Smakosze.pl
śledź

wikimedia/ licencja CC 4.0 / zdjęcie poglądowe

Śledzie z sosem tatarskim

15 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Gąsiorek Marta

Udostępnij:

Najszybszy i najprostszy przepis na śledzie w pysznym, kremowym sosie. Idealne na Wigilię, na karnawał, na spotkanie towarzyskie. Proste, smaczne i smakują każdemu!

Śledzie z sosem tatarskim

Najszybszy i najprostszy przepis na śledzie w pysznym, kremowym sosie. Idealne na Wigilię, na karnawał, na spotkanie towarzyskie. Proste, smaczne i smakują każdemu!

Wartości odżywcze śledzi

Polacy uwielbiają śledzie każdego rodzaju i w każdym wariancie smakowym. Mają one pewne i niezachwiane miejsce na liście najchętniej spożywanych przez nas ryb. W naszym kraju najpopularniejszy jest – co oczywiste – śledź bałtycki. Jest to mniejszy i bardziej tłusty kuzyn śledzia atlantyckiego. Podajemy go w z sosami i marynatami, w sałatkach, w formie roladek, można też zrobić śledziowe kotlety albo nawet pierogi z nadzieniem ze śledzi.

Kochamy śledzia za jego smak, dostępność, łatwość w przygotowaniu i przechowywaniu, ale także za bogactwo cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Ryby te obecnie uchodzą za jedne z mniej zanieczyszczonych ryb, do jakich mamy dostęp. Śledź w kuchni znany i chętnie wykorzystywany był od zamierzchłych czasów, w dużej mierze dlatego, że po zamarynowaniu w soli można go długo przechowywać.

W sklepach często można kupić matiasy. Warto wiedzieć, że nie jest to osobny czy specjalny gatunek tych ryb. Jest to po prostu młody śledź przed pierwszym tarłem.

Śledzie dostarczają naszemu organizmowi bardzo dużo potasu, witamin i kwasów omega-3. Generalnie są to ryby tłuste, ale jednocześnie nie bardzo kaloryczne. Ich spożywanie chroni przed nowotworami, poprawia wygląd skóry, pozytywnie wpływa na metabolizm, system odpornościowy, wzrok, a także na nasz… humor. Dzięki spożywaniu śledzi mamy więcej serotoniny.

Śledzie w sosie tatarskim – idealna przekąska

Śledzie w sosie tatarskim to tzw. Pogotowie ratunkowe wśród przekąsek na imprezę. Danie to przygotujemy bardzo szybko. W przeciwieństwie do śledzi w innych sosach czy marynatach, śledzie w sosie tatarskim nie muszą leżakować ani „przegryzać się”. Bezpośrednio po przygotowaniu są gotowe od razu do podania na talerze. Idealne do przyrządzenia raz dwa, kiedy zjawią się niespodziewani goście, zwłaszcza, jeśli formuła spotkania będzie wymagać… zakąszania.

Jak przygotować śledzie w sosie tatarskim?

Składniki:

8 filetów śledziowych w oleju

2 łyżki śmietany 12%

2 ogórki kiszone

Pół szklanki marynowanych grzybków

Ćwiartka cebuli

Natka pietruszki

1 łyżka majonezu

1 łyża musztardy

1/3 łyżeczki miodu

Pół łyżeczki soku z cytryny

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórki kiszone, grzybki, natkę i cebulę siekamy nożem na drobno. Dodajemy śmietanę, musztardę, majonez, miód, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie.

Śledzie kroimy w małe kawałki, rozkładamy na talerzach, polewamy gotowym sosem.

Smacznego!

Śledzie w sosie pomidorowym

A może inny przepis na pyszną przekąskę – zakąskę ze śledziami w roli głównej? Wypróbujcie także przepisu na śledzie w prostym, słodkim sosie pomidorowym.

70 dkg śledzi (wcześniej namoczonych, opłukanych z soli)

6 pokrojonych w piórka cebul

Koncentrat pomidorowy

Łyżka octu

2/3 szklanki oleju

Sól, pieprz

Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy sól i pieprz, następnie koncentrat pomidorowy, miód i ocet. Mieszamy i kilka minut gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia, następnie dodajemy pokrojone w małe kawałki śledzie. Ryba w sosie miodowo-pomidorowym z cebulą powinna moczyć się ok. 1-2 dni.

Śledzie w korzennej marynacie

To propozycja idealna na świąteczny, bożonarodzeniowy stół. Aromatyczne i przepyszne śledzie w zalewie z korzennymi przyprawami.

Składniki:

500 g fileta śledziowego solonego

Marynata: 2 cebule, kawałek imbiru, ocet, oliwa, woda, 8 sztuk goździków, 1 gwiazdka anyżu, 7 sztuk ziela angielskiego, 7 sztuk pieprzu ziarnistego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka nasion kolendry, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli

Kilka gałązek świeżego tymianku

Śledzie moczymy około 2 godzin, aż przestanie w nich być mocno wyczuwalna sól.

Wszystkie pozostałe składniki, w tym pokrojoną cebulę i imbir, zagotowujemy, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, następnie wkładamy pokrojonego w kawałki śledzia, przekładamy świeżym tymiankiem, odstawiamy do lodówki na minimum 1 dobę.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >