Jak zrobić smakowity chleb grzybowy? Tak delikatnego i aromatycznego bochenka nie znajdziesz w żadnej piekarni
Chleb grzybowy jest niezwykle aromatycznym wypiekiem. Przygotowanie domowego bochenka wcale nie jest trudne, a leśne skarby z dodatkiem ziół po zamknięciu w delikatnym drożdżowym cieście smakują wyśmienicie. Warto spróbować — będziecie zachwyceni uzyskanymi efektami i nie wrócicie do zakupów w piekarni.
Domowy chleb potrafi być dużo smaczniejszy niż niejeden bochenek nabyty u profesjonalnego piekarza. Dziś proponujemy wam przyrządzenie drożdżowego rarytasu z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych. Wybrać możecie te, które lubicie najbardziej, choć szczególnie polecamy podgrzybki, borowiki lub maślaki.
Grzyby koniecznie doprawcie świeżymi ziołami. Doskonale pasuje do nich tymianek, natka pietruszki czy rozmaryn. Możecie też dodać nieco świeżego czosnku lub wykorzystać przecier pomidorowy z jego dodatkiem. Wtedy farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Przepis na znakomity chleb grzybowy
Składniki:
-
pół kilograma leśnych grzybów
-
1 średnia cebula
-
3-4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
-
600 g mąki pszennej chlebowej typu 750
-
300 ml wody w temperaturze pokojowej
-
20 g drożdży piekarniczych świeżych
-
20 g przecieru pomidorowego, najlepiej domowego
-
2 płaskie łyżeczki suszonego tymianku lub garść świeżego
-
2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie)
-
5 g soli
-
szczypta cukru
-
pieprz czarny w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pyszny chleb grzybowy? Przepis jest niezwykle prosty
Do dużej miski wsypujemy pokruszone drożdże piekarnicze. Wsypujemy cukier oraz 1 łyżkę mąki z odmierzonej porcji. Całość zalewamy odrobiną ciepłej wody. Ostrożnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem. Po około 20 minutach sprawdzamy stan wyrośnięcia.
W dużej misce umieszczamy pozostałą mąkę i wodę, sól oraz drożdżowy rozczyn. Starannie wyrabiamy masę i ponownie odstawiamy ją w ciepłe miejsce. W międzyczasie przyrządzamy nadzienie grzybowe.
Cebulę siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy zmięknie, wrzucamy oczyszczone i pokrojone w paseczki grzyby. Dodajemy też gałązki rozmarynu , jeśli go używamy. Smażymy przez kilka minut, po czym usuwamy zioło.
Dodajemy czosnek i przecier pomidorowy. Wrzucamy także tymianek i oprószamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni Celsjusza.
Masę grzybową wykładamy na rozwałkowane na prostokąt o grubości około 2 cm uformowany z wyrośniętego ciasta drożdżowego. Zwijamy całość w rolad ę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy od 20 do 30 minut. Chleb z grzybami serwujemy po ostudzeniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe wypieki. Spróbujcie koniecznie prostego przepisu na chleb z garnka . Być może też skusi was słodziutki chlebek bananowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultowy przepis Ani Bardowskiej na miękkie i pachnące pierniczki. Lepszych nie zjesz
-
Czym zastąpić w uszkach suszone grzyby? Mamy najlepszą propozycję
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama