Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Polacy wciąż dodają go do barszczu czerwonego, a powoduje otyłość i niszczy smak. Lepiej go omijać
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.12.2024 09:20

Polacy wciąż dodają go do barszczu czerwonego, a powoduje otyłość i niszczy smak. Lepiej go omijać

barszcz czerwony
Fot. Canva/woyzzeck

Barszcz czerwony przykuwa wzrok kolorem i cieszy podniebienie smakiem. Ugotowany w odpowiedni sposób jest wartościową zupę. Jednak wciąż wiele osób dodaje do barszczu czerwonego składnik, który szkodzi i wcale nie powoduje, że zupa jest smaczniejsza. 

Barszcz czerwony, czyli kolor i smak

Barszcz czerwony jest zupą, która gości na wigilijnych stołach Polaków. Z uszkami czy z pasztecikami smakuje tak, że trudno to opisać. Czasem barszcz czerwony jadamy bez okazji. Wszystko przez jego wyjątkowy smak. Można się od niego zdrowo uzależnić.

Ta lubiana zupa zwykle gotowana jest na wędzonce. Oczywiście nie może w niej zabraknąć buraków i przypraw. Wiele osób chce dodatkowo podkręcić smak tej pysznej zupy i sięga po produkty, które nie są wartościowe. Wręcz przeciwnie, szkodzą one naszemu zdrowiu i nie poprawiają smaku tej potrawy. 

barszcz czerwony
Fot. Canva/Marcin Jucha
Biedronka
Biedronka zamknęła sklep po kontroli Sanepidu. Urzędnicy znaleźli coś paskudnego

Tego nie dodawaj do barszczu czerwonego

Niestety do barszczu czerwonego trafia kostka rosołowa. Dorzucamy ją, bo liczymy na poprawę smaku i aromatu zupy. Gotowe kostki rosołowe o smaku wędzonego boczku mają nam to zagwarantować. Jednak efekt jest odwrotny, a skład pozostawia wiele do życzenia.

W kostkach rosołowych nie brakuje soli, utwardzony olej palmowy, glutaminian sodu, sztuczne barwniki i konserwanty. Takie składniki negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Mogą doprowadzić do zaburzeń układu sercowo-naczyniowego, hormonalnego i pokarmowego. Są odpowiedzialne za alergie, nudności i bóle głowy.

Barszcz czerwony, czyli naturalny smak

Warto zaznaczyć, że gotowe kostki rosołowe to istna bomba kaloryczna. Dlatego również z tego powodu warto z niej rezygnować. Jeśli chcemy, by nasz barszcz czerwony pysznie i naturalnie smakował, postawmy na składniki najwyższej jakości. Kolorowe warzywa, wędzonka i aromatyczne przyprawy zapewnią doskonały efekt.

Można też skorzystać z wcześniej przygotowanej domowej kostki rosołowej. Ma naturalny skład i jest wartościowym produktem. Dobrze podkręci smak i nie zaszkodzi. Sięgajmy po naturalne produkty, a wyjdzie nam to na zdrowie. Zupie też nie zabraknie smaku. Pisaliśmy, co wsypać do kawy, by schudnąć. Podpowiadaliśmy, jak w naturalny sposób podkręcić kolor barszczu czerwonego. 

barszcz czerwony
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: pysznosci.pl