Te racuchy mogą wygrać 3 nagrody. Przepis na medal, smakują obłędnie
Oto przepis na tradycyjne racuchy, które w naszych kuchniach podaje się od dziesięcioleci, a może nawet od wieków. Czasem przygotowujemy je na drożdżach, jednak nie tym razem. Dodajemy za to inny produkt, który idealnie je spulchnia.
Racuchy na śniadanie
Jeśli oczekujemy dobrze wyrośniętego ciasta, po drożdże sięgamy niemal odruchowo. A wcale nie są one potrzebne. Lekkie w smaku, konsystencji i na żołądku ciasto bez długiego wyrastania możliwe jest do uzyskania także na bazie proszku do pieczenia.
W tym przepisie podbijamy jego zdolności spulchniające dodając jeszcze jeden tradycyjny produkt. Jest nim kefir – sfermentowana forma mleka. Dzięki temu procesowi staje się on lekko gazowany, a bąbelki dwutlenku węgla dodatkowo spulchniają nasze racuchy na śniadanie.
Polacy wciąż dodają go do barszczu czerwonego, a powoduje otyłość i niszczy smak. Lepiej go omijaćPrzepis na racuchy z kefirem
Nasz przepis nie zawiera żadnych dodatków. Można oczywiście wzbogacić go o owoce. Tradycyjnie dodać można jabłko – obrane i pokrojone w kostkę. A racuchy po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie: szczypta cynamonu i starte goździki
- Masło klarowane do smażenia
Jak zrobić racuchy
W misce mieszamy mokre składniki – kefir i jajka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, a także ewentualne przyprawy. Wszystko mieszamy, po czym partiami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość odstawiamy na 15 minut.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy cieniutką powłoczkę masła klarowanego. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron, aż będą rumiane i ładnie wyrośnięte. Podajemy po lekkim przestudzeniu.
Wypróbuj też przepis na podkarpackie pierogi i uwagi o gotowaniu suszonych grzybów.