Smażona cebula odmieni smak wielu dań. Wzbogać ją przyprawami i aromatycznym płynem
Smażona cebula jest świetnym dodatkiem do dań. Można nią wzbogacić farsz, ale też okrasić pierogi czy kluski. Cebula nabierze jeszcze więcej aromatu i smaku, gdy przygotujemy ją z odrobiną wina i przypraw. Przepis jest prosty, a zachwyty rodziny niemalże gwarantowane. Spróbujecie?
Smażona cebula potrafi być na tyle smaczna, że bez jej dodatku danie jest niepełne. My proponujemy poddusić ją z odrobiną wina, które tak naprawdę wyparuje w czasie smażenia. Cebula uzyska jednak dzięki niemu niepowtarzalny smak.
Przepis na smakowitą smażona cebulę
Składniki:
-
2-3 cebule
-
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
-
1 mały liść laurowy
-
1-2 niewielkie ziarna ziela angielskiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smażoną cebulę z nutami wina?
Przygotowanie aromatycznej smażonej cebuli jest bardzo proste. Zaczynamy od obrania i posiekania warzywa. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzany olej wraz z przyprawami — liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.
Smażymy przez chwilę, po czym na patelnię wlewamy dobrej jakości się wino. To mit, że do gotowania szkoda jakościowego produktu — im mniej kosztuje trunek, tym jego walory smakowe są niższe. Zdecydowanie lepiej jest pominąć alkohol w recepturze, niż użyć najtańszego dostępnego.
Cebulę z winem chwilę podsmażamy na większym ogniu, by odparować alkohol — smak ma być wzbogacany przez nuty pochodzące z wina. Potem dusimy całość na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie i stanie się gęsta. Smażoną cebulę doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy do dań. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania, do których smażona cebula będzie pasowała doskonale. Polecamy pyszne pierogi z serem żółtym . Być może skuszą was też delikatne kotlety schabowe bez panierki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak kroić grzyby do suszenia? 1 szczegół jest absolutnie najważniejszy
-
Nowa wersja syropu z cebuli. Wzbogacony o 1 dodatek jest jeszcze doskonalszy
-
Żadna śmietana. Zupa ogórkowa wyjdzie jeszcze lepsza, gdy wlejesz inny produkt