Smakosze.pl Przepisy Surówka lepsza od mizerii. Z kotletem smakuje jak senne marzenie
Fot. youtube.com / Pyszne Smaki

Surówka lepsza od mizerii. Z kotletem smakuje jak senne marzenie

6 listopada 2024

To nietypowe, słodko-pikantne zestawienie. Żaden z niego składników nie jest niczym nowym w sałatce. Warto jednak, by poszły ramię w ramię.

Jabłko z porem

Surówka z jabłka i marchewki w wielu domach jest równie obowiązkowym punktem w menu jak mizeria. Nic dziwnego – te dwa słodkie, ale bez przesady, składniki wzmacniają nawzajem swój smak. Wraz ze smakiem idą też walory zdrowotne, bo taka surówka to doskonałe źródło witamin w posiłku.

Rzadko jednak uzupełniamy podobną surówkę o cebulę lub – jak w tym wypadku – pora . A szkoda. W końcu to idealne warzywo, by swoją pikanterią podbić słodycz i kwasowość połączenia . Por jest do tego świetnym przeciwutleniaczem i źródłem witamin.

surówka z marchewki

W zeszycie babci znalazłam trik na kopytka. 1 łyżka tego składnika działa cuda

Surówka do obiadu

Przygotowując podobne sałatki warto wypróbować ich lżejszą wersję . Zastąpienie majonezu jogurtem to świetny krok w kierunku obniżenia kaloryczności posiłku. może to rozwiązanie, raz wypróbowane, zostanie na zawsze w naszej diecie.

Składniki

  • Biała część 1 pora
  • 2 marchewki
  • 1 kwaśne jabłko
  • ½ gruszki
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 40 ml soku z cytryny

Surówka z porem

Pora przekrawamy wzdłuż i układamy w półmisku. Zalewamy wrzątkiem , po 2-3 minutach odlewamy i kroimy w półplasterki. Można pominąć ten krok, ale wtedy por będzie ostrzejszy.

Jabłko, gruszkę i marchewkę obieramy. Owoce ścieramy na tarce o grubych okach . Marchewkę zaś – drobno.

Warzywa i owoce łączymy w salaterce . Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sokiem z cytryny. Mieszamy, a po kilku minutach dodajemy jogurt. Tak mieszamy sałatkę na ok. 15 minut przed podaniem.

Wypróbuj też przepisy na surówkę w stylu azjatyckim i kotlety mielone z nietypowym dodatkiem .

surówka z żurawiną

Na rośliny działają jak hormon wzrostu. Są w każdej kuchni
Polacy kupują go na potęgę, do masła jest idealny. Dłużej trzyma świeżość i zawsze jest miękkie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy