Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał jak kisi ogórki. Nie obejdzie się bez tych 2 składników
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk pokazał jak kisi ogórki. Nie obejdzie się bez tych 2 składników

29 maja 2024

Tomasz Strzelczyk zrobił to, co robi najlepiej: wziął prosty i tradycyjny przepis, uwypuklił detale i pokazał, jak przygotować z niego doskonałe danie. A w tym wypadku raczej przekąskę, bo chodzi o ogórki kiszone. Kilka dodatków i trików sprawi, że wyjdą jak jeszcze nigdy.

Ogórki według Strzelczyka

O kiszeniu ogórków nie trzeba się wiele rozpisywać. Zalewamy warzywa osoloną wodą w słoiku, dodajemy kilka dodatków i gotowe . Diabeł tkwi jednak w szczegółach, a Strzelczyk pokazał tych szczegółów kilka.

Choćby ten jeden: jeśli ogórki nie są pierwszej świeżości, zrywane tego samego dnia – przed kiszeniem należy zamoczyć je w zimnej wodzie na 3-4 godziny , żeby napiły się nieco i odzyskały świeżość. Kucharz podzielił też warzywa na większe i mniejsze, odkładając te pierwsze do innych przetworów . Do kiszenia używa tylko ogórków małego kalibru.

układanie ogórków w słoiku
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Z młodej kapusty zrobisz obłędny bigos. Jak dla mnie nie ma lepszego smaku wiosny

Kiszone ogórki z dodatkami

Kucharz podał też w przepisie wygodne do przeliczenia proporcje wody . Przygotowując 6 słoików o pojemności 1,7 l każdy zużywa 4 litry solanki. Oznacza to, że zużyjemy ilość wody wynoszącą ok. 40 proc. objętości słoików.

Składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki niejodowanej soli kamiennej
  • Łodygi kopru z baldachimami
  • Liście wiśni
  • Liście chrzanu
  • Czosnek

Ogórki z liśćmi wiśni

W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 litry osolonej wody . W międzyczasie w wyparzonych słoikach układamy ciasno ogórki z jedną łodygą kopru, po jednym liściu chrzanu i 3-4 liśćmi wiśni. Dodajemy po 3-4 ząbki czosnku.

Ogórki powinny chować się na 2-3 centymetry poniżej krawędzi słoika. Po wypełnieniu słoika w poprzek układamy łyżkę tak, by opierała się o krawędź naczynia . Dzięki temu, jak zapewnia Tomasz Strzelczyk, mamy gwarancję, że słoik nie pęknie podczas zalewania wrzątkiem. Kiedy solanka zawrze, wypełniamy nią słoiki tak, by ogórki były dokładnie przykryte.

Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. W tej pozycji studzimy je przez dwa dni, a następnie umieszczamy w piwnicy . Przed odstawieniem warto upewnić się, czy wieczko jest wklęsłe, a ogórki dobrze zawekowane.

Wypróbuj też przepisy na bigos z młodej kapusty i kurczaka marynowanego w cebuli .

zalewanie ogórków solanką
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Dawno nie jadłem tak dobrej zupy. Jest bardzo zdrowa i syci na długie godziny
Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy