Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Subtelnie słodka bułeczka brioche, przepis na zawsze udane śniadanie
Anna Pęcak
Anna Pęcak 25.03.2022 22:51

Subtelnie słodka bułeczka brioche, przepis na zawsze udane śniadanie

Bułeczka brioche
Canva.com

Nie masz pomysłu na śniadanie? Wypróbuj pyszny przepis na maślane brioche!

Wyobraź sobie pyszne śniadanie we francuskiej prowincji – świeża kawa, mnóstwo smacznych marmolad i kremów czekoladowych, a do tego przepyszne, rozpływające się w ustach francuskie pieczywo – brioche.

Brioche pochodzi z kuchni francuskiej – jest to pyszne ciasto zawierające w sobie dużo jajek i masła, co sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach. Miękkie w środku, twarde i spieczone na zewnątrz – musisz sprawić sobie tę przyjemność i upiec maślane brioche.

Jakie będą idealne bułeczki brioche? Na pewno lekkie, puszyste i maślane. Do przygotowania brioche potrzebne nam będą drożdze, jest to bowiem pieczywo drożdżowe, masło, jaja, mleko. Nie jest to przepis skomplikowany, a produkty dostępne są w każdym sklepie.

Bułeczki brioche przyrządzić można z mąki pszennej tortowej, uniwersalnej – typ 480, bądź chlebowej - typ 650. Brioche różnić się będą stopniem wypieczenia i konsystencją. Z mąki chlebowej wyjdą nam nieco bardziej ”zbite” i mniej wypieczone brioche, z tortowej.

Brioche przybrać może różne formy – małych brioszek, bułeczek, dużej bułki przypominającej naszą rodzimą chałkę w formie warkocza, bądź złączonych ze sobą 5 kul ciasta przypominających piłkę do gry w piłkę nożną.

Jaki rodzaj drożdży będzie najlepszy do naszego francuskiego wypieku?

Do naszego brioche najlepsze będą drożdże suszone bądź instant, nie ma to zbyt wielkiego znaczenia przy tym rodzaju wypieku.

Czy ciasto do brioche można zrobić własnoręcznie w domu?

Najlepiej byłoby użyć miksera, by wymieszać wszystkie składniki na brioche. Musimy odpowiednio wyrobić gluten, tak, by ciasto zwiększyło swoją objętość i ładnie wyrosło.Ciasto do brioche będzie bardzo klejące i wilgotne, ponieważ zawiera dużo jajek i masła.Dobrym pomysłem będzie również pozostawienie ciasta do wyrośnięcia na noc. Wolna fermentacja pozwoli drożdżom na większą fermentację, co spowoduje, że nasze ciasto będzie dużo smaczniejsze.

W jaki sposób dodać masło?

Proces dodawania masła nie powinien trwać krócej niż 10 minut. Jeśli dodasz masło zbyt szybko, nie „zemulguje” się ono z ciastem i nie spowoduje, że ciasto będzie tłuste. Nadal będzie się dobrze wypiekać, ale jeśli zrobisz to dobrze, to Twoje ciasto będzie wyglądało satysfakcjonująco gładko, błyszcząco i pulchnie. Masło dodaj w formie stałej, nie rozpuszczonej.Jednak na pewno musi być to prawdziwe masło – nie wyrób masłopodobny, margaryna, czy olej. To właśnie masło nadaje naszym brioche idealny smak i aromat.

Składniki do wypieku:

380 g mąki pszennej10 g suchych drożdży/30 g drożdży świeżych100 ml mleka 3.5%170 g masła50 g cukru pudru4 jajka

Przygotować drożdże robiąc z nich rozczyn – pokruszyć je do miseczki, dodać mleko, 10 g cukru pudru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut, by rozczyn wyrósł.

Składniki najlepiej oczywiście kupić dobrej jakości i świeże, a jajka „zerówki”. W dużej misce połączyć mąkę, dodać cukier puder, sól i rozczyn z drożdży. Powoli miksować. Do miski wbić 3 jajka, po czym miksować jeszcze 15 minut. Dodać roztopione masła i zmiksować jeszcze przez około 10 minut.

Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na noc, bądź od razu przygotować.

Stół obsypać mąką, położyć na niego ciasto. Ciasto podzielić na pół. Każdą połówkę pokroić na 6 równych porcji. Równe porcje uformować w kształt kwadratu i lekko rozwałkować.

Przygotować dwie niewielki foremki do babki. Do każdej włożyć po 6 „kwadratów” i poczekać jeszcze 1,5 godziny na wyrośnięcie.

Roztrzepać żółtko i połączyć z mlekiem. Tak przygotowanym roztworem posmarować całe ciasto na brioche. Piekarnik rozgrzać do 180* i brioche piec przez ok. 20 minut, aż do uzyskania chrupiącej skórki o brunatnym kolorze.

I gotowe! Serwować można na śniadanie, czy deser lub słodką przekąskę. Idealnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie na słodko. Idealnie sprawdzą się z dodatkiem świeżych konfitur, miodu bądź czekoladowych past.

Przepis na marmoladę pomarańczową.

Do naszych brioche idealnie pasuje pomarańczowa marmolada, nadając im unikalny smak. Robi się ją z gorzkich pomarańczy, nie są bowiem tak słodkie, jak deserowe. Marmolada, która z nich powstaje jest słodko-gorzka, idealnie uzupełnia więc nasze maślane bułeczki.

Do jej wykonania potrzebować będziemy ok. 500 g pomarańczy sewilskich, cytryny, 3 szklanki cukru białego. Proste, prawda?

Pomarańcze należy obrać i pokroić. Pokrojone pomarańcze i cytrynę zalać wodą, dodać skórkę pomarańczową i gotować ok. 2 godziny. Skórkę wyjąć, a masę cytrynowo-pomarańczową odłożyć na sitko na ok. godzinę, podstawione pod spory garnek. Zebraną z pomarańczy wodę zagotować. Do „soku” dodać skórkę pomarańczową, cukier i pomarańcze. Zagotuj i gotuj przez ok 5 minut.Tak przygotowaną marmoladę odstaw do ostygnięcia, po czym przełóż do słoików i zawekuj. Będziesz miała dostęp do smacznej marmolady do bułeczek brioche przez cały rok! Smacznego!

Tagi: