Strzelczyk robi małosolne bez zalewy. Są gotowe w kilka godzin
Tomasz Strzelczyk pokazał autorski sposób na szybkie ogórki małosolne. Z jego przepisem przygotujesz je bez zalewy, a nawę bez słoików. Dowiedz się, jak to zrobić, a smak i łatwość przygotowania na pewno cię zaskoczy. Ten sposób zostanie z tobą na dłużej.
Strzelczyk pokazał swej sposób na małosolne
Znany z programu MasterChef - Tomasz Strzelczyk - pokazał na swoim kanale na YouTubie, jak zrobić ogórki małosolne. Jego autorski przepis , jak każdy inny jest wyjątkowy. Tym razem wyróżnia się on tym, że przyrządza się go bez zalewy.
W pierwszej chwili może to faktycznie dziwić, ale kiedy wypróbujesz przepis i zasmakujesz takich małosolnych, już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. Sposób jest naprawdę genialny. Poznasz go w dalszej części artykułu.
Nie tylko ogórki
Najważniejszym składnikiem są oczywiście ogórki, dlatego podczas zakupów wybierz te dojrzałe i świeże. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki, które nadadzą warzywu odpowiedniego smaku. Przez to, że ogórki małosolne według przepisu Strzelczyka przyrządza się bez zalewy i nie wymagają one słoików, więc potrzebne okażą się także foliowe worki. Wszystkie wymagane produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i żadnego składnika nie pomijaj.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- sól kamienna do przetworów
- pęczek kopru
- 1 główka czosnku
- pieprz
- 6 ziaren ziela angielskiego
Przepis na ogórki małosolne od Strzelczyka
Ogórki dokładnie umyj i wyszoruj. Następnie odetnij ich końcówki i rozdziel je mniej więcej po pół kilograma do każdego woreczka. Do każdego z nich wsyp po łyżeczce soli oraz po szczypcie pieprzu.
Umyty koper drobno posiekaj i wsyp go do ogórków. Obrane ząbki czosnku posiekaj i również dodaj je do ogórków. Włóż po dwa ziarna ziela angielskiego. Każdy woreczek szczelnie zamknij i dokładnie wymieszaj. Ogórki pozostaw na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie nadają się do spożycia. Sprawdź także przepis na inne ogórki oraz poznaj sposób na przechowywanie kopru .