Sos francuski do sałatek
Sos francuski przepis
Sosu francuskiego nie musisz robić na bieżąco, możesz przygotować go nieco więcej i przechowywać w słoiku w lodówce. Jeśli zgęstnieje, zazwyczaj wystarczy go wymieszać, ewentualnie dodać odrobinę oliwy i wówczas wymieszać.
undefined
składniki:
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
sok z ½ cytryny
1 wyciśnięty ząbek czosnku
sól, pieprz
przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
undefined
Szybka sałatka z sosem francuskim do obiadu
Oczywiście sos francuski sam w sobie na nic się zda, jeśli nie sałatka, do której go dodamy. Jednym z najprostszych przepisów z dodatkiem tego sosu jest sałatka, którą możemy przygotować do niemal każdego obiadu. Jest bardzo szybka do zrobienia i nie wymaga wielu składników.
składniki:
5 liści sałaty pekińskiej
1 czerwona papryka
4 rzodkiewki
garść koperku
sól, pieprz
3 łyżki sosu francuskiego
przygotowanie:
Sałatę dokładnie umyć, a następnie pokroić w paski.
Paprykę i rzodkiewkę umyć. Paprykę pokroić w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki.
Koperek umyć i drobno posiekać.
Całość zmieszać w jednej misce, dodać sól, sos francuski i dokładnie wymieszać.
Sałatka z sosem francuskim na grilla
Ten przepis z dodatkiem sosu francuskiego świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs czy kiełbas.
składniki:
½ główki sałaty
10 pomidorków koktajlowych
½ ogórka zielonego
6 rzodkiewek
1 mała cebula czerwona
½ puszki kukurydzy
przygotowanie:
Sałatę dokładnie umyć, osuszyć a następnie pokroić lub podrzeć na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do miski.
Pomidory, ogórka i rzodkiewkę umyć i pokroić. Pomidory i ogórka w kostkę, a rzodkiewkę na plasterki. Wsypać do miski.
Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę i również dodać do miski.
Kukurydzę odsączyć i wsypać do miski.
Polać całość sosem francuskim i dokładnie wymieszać.
Sałata z sosem francuskim
Przy jeszcze mniejszej ilości składników, sos francuski wypada naprawdę świetnie. Jeśli musisz więc na szybko przygotować orzeźwiający dodatek do obiadu, sałata z sosem francuskim świetnie się tu sprawdzi.
składniki:
1 główka sałaty lodowej
½ cebuli
szczypiorek
sól, pieprz
przygotowanie:
Sałatę dokładnie umyć i osuszyć a następnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do miski.
Cebulkę obrać i posiekać drobno, szczypiorek umyć i posiekać, oba składniki wsypać do miski.
Do miski wlać też 2-3 łyżki sosu francuskiego.
Ten przepis sprawdzi się idealnie nawet jako danie kolacyjne, z dodatkiem grzanek lub grillowanego indyka powstanie nam sałatka Cezar, popularna, smaczna i niezwykle klasyczna, która świetnie sprawdzi się na kolację czy lunch.
undefinedundefinedundefined