Smakosze.pl Przepisy Słodka, marynowana cukinia z dodatkiem miodu i kurkumy
canva.com/rudisill, Getty Images Signature

Słodka, marynowana cukinia z dodatkiem miodu i kurkumy

19 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Cukinia ma wyjątkowo wiele zastosowań, choć najczęściej zajadamy się nią po ugotowaniu. Tym razem prezentujemy sposób na marynowaną cukinię w miodzie i kurkumie. Słodki i wyjątkowo zdrowy przetwór nie ma sobie równych.

Cukinia w marynacie z miodem i kurkumą ma nie tylko pyszny smak i przepiękny, delikatnie żółty kolor. Dzięki właściwościom prozdrowotnym obu tych produktów cukinia poprawia pracę układu odpornościowego.

Jeśli więc planujesz przygotowywać niedługo przetwory na zimę, poniższa receptura sprawdzi się wręcz idealnie. W końcu w czasie zimy system immunologiczny na znacznie więcej pracy więc przyda się jego wzmocnienie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowaną cukinię w miodzie i kurkumie

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 2 kg cukinii

  • 2,5 szklanki wody

  • 0,5 szklanki octu

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki miodu

  • 2 łyżki kurkumy

  • 2 łyżki soli

  • 4 ząbki czosnku

Zacznij od umycia cukinii i przekrojenia jej w pół, a następnie w półplasterki. Do wyparzonych i dokładnie wyczyszczonych słoików wrzuć po kilka sztuk obranego czosnku, a także plasterki cukinii.

W garnku zagotuj wodę oraz ocet. Dodaj do niej cukier, sól i mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, wsyp do niego kurkumę oraz wlej miód, gdy płyn delikatnie ostygnie. Gdy zalewa stanie się jednolita, zalej nią cukinię.

Zakręć słoiki i wstaw je do kąpieli wodnej na około 5 minut. Po tym czasie pozostaw słoiki do wystygnięcia na blacie, ułożone do góry dnem. Po tym czasie przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu przez minimalnie tydzień - wtedy są już gotowe do jedzenia.

Marynowana cukinia
undefined

Źródło: canva.com/Valentin Zvegintsev, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: apetyczna-babeczka.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy