Chodakowska zdradziła przepis na odchudzającą sałatkę. W roli głównej zielone warzywo
Pyszną sałatkę można przygotować w kilka chwil. Ewa Chodakowska zaprezentowała znakomite połączenie świeżych warzyw i jajka, które sprawdzi się nawet jako lekki obiad. Musicie spróbować.
Przepis na sałatkę Ewy Chodakowskiej
Jeśli szukacie pomysłu na posiłek, który was nasyci, ale nie sprawi, że będziecie czuć się ciężko, sałatka będzie dobrym wyborem. Kompozycja zaproponowana przez Chodakowską jest bogata w składniki, kolorowa i smakuje nieziemsko.
Składniki:
- 75 g świeżego szpinaku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 średni pomidor np. malinowy
- 1 duże jajo
- pół niewielkiej cytryny
- 10-15 g ziaren słonecznika
- 10 ml oliwy z oliwek
- 5 g musztardy np. francuskiej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- świeży koperek wedle uznania
Jak przygotować pyszną sałatkę? Ewa Chodakowska zdradziła swój przepis
Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo. Duże sztuki przyrządzamy przez 8 minut od zagotowania wody, którą zalaliśmy produkty. Po ostudzeniu obieramy nabiał i kroimy go w ćwiartki.
Pomidora myjemy i także kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w ósemki. Cebulę pozbawioną łupiny tniemy w piórka. Umyty szpinak układamy na talerzu. Na nim umieszczamy jajko oraz warzywa.
Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i posiekanym koperkiem. Przed podaniem sałatkę łączymy z sosem sporządzonym z oliwy z oliwek, musztardy i soku z cytryny i oprószamy odrobiną soli oraz pieprzu.
Jak podać sałatkę Ewy Chodakowskiej?
Sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca, jeśli dodamy do niej porcje pełnoziarnistego pieczywa, zawierającego sporo błonnika. Polecamy też chleb z ziarnami, który bez trudu przygotujecie z kilku składników.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Polecamy kultowy gyros, który będzie idealny na imprezy. Być może skusi was też znakomita sałatka szopska — przysmak rodem z Bułgarii.
Źródło: wielkopolskapyra