Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska robi mielone w niezwykły sposób. Nawet nie myśli o jajku, panierce i cebuli
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.04.2023 17:09

Lewandowska robi mielone w niezwykły sposób. Nawet nie myśli o jajku, panierce i cebuli

smażenie kotletów mielonych
Canva / Penderev ; Instagram @annalewandowska

Kotlety mielone niejedno mają imię. Najlepiej widać to na przykładzie przepisu od Anny Lewandowskiej. Sportsmenka i celebrytka swoje kotlety robi bowiem z użyciem buraka. Dzięki temu mięso nie wymaga dodatku jajka ani podnoszącej kaloryczność panierki.

Kotlety mielone Anny Lewandowskiej zawierają w sobie zaskakujący składnik

Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, dobrze wie, jak zdrowy jest burak. Warzywo to stanowi bogate źródło pożytecznych i zdrowych składników. Dzięki temu między innymi obniża ciśnienie krwi, zmniejsza stany zapalne organizmu i zwalcza stres oksydacyjny. Regularne spożywanie soku z burka wpływa pozytywnie na wydolność organizmu i pomaga poprawić sportowe osiągnięcia.

Kotlety mielone z burakiem są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Charakterystyczny smak warzywa z powodzenie zastępuje cebulę i dodatkowo zapewnia odpowiednią konsystencję mięsa. Dzięki rezygnacji z panierki przyrządzenie tego dania jest po prostu błyskawiczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie.

 

Ile kaw dziennie można wypić? W końcu podano konkretną liczbę

Przepis na kotlety mielone Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 200 g ugotowanych buraków (można kupić już ugotowane)
  • 1 łyżka oliwy, oleju lub masła klarowanego
  • Szczypta kurkumy, majeranku, soli, pieprzu, chili

Jak przygotować kotlety mielone z burakiem od Anny Lewandowskiej?

Mięso na kotlety mielone przełóż do sporej miski. Dodaj do niego odrobine tłuszczu. Następnie dopraw całość wymienionymi w liście składników przyprawami.

Ugotowane buraki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wszystko razem starannie wymieszaj. Długie wyrabianie odpowiednio napowietrzy masę i sprawi, że kotlety mielone będą wyjątkowo miękkie i delikatne.

Z wymieszanych składników uformuj niewielkie kotlety mielone. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem z obu stron. Kiedy mięso apetycznie się zrumieni, potrawa gotowa jest do podania. W naszym niedawnym artykule znajdziesz wszystkie wskazówki dotyczące wyrabiania mięsa na kotlety. Mamy konkretne wyliczenia odnośnie optymalnego czasu smażenia mielonych.

buraki.png
Canva / ninikas

Źródło: hpba