Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk robi małosolne bez zalewy. Są gotowe w kilka godzin
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk robi małosolne bez zalewy. Są gotowe w kilka godzin

29 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk pokazał autorski sposób na szybkie ogórki małosolne. Z jego przepisem przygotujesz je bez zalewy, a nawę bez słoików. Dowiedz się, jak to zrobić, a smak i łatwość przygotowania na pewno cię zaskoczy. Ten sposób zostanie z tobą na dłużej.

Strzelczyk pokazał swej sposób na małosolne

Znany z programu MasterChef - Tomasz Strzelczyk - pokazał na swoim kanale na YouTubie, jak zrobić ogórki małosolne. Jego autorski przepis , jak każdy inny jest wyjątkowy. Tym razem wyróżnia się on tym, że przyrządza się go bez zalewy.

W pierwszej chwili może to faktycznie dziwić, ale kiedy wypróbujesz przepis i zasmakujesz takich małosolnych, już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. Sposób jest naprawdę genialny. Poznasz go w dalszej części artykułu.

czosnek.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
W upały piję tylko taką herbatę. Natychmiast orzeźwia i gasi pragnienie

Nie tylko ogórki

Najważniejszym składnikiem są oczywiście ogórki, dlatego podczas zakupów wybierz te dojrzałe i świeże. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki, które nadadzą warzywu odpowiedniego smaku. Przez to, że ogórki małosolne według przepisu Strzelczyka przyrządza się bez zalewy i nie wymagają one słoików, więc potrzebne okażą się także foliowe worki. Wszystkie wymagane produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i żadnego składnika nie pomijaj.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • sól kamienna do przetworów
  • pęczek kopru
  • 1 główka czosnku
  • pieprz
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Przepis na ogórki małosolne od Strzelczyka

Ogórki dokładnie umyj i wyszoruj. Następnie odetnij ich końcówki i rozdziel je mniej więcej po pół kilograma do każdego woreczka. Do każdego z nich wsyp po łyżeczce soli oraz po szczypcie pieprzu.

Umyty koper drobno posiekaj i wsyp go do ogórków. Obrane ząbki czosnku posiekaj i również dodaj je do ogórków. Włóż po dwa ziarna ziela angielskiego. Każdy woreczek szczelnie zamknij i dokładnie wymieszaj. Ogórki pozostaw na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie nadają się do spożycia. Sprawdź także przepis na inne ogórki oraz poznaj sposób na przechowywanie kopru .

ogórkii w workach.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Uformuj mięso mielone i ułóż na nim jajka. Moja rodzina prosi mnie o to danie w każdy weekend
Rozkoszny pokazał przepis na najlepszy sernik świata. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym wie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy