Smakosze.pl Przepisy Sernik zebra to hit w moim domu. Zawsze się udaje, ten przepis jest banalny
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Sernik zebra to hit w moim domu. Zawsze się udaje, ten przepis jest banalny

25 kwietnia 2024

Ten niezwykle efektowny sernik bez pieczenia jest zaskakująco łatwy w przygotowaniu. Za strukturę odpowiada połączenie zaledwie trzech składników. Zamiast pieczenia – zagęszczamy go galaretką.

Sernik zebra

Szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia na biszkoptowym spodzie można przygotować dosłownie w kwadrans. Należy oczywiście wziąć poprawkę na czas zsiadania się masy serowej. Oszczędzamy jednak zachodu używając gotowych produktów, takich jak biszkopty z paczki.

Sernik nazywa się zebra oczywiście na cześć jego specyficznego, dwukolorowego „umaszczenia”. Nie jest ono trudne do osiągnięcia, jeśli masa jest dostatecznie gęsta . Można jednak pomóc sobie specjalnym patentem.

ciasto zebra
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Poszedł baru pani Grażyny i dostał obiad jak u babci. W głowie się nie mieści, co zrobił na końcu

Sernik Heni Foks

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z popularnego kanału Heni Foks. Henia pokazuje swój sposób na estetyczne pomieszanie jasnej i ciemnej masy sernikowej. Na środku formy ustawia ona dnem do góry przeciętą na pół butelkę po napoju. Kiedy wylewa masę na tę butelkę, spływa ona w ciekawy, nierównomierny sposób i tworzy wzór .

Składniki

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 220 g cukru
  • 3 galaretki (np. cytrynowe)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie biszkoptów

Przepis na zebrę

W szklance wrzątku rozrabiamy 3 opakowania galaretki i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Łączymy z twarogiem sernikowym i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy galaretkę i jeszcze raz mieszamy.

Blachę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na nim układamy gęsto obok siebie biszkopty, które będą spodem naszego ciasta.

Masę sernikową dzielimy na połowy . Do jednej dodajemy kakao i mieszamy na jednolite, ciemne ciasto. Masę wylewamy na biszkopty na zmianę z jednej i z drugiej miski (można przy tym pomóc sobie patentem Heni). Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki . Po przekrojeniu będzie prezentowało się jak rasowa zebra. Ciasto udekorować można orzechami lub polewą czekoladową.

Wypróbuj też przepisy na faszerowany placek ziemniaczany i domową maggi .

Henia polewa ciasto
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
To największy błąd przy gotowaniu makaronu. Przez niego się skleja, nigdy tak nie rób
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy