Siostra Aniela stanęła przed kamerą i zaczęła robić gołąbki. 2 porady są bezcenne
Gołąbki siostry Anieli nie mają sobie równych. Sekretem ich niesamowitego smaku są dwie sztuczki. Siostra Aniela poleca, by do farszu dodawać ryż gotowany z dodatkiem masła i soczyste mięso z rosołu. Dzięki temu jej gołąbki na długo pozostają w pamięci. Całość podana jest z sosem pomidorowym i smakuje obłędnie. Spróbujecie?
Wykorzystanie mięsa z rosołu i ryżu gotowanego z dodatkiem odrobiny masła znakomicie wpływa na smak gołąbków. Siostra Aniela serwuje je z aromatycznym sosem pomidorowym zagęszczonym jasną zasmażką. Receptura jest dziecinnie prosta, a danie zachwyca. Warto skosztować.
Przepis na gołąbki siostry Anieli
Składniki:
-
1 większa główka kapusty białej
-
500 g suchego ryżu
-
1 litr wody
-
1 łyżka masła
-
400 g mięsa z rosołu
-
rosół
-
około 700 ml przecieru pomidorowego
-
około 60 g masła
-
30 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
pieprz czarny mielony do smaku
Jak zrobić najlepsze gołąbki? Siostra Aniela podpowiada
Kapustę parzymy w osolonym wrzątku, uprzednio wycinając głąb. Po 10-15 minutach liście powinny zacząć odchodzić od główki. Zdejmujemy je i studzimy. Usuwamy nerwy. Zmielone w maszynce mięso z rosołu łączymy z ryżem ugotowanym w litrze wody z dodatkiem masła.
Solimy i obficie doprawiamy pieprzem. Farszem wypełniamy przygotowaną wcześniej kapustę i ciasno zwijamy. Gdy już cały garnek będzie ciasno wypełniony zawijasami, małe liście układamy na wierzchu potrawy.
Całość zalewamy rosołem i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 60 minut, licząc od momentu zagotowania. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem przygotowanym z przecieru pomidorowego, zrumienionej na maśle mąki i odrobiny rosołu, czyli zasmażki . Podajemy.
Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na pyszne gołąbki. Polecamy jarski rarytas z 1910 roku z farszem na bazie kaszy jaglanej. Być może skusi was też sycąca odsłona z czerwoną soczewicą, pieczarkami i serem feta .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Wersja gyros jest 100 razy lepsza
-
Za pączka u Gessler zapłacisz grubo ponad 10 zł. Takich cen nikt się nie spodziewał
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Religia TV