Smakosze.pl Przepisy Weź mięso mielone, śliwki i 1 uwielbiany przez Polaków przysmak. Obłędna pieczeń zachwyci każdego
canva/CCat82

Weź mięso mielone, śliwki i 1 uwielbiany przez Polaków przysmak. Obłędna pieczeń zachwyci każdego

17 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Świąteczna pieczeń ze śliwką jest bardzo aromatycznym dodatkiem do pieczywa. Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem wątróbek drobiowych, wędzonych śliwek i aromatycznych przypraw posmakuje całej rodzinie. Danie będzie hitem na świątecznym stole. Świąteczna pieczeń ze śliwką jest alternatywą dla kupnych wędlin. Pieczeń podana na zimno z kromką świeżego chleba smakuje wyśmienicie. Do pieczeni podaj sos chrzanowy i domowy sos żurawinowy. Pieczeń jest niezwykle aromatyczna i zachwyca smakiem.

Świąteczną pieczeń ze śliwką przygotujesz z mięsa mielonego, najlepiej z karkówki lub łopatki. Te rodzaje wieprzowiny mają przerosty i tłuszcz, dzięki którym danie nie będzie przesuszone po upieczeniu. Masę z mięsa mielonego przełóż wędzonymi śliwkami i kawałkami wątróbek drobiowych.

Przed wstawieniem pieczeni do piekarnika, wierzch obłóż liśćmi laurowymi. To sprawdzony sposób, żeby danie nie przypaliło z wierzchu i nie wysuszyło się podczas obróbki termicznej. Świąteczną pieczeń ze śliwką piecz przez godzinę, koniecznie bez termoobiegu, który również może wysuszyć potrawę.

Pieczeń z wędzoną śliwką i wątróbką. Idealna do pieczywa

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z karkówki lub łopatki

  • 300 g wątróbek drobiowych

  • 3 jajka

  • duża cebula czerwona

  • 150 g wędzonych śliwek

  • czubata łyżka suszonego majeranku

  • pęczek natki pietruszki

  • 2 większe, czerstwe kajzerki

  • mleko

  • sól, pieprz

  • liście laurowe

Świąteczna pieczeń ze śliwką z mięsa mielonego. Przepis krok po kroku

Zmielone mięso przełóż do większej miski, dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu. Bułki pokrusz, wsyp do miski i zalej mlekiem, żeby zmiękły. Cebulę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno natkę pietruszki. Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół.

Do mięsa mielonego dodaj pietruszkę, cebulę, wbij jajka. Wsyp również majeranek i namoczoną w mleku bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Wątróbki drobiowe oczyść dokładnie i pokrój na mniejsze kawałki. Formę do keksów wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż warstwę mięsa mielonego.

Następnie poukładaj śliwki, a między owoce kawałki wątróbek. Czynność powtórz 2 razy. Na wierzch wyłóż warstwę mięsa mielonego i przykryj liśćmi laurowymi. Formę wstaw do piekarnika, piecz około 60 minut.

Na święta przygotuj również pieczeń z kurczaka. Mięso jest niezwykle soczyste. Pomysł na proste i pyszne danie na obiad lub zimną płytę? Pieczony schab ze śliwką . Suszone śliwki będą wyśmienitym dodatkiem.

wędzone śliwki do pieczeni
canva/ HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy