Smutne doniesienia o cenach wędlin
Obecnie widoczne ceny na półkach sklepowych nie wywołują uśmiechu na twarzy, a wręcz przeciwnie. Dodatkowo doniesienia z branży wędliniarskiej nie są pozytywne, co może oznaczać jeszcze większe podwyżki. Tomasz Łączyński, prezes ZM Pekpol Ostrołęka wyjawił w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, że wędliny powinny podrożeć o 30%, aby zrekompensować nowe koszty.
Wędliny są obecne w diecie Polaków praktycznie codziennie. Kładziemy je na kanapki, dodajemy do jajecznicy, czy przegryzamy jako szybką przekąskę. Jeśli i ty je uwielbiasz, lepiej przygotuj się na najgorsze.
Podczas rozmowy z serwizem portalspozywczy.pl prezez zakładu produkującego wyroby mięsne ZM Pekpol Ostrołęka Tomasz Łączyński powiedział, że podwyżka cen wędlin powinna wynieść teraz 30% - tylko wtedy zrekompensowane zostaną koszty produkcji.
Wędliny będą droższe?
Produkty dostępne na półkach w sklepach spożywczych drożeją już od dłuższego czasu, dlatego kolejne podwyżki nikogo już nie dziwią. Stały się swego rodzaju szarą codziennością, na którą nie ma się żadnego wpływu.
Tomasz Łączyński, prezes ZM Pekpol Ostrołęka podczas rozmowy z serwisem portalspozywczy.pl wyjawił, że koszty produkcji zwiększyły się w porównaniu do wcześniejszych lat ogromnie.
- Ogromne wzrosty kosztów utrzymania: energia elektryczna, gaz, bardzo duże wzrosty cen papieru, folii czy transportu. Są to podwyżki nieprzystające do tych w poprzednich latach. Mówimy o wzrostach rzędu dziesiątek procent - powiedział Łączyński.
Trudna sytuacja producentów wędlin
Łączyński stwierdził także, że rekompensata wzrostu kosztów produkcji byłaby możliwa wtedy, gdyby producenci podnieśliby ceny swoich produktów o około 30 procent. Dlatego też wycena dla takich firm jest teraz wręcz niemożliwa.
Dodatkowo Tomasz Łączyński przewiduje, że w przyszłości ceny mięsa mogą wzrastać skokowo z uwagi na zmniejszone pogłowie macior w polskich oraz niemieckich stadach.
- Podejrzewam też, że wprowadzenie planowanych zmian przez rząd, m.in. w systemie podatkowym (Polski Ład), może mocno rzutować na sytuację gospodarczą - dodał Tomasz Łączyński
Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pyszne pyry z gzikiem z przepisu Roberta Makłowicza. Ten tekst pokazuje, jak wybierać wędlinę w sklepie spożywczym.
Źródło: canva/karandaev, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: portalspozywczy Zapraszamy na nasz Instagram