Smakosze.pl Przepisy Świeżonka od Jaśka Kuronia to niebo w gębie. Najlepsze, co możesz zrobić na obiad
Fot. TRICOLORS/East News, Canva/TOLGA DOGAN

Świeżonka od Jaśka Kuronia to niebo w gębie. Najlepsze, co możesz zrobić na obiad

12 lutego 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mięsna, aromatyczna i doskonale doprawiona. Świeżonkę doskonale znamy wszyscy, jednak pod różnymi nazwami. Potrawę można przygotować na wiele sposobów, trzeba jednak trzymać się podstawowych zasad. Świeżonkę ugotował na obiad również Jasiek Kuroń. Smakuje tak, że palce lizać.

Świeżonka poleca się na obiad

Świeżonka to danie wywodzące się z polskiej, chłopskiej kuchni. Potrawa ta przyrządzana była z mięsa wieprzowego zaraz po świniobiciu, kiedy to jest najświeższe. Stąd też właśnie pochodzi nazwa. Świeżonka to potrawa przygotowywana z kilku rodzajów mięsa i cebuli. Podawana w sosie własnym z ziemniakami, kaszą, surówką lub ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie.

Jasiek Kuroń postanowił zdradzić prosty przepis na to tradycyjne danie . Świeżonkę przyrządza z łopatki, karczku i schabu wieprzowego. W potrawie królują także aromatyczne przyprawy , które nadają wieprzowinie fantastycznego smaku i uwydatniają jej armat.

świeżonka od Jaśka Kuronia.jpg
Fot. Canva
Weź wytłoczkę po jajkach i rozsmaruj mięso mielone. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Przepis Jaśka Kuronia na świeżonkę

Świeżonka przepisu Jaśka Kuronia wyróżnia się fantastycznym smakiem i aromatem. Do smażenia kucharz wykorzystuje nie olej, a smalec. Danie doprawia solidną porcją liści laurowych, ziela angielskiego, a na koniec dodaje suszony majeranek. Smak jest nie do podrobienia.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 500 g schabu wieprzowego
  • 40 g smalcu
  • 8 liści laurowych
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Jak przygotować chłopską świeżonkę?

Karkówkę, łopatkę i schab pokrój w kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej smalec. Dodaj pokrojone mięso , sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż 15-20 minut. W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek. Warzywa wrzuć do garnka, gdy mięso się przyrumieni. Smaż przez kilka minut.

świeżonka od Jaśka Kuronia.jpg
Fot. Canva

Wlej niewielką ilość wody, wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i duś mięso przez około 40 minut, aż będzie idealnie miękkie. Podczas duszenia mięsa co jakiś czas je przemieszaj. W razie potrzeby dolewaj wody, by mięso się nie przypaliło.

Po 40 minutach zdejmij pokrywkę i gotuj chwilę, by nadmiar wody odparował. Powinien wyjść gęsty, aromatyczny sos. Danie dopraw do smaku suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami, ulubioną surówką lub kiszonym ogórkiem.

Na obiad polecamy również wyśmienite kotlety mielone oraz roladki wieprzowe z pysznym nadzieniem . Rodzina będzie zachwycona.

świeżonka od Jaśka Kuronia.jpg
Fot. Canva
Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba 100 razy lepsza niż dorsz i miruna
Rośnie u nas i jest bardzo zdrowy, a Polacy go nie znają. Korzyści z jego jedzenia są nieocenione
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy