Sos winegret w 3 wersjach. Wybierz swoją ulubioną
Sos winegret zna chyba każdy. Proste połączenie oliwy i przypraw podkreśli smak niejednej sałatki. Dziś przedstawiamy wam aż trzy opcje smakowe, których przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Wybierzecie swoją ulubioną i przygotujcie z jej dodatkiem pyszną przekąskę.
Każda sałatka będzie smaczniejsza, jeśli dodamy do niej prosty, a zarazem aromatyczny sos winegret. Przyrządzenie jest banalne, a możliwości modyfikowania smaku ogranicza tylko nasza wyobraźnia i składniki sałatki. Zachęcamy do samodzielnych poszukiwań ulubionego wariantu, jednocześnie zdradzając patent na trzy wyjątkowo pyszne odsłony.
Przepis na sos winegret w trzech odsłonach
Kombinacja podstawowa składa się z zaledwie 4 składników. Chcąc przygotować któryś z bardziej złożonych wariantów, po prostu dodajcie do nich wymienione produkty.
Składniki podstawowe:
-
6 łyżek oliwy z oliwek
-
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Wersja miodowa:
-
2 płaskie łyżeczki miodu, najlepiej płynnego
Wersja z musztardą i miodem:
-
2 płaskie łyżeczki miodu, najlepiej płynnego
-
2 łyżeczki ulubionej musztardy
Jak zrobić sos winegret w trzech odsłonach?
W naczyniu, w którym będziemy mogli swobodnie mieszać składniki, umieszczamy sok z cytryny lub ocet winny. Wsypujemy sól i dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz. Mieszamy składniki, a następnie wlewamy oliwę z oliwek. Gotową mieszanką już możemy polewać sałatkę.
Wersja z miodem lub miodem i musztardą wymaga rozprowadzenia miodu tak, by połączył się on z innymi składnikami. Można go w tym celu delikatnie podgrzać.
Inną opcją, by nieco osłodzić winegret, jest dodanie syropu klonowego lub syropu z agawy, które są płynne. Konieczne może jednak okazać się wlanie większej kwaśnego produktu.
Wskazówka: umieszczenie wszystkich składników w słoiku i energiczne potrząsanie nim umożliwi sprawne ich połączenie w krótkim czasie. Warto skorzystać z tej sztuczki zwłaszcza wtedy, gdy zamierzacie zabrać dressing wraz z sałatką do pracy.
Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na sosy. Szczególnie polecamy przygotowanie rarytasu z pomidorów , który pasuje do wielu dań. Być może też skusi was sos kurkowy , który fantastycznie smakuje zarówno z makaronem, jak i z ziemniaczanymi kluskami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy
-
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
-
Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach