Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk dodaje jabłka do pieczonego schabu. Eleganckie danie na wyjątkowe okazje
Screen z filmu na kanale Youtube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk dodaje jabłka do pieczonego schabu. Eleganckie danie na wyjątkowe okazje

12 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tomasz Strzelczyk jest niebywałym autorytetem, jeśli chodzi o kuchnię polską. Tym razem podzielił się sposobem na kruchy i soczysty pieczony schab. Elegancko podany kawałek mięsa zniewala swoim smakiem i aromatem. Wypróbuj koniecznie patent popularnego kucharza.

Pieczony schab Tomasza Strzelczyka ,którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, należy przed przygotowaniem obwiązać sznurkiem. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowa odpowiedni kształt, oraz będzie dobrze się kroiło. W tym celu najlepiej sprawdzi się naturalny sznurek wędzarniczy lub bawełniana nić.

Przepis na soczysty pieczony schab

Składniki na pieczony schab:

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości

  • 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu

  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

  • 2 szczypty soli morskiej

  • pęczek świeżego tymianku

  • odrobina oliwy

  • 5-6 ząbków czosnku

  • 2 małe cebule

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

  • 1 szklanka wody

  • 2 liście laurowe

  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Składniki na jabłka:

  • 4 kwaskowate jabłka

  • sól i pieprz do smaku

  • oliwa do smażenia

  • 1 łyżka masła

  • 3 małe cebule

  • świeży tymianek

  • majeranek suszony

  • 1 łyżka miodu

Pieczony schab według Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Mięso na pieczony schab obwiąż sznurkiem lub grubą nicią . Oba rodzaje pieprzu oraz sól rozetrzyj w moździerzu lub za pomocą wałka kuchennego. Dodaj do nich posiekane listki tymianku i uzyskaną mieszanką starannie i dokładnie natrzyj wieprzowinę . Odcięte z tymianku twarde łodyżki włóż do brytfanki , w której będzie piekło się mięso.

Do brytfanki dołóż ząbki czosnku , poprzekrawane na pół cebulki w łupinach oraz 2 łyżki masła. Całość zalej wodą i wytrawnym winem . Dodaj odrobinę pieprzu i liście laurowe. Na koniec do formy na pieczony schab włóż obtoczoną w przyprawach wieprzowinę .

Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni . Zapiekaj przez 20 minut, po czym skręć temperaturę do 0 stopni . W wyłączonym urządzeniu pozostaw pieczony schab na kolejne 40 minut . Nie otwieraj w międzyczasie drzwiczek.

W międzyczasie przygotuj jabłka do schabu pieczonego . Pokrojone na ćwiartki owoce wrzuć na patelnię z oliwą rozgrzaną z łyżką masła. Dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu i odrobinę świeżego tymianku . Całość przemieszaj.

Do podsmażonych jabłek do pieczonego schabu dodaj pokrojone w pióra cebulki . Ponownie dopraw zawartość patelni i dodaj do niej łyżkę miodu . Smaż całość jeszcze przez chwilę, a następnie zdejmij patelnie z gazu.

Po wyjęciu z piekarnika, odstaw pieczony schab na kilka minut, aby odpoczął . Następnie pokrój mięso w grube plastry i przełóż na półmisek . Podawaj ze smażonymi jabłkami, polane sosem z pieczenia . Poznaj przydatne wskazówki w kwestii pieczenia schabu . Mięso pieczone w liściach laurowych nabiera niezwykłego aromatu .

Canva / Image Professionals GmbH
Canva / Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy