upieczone, zostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Dzięki temu wierzch sernika nie popęka i będzie gładki, a mus malinowy nie przedostanie się do środka.

Sernik z musem malinowym najlepiej przygotowywać w okrągłej formie z wyjmowanym dnem. Gdy ciasto już ostygnie, w pierwszej kolejności delikatnie oddzielamy boki od ścianek, a wtedy przeniesienie go z dna na talerz lub paterę będzie o wiele łatwiejsze.

Sernik z musem malinowym: składniki na mus z malin

  • 300 g świeżych malin
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki soku malinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Maliny wsypujemy do miski i zasypujemy cukrem. Przy użyciu blendera ręcznego dokładnie miksujemy je na jednolity mus. Następnie przecieramy maliny przez sito o drobnych oczkach, tak aby powstał mus malinowy.

Aby uniknąć brudzenia nadmiernej ilości naczyń, rozpuszczamy żelatynę w rondlu, w którym będziemy przygotowywać mus. Stosujemy do tego ok. pięciu łyżek ciepłej wody. Następnie do tego samego rondla dodajemy sok z malin i cytryny, a potem przetarte maliny. Podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do zagotowania się.

Mus mieszamy i zestawiamy z ognia, aby trochę ostygł. Wylewamy na upieczony i całkowicie ostudzony sernik. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby mus malinowy stężał.

Jeżeli chcemy uniknąć stosowania żelatyny spożywczej, możemy zamiast niej użyć 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Przed dodaniem do rondla, rozpuszczamy ją w soku owocowym.

Sernik pieczony: przydatne porady

Poza sezonem letnim możemy wykorzystać mrożone maliny.

Serniki pieczone mogą mieć różne spody. Ten z musem malinowym z naszego przepisu ma spód z pokruszonych herbatników, ale możemy użyć także kruchego, biszkoptowego lub drożdżowego ciasta, albo zdecydować się na sernik wiedeński, czyli taki bez spodu.

Jeżeli lubimy bardziej zbitą masę w serniku, możemy dodać mąki ziemniaczanej, budyniu waniliowego, kaszy mannej, a nawet… ugotowane ziemniaki.

Zamiast kwaśnej śmietany, która nadaje sernikowi kwaskowatego smaku i delikatniejszej konsystencji, można zastosować jogurt naturalny.

Tak samo dobrze, jak mus malinowy, na wierzchu sernika sprawdzą się świeże owoce, marmolada, kandyzowana skórka z cytrusów, lukier lub rozpuszczona gorzka czekolada.

Mus malinowy przygotowany według tego przepisu będzie pasował również do serników bez pieczenia.

Następny artykuł