Smakosze.pl
Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: ekspresowa klasyka

Pixabay.com

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: ekspresowa klasyka

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Spaghetti bolognese z pomidorami brzmi dumnie (nawet na szybko), ale to tak naprawdę prosta potrawa, do tego smaczna i pożywna, łatwa do przygotowania, przechowania i podgrzania. Poznaj przepis na spaghetti bolognese z pomidorami na szybko!

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: dla kogo?

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko to smaczne i łatwe do przygotowania danie, nie za ciężkie, ale sycące. Nada się dla każdego fana makaronów, zgłodniałego po pracy. Swoboda dobierania dodatków i dressingu sprawia, że spaghetti bolognese z pomidorami na szybko łatwo jest dopasować do gustów swoich i cudzych, tak by cała rodzina była zadowolona z obiadu czy kolacji.

W przeciwieństwie do klasycznego spaghetti bolognese, do którego sos przygotowuje się godzinami na bazie wina, w tym przepisie wykonamy danie z patelni w oparciu o świeże pomidory. Takie spaghetti bolognese z pomidorami zajmie tylko kilkanaście minut!

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: na jaką okazję?

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko świetnie nadaje się na lunch lub kolację, także na romantyczny wieczór we dwoje. Po odgrzaniu można zjeść je na lunch w pracy. Mięso i makaron dają energię do działania, a smak potrawy umili nawet najnudniejszy dzień w biurze.

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: ile kalorii?

Spaghetti bolognese to danie sycące, ale wcale nie ciężkie, o ile nie przesadzimy z rozmiarem porcji. Dodatek tartego sera jest opcjonalny, a mielone mięso możemy wybrać chude. Choć Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko nie jest daniem fit, to jednak nie stanowi zagrożenia dla naszej linii czy kondycji – w odpowiedniej ilości.

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: trudność

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko, choć nosi włoską nazwę, to łatwa w przygotowaniu potrawa, z którą poradzi sobie niemal każdy. Trzeba tylko przygotować sobie front robót: zebrać składniki i przybory kuchenne, tak by niczego nie szukać, gdy już zacznie się gotować.

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: czas na przygotowanie

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko przygotowuje się dość szybko. Wiele zależy od rodzaju makaronu, jego grubości i mąki, z jakiej został wykonany. Niektóre makarony są gotowe po 2 minutach gotowania, inne dopiero po np. 15. Makaron spaghetti powinien ugotować się w niecałe 5 minut. Obranie pomidorów nie zajmuje wiele czasu, smażenie to raptem kilka – kilkanaście minut. Całe gotowanie Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko nie powinno trwać dłużej niż pół godziny.

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: składniki (2 porcje)

  • Makaron spaghetti – 150 g

  • Mięso mielone (obojętne jakie) – 150 g

  • Sól – 15 g

  • Woda – 15 litra

  • Pomidory – 300 g

  • Masło – 1 łyżka

  • Oliwa niefiltrowana – 1 łyżka

  • Sos sojowy – ½ łyżki

  • Oregano – 1/3 łyżeczki

  • Czosnek – ½ ząbka

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: składniki opcjonalne

  • Cynamon – 1/3 łyżeczki

  • Tarty ser, np. parmezan – 2 łyżki

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: potrzebne przybory

Do przygotowania spaghetti bolognese z pomidorami na szybko potrzebujemy garnka do ugotowania makaronu, sitka, tarki, noża, patelni i łyżki drewnianej.

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: gotujemy makaron

Makaron do spaghetti musimy ugotować al dente, czyli "na ząb". Dzięki temu nie będzie ani za miękki, ani za twardy. Na 150 g makaronu zużyjemy 1,5 litra wody i 15 g soli.

Najpierw wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Tuż przed zagotowaniem dodaj soli. Włóż makaron, przemieszaj i poczekaj, aż woda znowu się zagotuje. Teraz zmniejsz ogień i gotuj, aż makaron nabierze odpowiedniej konsystencji. Makaron spaghetti powinien zmięknąć już po kilku minutach. Makaron może być zresztą nieco za twardy – to nawet lepiej, bo dosmaży się jeszcze na patelni i nie zrobi za miękki. Przecedź go i odstaw na bok.

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: przygotowanie pomidorów

Pomidory musisz obrać. Oderwij szypułki, zrób nacięcia w kształcie litery X na górze i dole każdego pomidora, włóż warzywa do garnka i zalej wrzątkiem. Potrzymaj je we wrzątku ok. 5 sekund, a potem wyciągnij cedzakiem i przełóż do zimnej wody. Skórka powinna sama zacząć odchodzić w okolicach nacięć. Zdejmuj ją, usuń też gniazda nasion i szypuł, a oczyszczony miąższ pomidorów pokrój w kostkę.

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: smażenie

Zetrzyj czosnek i posiekaj papryczkę chili. Rozpuść masło na patelni, wrzuć czosnek i chili i podsmaż je nieco.

Teraz wrzuć na patelnię mięso mielone, dopraw je solą i pieprzem, polej sosem sojowym, możesz też dosypać teraz inne wybrane przyprawy, jak cynamon czy oregano. Przemieszaj wszystko i smaż mięso przez parę minut, aż zbrązowieje.

Dodaj pokrojone pomidory i oliwę, a potem przemieszaj i smaż kolejne 2 minuty.

W ostatnim kroku wrzuć na patelnię makaron spaghetti i przemieszaj. Smaż, aż stanie się odpowiednio miękki. Jeśli był nieco twardy po gotowaniu, teraz ma czas, by nabrać idealnej konsystencji.

Gdy makaron odpowiednio zmięknie, wyłącz ogień. Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko jest już gotowe!

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: podanie

Istnieje mnóstwo sposobów podawania spaghetti bolognese z pomidorami na szybko. Najczęściej potrawę przyozdabia się na talerzu zieleniną lub jakąś posypką. Możesz np. posypać spaghetti tartym serem.

Spaghetti bolognese z pomidorami na szybko: urozmaicenia

Do pokrojonych pomidorów dodać możemy zioła i przyprawy, np. liście lauru, bazylię, zioła prowansalskie albo swojski polski lubczyk.

Dla polepszenia smaku sosu do świeżych pomidorów możemy dodać także puszkowany przecier, a także szklankę wody, w której gotowaliśmy makaron. Zawarta w niej skrobia zagęści sos.

Do mięsa z kolei możemy dodać pół łyżeczki pasty curry, która nada potrawie intensywniejszy smak.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >