Sos z cukinii do mięsa. Wyjątkowy dodatek obiadowy, mamy najlepszy przepis
Sos z cukinii do mięsa to pomysł na prosty i pyszny dodatek do obiadu. Będzie pasował idealnie do kotletów mielonych, schabowych, placków z mięsem, kurczaka, klopsików i wielu innych dań. Poznaj przepis na sos z cukinii do mięsa.
Cukinia to jedno z tych warzyw, które pasują do każdego dania, ponieważ ma delikatny, uniwersalny smak. Z cukinii ugotujesz pyszny krem, sosy, leczo, przygotujesz pieczoną, faszerowaną, grillowaną, każda będzie smakować wyśmienicie.
Cukinia doprawiona czosnkiem, cebulką i natką pietruszki jest bardzo aromatyczna i świetnie pasuje do każdego mięsa, urozmaicając jego smak. Sos podaj np. z kotletami mielonymi , a przekonasz się, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem , czyli proste, tanie i pyszne danie dla całej rodziny.
Przepis na sos z cukinii do mięsa
Składniki na około 4-5 porcji:
-
350 g cukinii
-
cebula biała
-
duży ząbek czosnku
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
60 ml mleka
-
2 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
-
4 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić sos z cukinii do mięsa?
Cukinię pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i cebulę. Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem, następnie dodaj cukinie i smaż, aż zacznie robić się miękka. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, podsmaż chwilę.
Źródło zdjęcia: canva/ katrinshine Na patelnię wlej mleko, dodaj jogurt, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Całość zblenduj na gęsty krem, dopraw do smaku solą, pieprzem, smacznego.