Strzelczyk wziął blender i pokazał jak robi majonez. 1 dodatek jest kluczowy
Robisz sałatkę? Dodaj do niej domowy majonez. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić majonez o idealnej konsystencji. Jest kremowy, gęsty, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Już nigdy nie kupisz gotowego produktu.
Domowy majonez bez konserwantów zrobisz w kilka minut
Majonez dodajemy do sałatek, jajek faszerowanych, domowych burgerów i innych potraw. Gotowy produkt jest dość drogi i ma sporo konserwantów, dlatego też może stać w lodówce nawet do 3 miesięcy. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak samodzielnie przygotować majonez o doskonałej konsystencji.
Kucharz do zrobienia majonezu potrzebował kilku składników, które są w każdej kuchni. Połączył olej z jajkami, octem, cukrem oraz musztardą. Cukier jest kluczowym dodatkiem, ponieważ łagodzi ostrość octu. To właśnie dzięki niemu majonez smakuje idealnie.
Domowy majonez według przepisu Tomasza Strzelczyka nie zawiera konserwantów, dlatego po przygotowaniu należy przechowywać go w lodówce maksymalnie do 3- 4 dni. Majonez doprawi każde danie. Jest wyraźny w smaku, ale niezbyt octowy. Jest przepyszny. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZAFARTUCHA na YouTube
Majonez według przepisu Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 180 ml oleju
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki octu 10%
- pół łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- jajko w temperaturze pokojowej
Jak zrobić domowy majonez?
Do wyższego pojemnika wbij jajko, wlej olej. Dodaj musztardę, sól, pieprz, ocet i cukier. Blender ręczny trzymaj na dnie, dopóki nie zacznie wyrabiać się majonez, dopiero później podnieś go odrobinę, aby wszystkie składniki dobrze się wyrobiły.
Majonez jest gotowy. Jest gęsty i kremowy. Przełóż go do pojemnika i wstaw do lodówki lub od razu dodaj do sałatki, np. jarzynowej według przepisu Gessler . Koniecznie przygotuj również domową konfiturę z czerwonej cebuli. Będzie świetnym dodatkiem do mięs i wędlin.