Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sprawdzone sposoby na uniknięcie zakalca
Adam Moskal
Adam Moskal 13.10.2021 02:00

Sprawdzone sposoby na uniknięcie zakalca

Ciasto
canva/yuvalhadar, Getty Images

Zakalec jest zmorą wielu domorosłych cukierników i piekarzy, którzy chcąc upiec pyszne ciasto, wyciągają z pieca nieudaną katastrofę. Aby tego uniknąć, należy stosować kilka podstawowych zasad. Najważniejszą jest bez wątpienia korzystanie ze składników o temperaturze pokojowej.

Pieczenie ciasta na deser po obiedzie nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy zastosować się do porad z przepisu, a większość wypieków będzie doskonała.

Zdarza się jednak, że przepis nie zawiera w sobie cennych porad - wtedy łatwo o zaliczenie wpadki, która najczęściej kończy się zakalcem i brakiem ciasta.

Jak uniknąć zakalca?

Przed mieszaniem ciasta wszystkie składniki, które normalnie przechowuje się w lodówce, jak mleko, masło jajka czy śmietana, należy ogrzać. Dlatego dwie godziny wcześniej wystaw je na kuchenny blat.

Jeśli produkty nie będą miały takiej samej temperatury, a najwygodniejsza do uzyskania jest temp. pokojowa, nie będą się również równomiernie piekły.

Dokładnie przesiej produkty sypkie

Zarówno w mące, proszku do pieczenia, kakao czy cukrze pudrze mogą znajdować się zbrylone grudki, które niełatwo rozbić podczas mieszania ciasta.

Z tego powodu każdy z nich bezwzględnie trzeba przepuścić przez sitko do miski. Dodatkowo proces ten wtłacza w ciasto trochę więcej powietrza, więc finalnie będzie bardziej puszyste.

Mieszaj krótko i w jednym kierunku

Gdy zauważysz, że wszystkie składniki są już ze sobą dobrze połączone, a ciasto ma odpowiednią konsystencję, przestań mieszać. Zbyt długie mieszanie wprowadzi za dużo powietrza i ciasto gwałtownie opadnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co więcej, nie należy zmieniać kierunku mieszania masy. Gluten w mące ma kształt włókien, które podczas mieszania w różne strony rozrywają się. W efekcie wypiek nie ma zwartej struktury, a zakalec łatwiej się pojawia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pysznego bananowca Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza tajniki pieczenia ciasta z owocami od Gessler.

Ciasto

Źródło zdjęcia: canva/aliaksandrbarysenka

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wszystkiegoslodkiego.pl

Zapraszamy na nasz Instagram