Weź mięso mielone, śliwki i 1 uwielbiany przez Polaków przysmak. Obłędna pieczeń zachwyci każdego
Świąteczna pieczeń ze śliwką jest bardzo aromatycznym dodatkiem do pieczywa. Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem wątróbek drobiowych, wędzonych śliwek i aromatycznych przypraw posmakuje całej rodzinie. Danie będzie hitem na świątecznym stole. Świąteczna pieczeń ze śliwką jest alternatywą dla kupnych wędlin. Pieczeń podana na zimno z kromką świeżego chleba smakuje wyśmienicie. Do pieczeni podaj sos chrzanowy i domowy sos żurawinowy. Pieczeń jest niezwykle aromatyczna i zachwyca smakiem.
Świąteczną pieczeń ze śliwką przygotujesz z mięsa mielonego, najlepiej z karkówki lub łopatki. Te rodzaje wieprzowiny mają przerosty i tłuszcz, dzięki którym danie nie będzie przesuszone po upieczeniu. Masę z mięsa mielonego przełóż wędzonymi śliwkami i kawałkami wątróbek drobiowych.
Przed wstawieniem pieczeni do piekarnika, wierzch obłóż liśćmi laurowymi. To sprawdzony sposób, żeby danie nie przypaliło z wierzchu i nie wysuszyło się podczas obróbki termicznej. Świąteczną pieczeń ze śliwką piecz przez godzinę, koniecznie bez termoobiegu, który również może wysuszyć potrawę.
Pieczeń z wędzoną śliwką i wątróbką. Idealna do pieczywa
Składniki:
-
1 kg mięsa mielonego z karkówki lub łopatki
-
300 g wątróbek drobiowych
-
3 jajka
-
duża cebula czerwona
-
150 g wędzonych śliwek
-
czubata łyżka suszonego majeranku
-
pęczek natki pietruszki
-
2 większe, czerstwe kajzerki
-
mleko
-
sól, pieprz
-
liście laurowe
Świąteczna pieczeń ze śliwką z mięsa mielonego. Przepis krok po kroku
Zmielone mięso przełóż do większej miski, dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu. Bułki pokrusz, wsyp do miski i zalej mlekiem, żeby zmiękły. Cebulę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno natkę pietruszki. Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół.
Do mięsa mielonego dodaj pietruszkę, cebulę, wbij jajka. Wsyp również majeranek i namoczoną w mleku bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Wątróbki drobiowe oczyść dokładnie i pokrój na mniejsze kawałki. Formę do keksów wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż warstwę mięsa mielonego.
Następnie poukładaj śliwki, a między owoce kawałki wątróbek. Czynność powtórz 2 razy. Na wierzch wyłóż warstwę mięsa mielonego i przykryj liśćmi laurowymi. Formę wstaw do piekarnika, piecz około 60 minut.
Na święta przygotuj również pieczeń z kurczaka. Mięso jest niezwykle soczyste. Pomysł na proste i pyszne danie na obiad lub zimną płytę? Pieczony schab ze śliwką . Suszone śliwki będą wyśmienitym dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Postne gołąbki z niezwykłym farszem. W roli głównej 2 typowo polskie produkty
-
Magda Gessler na Wigilię gotuje barszcz bez buraków. Staropolska zupa zachwyca aromatem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama