Smakosze.pl
Sos francuski

pixabay.com

Sos francuski do sałatek

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Sos francuski to, śmiało można powiedzieć, jeden z najpopularniejszych na świecie sosów, który pasuje do wielu potraw. Sos francuski do sałatek świetnie łączy składniki, nadając im nowego smaku. Jego przygotowanie nie wymaga wielu składników, jest też bardzo prosty i szybki do wykonania.

Sos francuski przepis

Sosu francuskiego nie musisz robić na bieżąco, możesz przygotować go nieco więcej i przechowywać w słoiku w lodówce. Jeśli zgęstnieje, zazwyczaj wystarczy go wymieszać, ewentualnie dodać odrobinę oliwy i wówczas wymieszać.

undefined

składniki:

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka musztardy dijon

  • sok z ½ cytryny

  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku

  • sól, pieprz

przygotowanie:

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.

undefined

Szybka sałatka z sosem francuskim do obiadu

Oczywiście sos francuski sam w sobie na nic się zda, jeśli nie sałatka, do której go dodamy. Jednym z najprostszych przepisów z dodatkiem tego sosu jest sałatka, którą możemy przygotować do niemal każdego obiadu. Jest bardzo szybka do zrobienia i nie wymaga wielu składników.

składniki:

  • 5 liści sałaty pekińskiej

  • 1 czerwona papryka

  • 4 rzodkiewki

  • garść koperku

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki sosu francuskiego

przygotowanie:

  • Sałatę dokładnie umyć, a następnie pokroić w paski.

  • Paprykę i rzodkiewkę umyć. Paprykę pokroić w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki.

  • Koperek umyć i drobno posiekać.

  • Całość zmieszać w jednej misce, dodać sól, sos francuski i dokładnie wymieszać.

Sałatka z sosem francuskim na grilla

Ten przepis z dodatkiem sosu francuskiego świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs czy kiełbas. 

składniki:

  • ½ główki sałaty

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • ½ ogórka zielonego

  • 6 rzodkiewek

  • 1 mała cebula czerwona

  • ½ puszki kukurydzy

przygotowanie:

  • Sałatę dokładnie umyć, osuszyć a następnie pokroić lub podrzeć na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do miski.

  • Pomidory, ogórka i rzodkiewkę umyć i pokroić. Pomidory i ogórka w kostkę, a rzodkiewkę na plasterki. Wsypać do miski.

  • Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę i również dodać do miski.

  • Kukurydzę odsączyć i wsypać do miski.

  • Polać całość sosem francuskim i dokładnie wymieszać.

Sałata z sosem francuskim

Przy jeszcze mniejszej ilości składników, sos francuski wypada naprawdę świetnie. Jeśli musisz więc na szybko przygotować orzeźwiający dodatek do obiadu, sałata z sosem francuskim świetnie się tu sprawdzi.

składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej

  • ½ cebuli

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

przygotowanie:

  • Sałatę dokładnie umyć i osuszyć a następnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do miski.

  • Cebulkę obrać i posiekać drobno, szczypiorek umyć i posiekać, oba składniki wsypać do miski.

  • Do miski wlać też 2-3 łyżki sosu francuskiego.

Ten przepis sprawdzi się idealnie nawet jako danie kolacyjne, z dodatkiem grzanek lub grillowanego indyka powstanie nam sałatka Cezar, popularna, smaczna i niezwykle klasyczna, która świetnie sprawdzi się na kolację czy lunch.

undefinedundefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >