Smakosze.pl Przepisy Śląski rosół z kapustą i podrobami. Klasyka w wyjątkowym wydaniu
canva/gbh007

Śląski rosół z kapustą i podrobami. Klasyka w wyjątkowym wydaniu

2 marca 2022

Znanych jest wiele wersji rosołu. Tradycyjna śląska zupa weselna oparta jest na drobiu i wołowinie, ale wykorzystuje również podroby. Dzięki temu dodatkowi — a także porcji kapusty — rosół staje się niezwykle aromatyczny i na pewno znajdzie wielu amatorów. Spróbujecie?

Podroby mają swoich zwolenników i przeciwników. Zdradzaliśmy wam już wcześniej jak przygotować serca w sosie chrzanowym czy wątróbkę duszoną z pieczarkami . Wracamy z recepturą, w której podroby co prawda nie są podstawowym składnikiem, ale doskonale podkreślają smak dania.

Przepis na smakowity śląski rosół weselny

Składniki:

  • ok. 3,5 litra wody

  • 1 korpus kury rosołowej albo 400 g skrzydełek

  • 500 g mięsa wołowego z kością np. szpondru lub łopatki

  • 300 g podrobów, najlepiej serc lub żołądków

  • 1 spora marchewka

  • 1 większa pietruszka

  • 1 średni seler

  • 1 średniej wielkości por

  • ćwiartka niedużej kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 4 ziarna pieprzu

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i wkładamy garnka. Zalewamy je zimną wodą. Wsypujemy pół łyżki soli i wrzucamy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.

Usuwamy pianę, która powstawać będzie na powierzchni wody. W arzywa myjemy i obieramy, jeśli tego wymagają. Cebulę kroimy w ćwiartki i zrumieniamy ją na suchej patelni. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka.

Gdy cebula nieco skarmelizuje, również umieszczamy ją w zupie. Gotujemy danie do miękkości warzyw, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: jeżeli mamy kuchnię gazową, cebulę możemy opalić w płomieniu palnika. Wystarczy nabić ją na widelcem i zbliżyć do źródła ciepła.

Kapusta — obowiązkowy element rosołu weselnego
Kapusta — obowiązkowy element rosołu weselnego

Źródło zdjęcia: canva/YULIYA KIRILLOVA

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia-slaska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy