Strzelczyk pokazał jak kisi ogórki. Nie obejdzie się bez tych 2 składników
Tomasz Strzelczyk zrobił to, co robi najlepiej: wziął prosty i tradycyjny przepis, uwypuklił detale i pokazał, jak przygotować z niego doskonałe danie. A w tym wypadku raczej przekąskę, bo chodzi o ogórki kiszone. Kilka dodatków i trików sprawi, że wyjdą jak jeszcze nigdy.
Ogórki według Strzelczyka
O kiszeniu ogórków nie trzeba się wiele rozpisywać. Zalewamy warzywa osoloną wodą w słoiku, dodajemy kilka dodatków i gotowe . Diabeł tkwi jednak w szczegółach, a Strzelczyk pokazał tych szczegółów kilka.
Choćby ten jeden: jeśli ogórki nie są pierwszej świeżości, zrywane tego samego dnia – przed kiszeniem należy zamoczyć je w zimnej wodzie na 3-4 godziny , żeby napiły się nieco i odzyskały świeżość. Kucharz podzielił też warzywa na większe i mniejsze, odkładając te pierwsze do innych przetworów . Do kiszenia używa tylko ogórków małego kalibru.
Kiszone ogórki z dodatkami
Kucharz podał też w przepisie wygodne do przeliczenia proporcje wody . Przygotowując 6 słoików o pojemności 1,7 l każdy zużywa 4 litry solanki. Oznacza to, że zużyjemy ilość wody wynoszącą ok. 40 proc. objętości słoików.
Składniki
- 4 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki niejodowanej soli kamiennej
- Łodygi kopru z baldachimami
- Liście wiśni
- Liście chrzanu
- Czosnek
Ogórki z liśćmi wiśni
W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 litry osolonej wody . W międzyczasie w wyparzonych słoikach układamy ciasno ogórki z jedną łodygą kopru, po jednym liściu chrzanu i 3-4 liśćmi wiśni. Dodajemy po 3-4 ząbki czosnku.
Ogórki powinny chować się na 2-3 centymetry poniżej krawędzi słoika. Po wypełnieniu słoika w poprzek układamy łyżkę tak, by opierała się o krawędź naczynia . Dzięki temu, jak zapewnia Tomasz Strzelczyk, mamy gwarancję, że słoik nie pęknie podczas zalewania wrzątkiem. Kiedy solanka zawrze, wypełniamy nią słoiki tak, by ogórki były dokładnie przykryte.
Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. W tej pozycji studzimy je przez dwa dni, a następnie umieszczamy w piwnicy . Przed odstawieniem warto upewnić się, czy wieczko jest wklęsłe, a ogórki dobrze zawekowane.
Wypróbuj też przepisy na bigos z młodej kapusty i kurczaka marynowanego w cebuli .