Zetrzyj 5 ziemniaków i wrzuć 3 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad na każdą kieszeń
Wszyscy znają placki ziemniaczane, ale kto zna taki placek ziemniaczany? Ten niezwykły krewniak pizzy na kartoflanym spodzie to tani i szybki przysmak obiadowy z ziemniakiem w roli głównej.
Tani obiad dla każdego
Spód tej nietypowej pizzy tworzą głównie ziemniaki i jajka. Na wierzch zaś proponujemy warzywa, takie jak cebula czy papryka. Wszystko to składa się na obiad, który nie zrujnuje naszego portfela.
Oczywiście przepis ten można wzbogacić. Ziemniaczany spód to przecież podstawa do „prawdziwej” pizzy – wydania z mięsem i innymi dodatkami. Jednak taki spód z ziemniaków i cebuli świetnie komponuje się właśnie w takim, nieco „ubogim” zestawieniu.
Wsyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne, tak robiła je babciaZiemniaki, jajka i kilka dodatków
Przygotowując takie danie warto pamiętać o wybraniu odpowiednich ziemniaków. W podobnych przepisach najlepiej sprawdzają się te o wysokiej zawartości skrobi, czyli typu kulinarnego C albo ostatecznie B/C. Te o niższym typie należy dokładniej przeciskać.
Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 30 ml oliwy lub oleju rzepakowego
- 3 łyżki skyru lub jogurtu greckiego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g startego żółtego sera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryki
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Placek ziemniaczano-jajeczny
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Wykładamy je na sitko wyściełane tetrową szmatką i dokładnie odciskamy z wody. Ziemniaki przekładamy do miski, wybijamy do nich jajka, przyprawiamy solą, dodajemy skyr i mieszamy na jednolitą masę.
Do ziemniaków dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy je na jednolitą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy jego powierzchnię oliwą. Na papier wykładamy ziemniaki z jajkiem, wyrównujemy, by powstał równomierny placek. Wypiekamy go 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Na patelni przesmażamy pokrojone w kostkę cebule i paprykę. Dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Odkładamy je do miseczki do lekkiego przestudzenia.
Kiedy placek będzie upieczony, wykładamy na niego podsmażony farsz warzywny i posypujemy startym serem. Placek wraca do piekarnika na kolejne 15 minut, aż ser będzie rozpuszczony i przyrumieniony. Po wyjęciu z piekarnika nasz tani obiad posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę szynkową siostry Anastazji i rolady z boczku i ciasta francuskiego.