Strzelczyk dodaje jabłka do pieczonego schabu. Eleganckie danie na wyjątkowe okazje
Tomasz Strzelczyk jest niebywałym autorytetem, jeśli chodzi o kuchnię polską. Tym razem podzielił się sposobem na kruchy i soczysty pieczony schab. Elegancko podany kawałek mięsa zniewala swoim smakiem i aromatem. Wypróbuj koniecznie patent popularnego kucharza.
Pieczony schab Tomasza Strzelczyka ,którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, należy przed przygotowaniem obwiązać sznurkiem. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowa odpowiedni kształt, oraz będzie dobrze się kroiło. W tym celu najlepiej sprawdzi się naturalny sznurek wędzarniczy lub bawełniana nić.
Przepis na soczysty pieczony schab
Składniki na pieczony schab:
-
1,5 kg schabu środkowego bez kości
-
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
-
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
-
2 szczypty soli morskiej
-
pęczek świeżego tymianku
-
odrobina oliwy
-
5-6 ząbków czosnku
-
2 małe cebule
-
2 łyżki masła
-
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
-
1 szklanka wody
-
2 liście laurowe
-
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Składniki na jabłka:
-
4 kwaskowate jabłka
-
sól i pieprz do smaku
-
oliwa do smażenia
-
1 łyżka masła
-
3 małe cebule
-
świeży tymianek
-
majeranek suszony
-
1 łyżka miodu
Pieczony schab według Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Mięso na pieczony schab obwiąż sznurkiem lub grubą nicią . Oba rodzaje pieprzu oraz sól rozetrzyj w moździerzu lub za pomocą wałka kuchennego. Dodaj do nich posiekane listki tymianku i uzyskaną mieszanką starannie i dokładnie natrzyj wieprzowinę . Odcięte z tymianku twarde łodyżki włóż do brytfanki , w której będzie piekło się mięso.
Do brytfanki dołóż ząbki czosnku , poprzekrawane na pół cebulki w łupinach oraz 2 łyżki masła. Całość zalej wodą i wytrawnym winem . Dodaj odrobinę pieprzu i liście laurowe. Na koniec do formy na pieczony schab włóż obtoczoną w przyprawach wieprzowinę .
Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni . Zapiekaj przez 20 minut, po czym skręć temperaturę do 0 stopni . W wyłączonym urządzeniu pozostaw pieczony schab na kolejne 40 minut . Nie otwieraj w międzyczasie drzwiczek.
W międzyczasie przygotuj jabłka do schabu pieczonego . Pokrojone na ćwiartki owoce wrzuć na patelnię z oliwą rozgrzaną z łyżką masła. Dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu i odrobinę świeżego tymianku . Całość przemieszaj.
Do podsmażonych jabłek do pieczonego schabu dodaj pokrojone w pióra cebulki . Ponownie dopraw zawartość patelni i dodaj do niej łyżkę miodu . Smaż całość jeszcze przez chwilę, a następnie zdejmij patelnie z gazu.
Po wyjęciu z piekarnika, odstaw pieczony schab na kilka minut, aby odpoczął . Następnie pokrój mięso w grube plastry i przełóż na półmisek . Podawaj ze smażonymi jabłkami, polane sosem z pieczenia . Poznaj przydatne wskazówki w kwestii pieczenia schabu . Mięso pieczone w liściach laurowych nabiera niezwykłego aromatu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Anastazja robi najlepsze ciasto z kokosem. Detronizuje kupne słodycze
-
Zapomnij o jarzynowej. Sałatka chłopska bije ją na głowę o stokroć
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama