Śledzie z sosem tatarskim
Śledzie z sosem tatarskim
Najszybszy i najprostszy przepis na śledzie w pysznym, kremowym sosie. Idealne na Wigilię, na karnawał, na spotkanie towarzyskie. Proste, smaczne i smakują każdemu!
Wartości odżywcze śledzi
Polacy uwielbiają śledzie każdego rodzaju i w każdym wariancie smakowym. Mają one pewne i niezachwiane miejsce na liście najchętniej spożywanych przez nas ryb. W naszym kraju najpopularniejszy jest – co oczywiste – śledź bałtycki. Jest to mniejszy i bardziej tłusty kuzyn śledzia atlantyckiego. Podajemy go w z sosami i marynatami, w sałatkach, w formie roladek, można też zrobić śledziowe kotlety albo nawet pierogi z nadzieniem ze śledzi.
Kochamy śledzia za jego smak, dostępność, łatwość w przygotowaniu i przechowywaniu, ale także za bogactwo cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Ryby te obecnie uchodzą za jedne z mniej zanieczyszczonych ryb, do jakich mamy dostęp. Śledź w kuchni znany i chętnie wykorzystywany był od zamierzchłych czasów, w dużej mierze dlatego, że po zamarynowaniu w soli można go długo przechowywać.
W sklepach często można kupić matiasy. Warto wiedzieć, że nie jest to osobny czy specjalny gatunek tych ryb. Jest to po prostu młody śledź przed pierwszym tarłem.
Śledzie dostarczają naszemu organizmowi bardzo dużo potasu, witamin i kwasów omega-3. Generalnie są to ryby tłuste, ale jednocześnie nie bardzo kaloryczne. Ich spożywanie chroni przed nowotworami, poprawia wygląd skóry, pozytywnie wpływa na metabolizm, system odpornościowy, wzrok, a także na nasz… humor. Dzięki spożywaniu śledzi mamy więcej serotoniny.
Śledzie w sosie tatarskim – idealna przekąska
Śledzie w sosie tatarskim to tzw. Pogotowie ratunkowe wśród przekąsek na imprezę. Danie to przygotujemy bardzo szybko. W przeciwieństwie do śledzi w innych sosach czy marynatach, śledzie w sosie tatarskim nie muszą leżakować ani „przegryzać się”. Bezpośrednio po przygotowaniu są gotowe od razu do podania na talerze. Idealne do przyrządzenia raz dwa, kiedy zjawią się niespodziewani goście, zwłaszcza, jeśli formuła spotkania będzie wymagać… zakąszania.
Jak przygotować śledzie w sosie tatarskim?
Składniki:
8 filetów śledziowych w oleju
2 łyżki śmietany 12%
2 ogórki kiszone
Pół szklanki marynowanych grzybków
Ćwiartka cebuli
Natka pietruszki
1 łyżka majonezu
1 łyża musztardy
1/3 łyżeczki miodu
Pół łyżeczki soku z cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki kiszone, grzybki, natkę i cebulę siekamy nożem na drobno. Dodajemy śmietanę, musztardę, majonez, miód, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie.
Śledzie kroimy w małe kawałki, rozkładamy na talerzach, polewamy gotowym sosem.
Smacznego!