Smakosze.pl Przepisy Smażona cebula odmieni smak wielu dań. Wzbogać ją przyprawami i aromatycznym płynem
canva/Reimphoto

Smażona cebula odmieni smak wielu dań. Wzbogać ją przyprawami i aromatycznym płynem

5 października 2022

Smażona cebula jest świetnym dodatkiem do dań. Można nią wzbogacić farsz, ale też okrasić pierogi czy kluski. Cebula nabierze jeszcze więcej aromatu i smaku, gdy przygotujemy ją z odrobiną wina i przypraw. Przepis jest prosty, a zachwyty rodziny niemalże gwarantowane. Spróbujecie?

Smażona cebula potrafi być na tyle smaczna, że bez jej dodatku danie jest niepełne. My proponujemy poddusić ją z odrobiną wina, które tak naprawdę wyparuje w czasie smażenia. Cebula uzyska jednak dzięki niemu niepowtarzalny smak.

Przepis na smakowitą smażona cebulę

Składniki:

  • 2-3 cebule

  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina

  • 1 mały liść laurowy

  • 1-2 niewielkie ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić smażoną cebulę z nutami wina?

Przygotowanie aromatycznej smażonej cebuli jest bardzo proste. Zaczynamy od obrania i posiekania warzywa. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzany olej wraz z przyprawami — liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.

Smażymy przez chwilę, po czym na patelnię wlewamy dobrej jakości się wino. To mit, że do gotowania szkoda jakościowego produktu — im mniej kosztuje trunek, tym jego walory smakowe są niższe. Zdecydowanie lepiej jest pominąć alkohol w recepturze, niż użyć najtańszego dostępnego.

Cebulę z winem chwilę podsmażamy na większym ogniu, by odparować alkohol — smak ma być wzbogacany przez nuty pochodzące z wina. Potem dusimy całość na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie i stanie się gęsta. Smażoną cebulę doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy do dań. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania, do których smażona cebula będzie pasowała doskonale. Polecamy pyszne pierogi z serem żółtym . Być może skuszą was też delikatne kotlety schabowe bez panierki .

Pyszna smażona cebula urozmaici wiele dań
canva/AbbieImages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy