Lewandowska robi mielone w niezwykły sposób. Nawet nie myśli o jajku, panierce i cebuli
Kotlety mielone niejedno mają imię. Najlepiej widać to na przykładzie przepisu od Anny Lewandowskiej. Sportsmenka i celebrytka swoje kotlety robi bowiem z użyciem buraka. Dzięki temu mięso nie wymaga dodatku jajka ani podnoszącej kaloryczność panierki.
Kotlety mielone Anny Lewandowskiej zawierają w sobie zaskakujący składnik
Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, dobrze wie, jak zdrowy jest burak. Warzywo to stanowi bogate źródło pożytecznych i zdrowych składników. Dzięki temu między innymi obniża ciśnienie krwi, zmniejsza stany zapalne organizmu i zwalcza stres oksydacyjny. Regularne spożywanie soku z burka wpływa pozytywnie na wydolność organizmu i pomaga poprawić sportowe osiągnięcia.
Kotlety mielone z burakiem są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Charakterystyczny smak warzywa z powodzenie zastępuje cebulę i dodatkowo zapewnia odpowiednią konsystencję mięsa. Dzięki rezygnacji z panierki przyrządzenie tego dania jest po prostu błyskawiczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie.
Ile kaw dziennie można wypić? W końcu podano konkretną liczbę
Przepis na kotlety mielone Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 200 g ugotowanych buraków (można kupić już ugotowane)
- 1 łyżka oliwy, oleju lub masła klarowanego
- Szczypta kurkumy, majeranku, soli, pieprzu, chili
Jak przygotować kotlety mielone z burakiem od Anny Lewandowskiej?
Mięso na kotlety mielone przełóż do sporej miski. Dodaj do niego odrobine tłuszczu. Następnie dopraw całość wymienionymi w liście składników przyprawami.
Ugotowane buraki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wszystko razem starannie wymieszaj. Długie wyrabianie odpowiednio napowietrzy masę i sprawi, że kotlety mielone będą wyjątkowo miękkie i delikatne.
Z wymieszanych składników uformuj niewielkie kotlety mielone. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem z obu stron. Kiedy mięso apetycznie się zrumieni, potrawa gotowa jest do podania. W naszym niedawnym artykule znajdziesz wszystkie wskazówki dotyczące wyrabiania mięsa na kotlety. Mamy konkretne wyliczenia odnośnie optymalnego czasu smażenia mielonych.
Źródło: hpba