Świeżonka od Jaśka Kuronia to niebo w gębie. Najlepsze, co możesz zrobić na obiad
Mięsna, aromatyczna i doskonale doprawiona. Świeżonkę doskonale znamy wszyscy, jednak pod różnymi nazwami. Potrawę można przygotować na wiele sposobów, trzeba jednak trzymać się podstawowych zasad. Świeżonkę ugotował na obiad również Jasiek Kuroń. Smakuje tak, że palce lizać.
Świeżonka poleca się na obiad
Świeżonka to danie wywodzące się z polskiej, chłopskiej kuchni. Potrawa ta przyrządzana była z mięsa wieprzowego zaraz po świniobiciu, kiedy to jest najświeższe. Stąd też właśnie pochodzi nazwa. Świeżonka to potrawa przygotowywana z kilku rodzajów mięsa i cebuli. Podawana w sosie własnym z ziemniakami, kaszą, surówką lub ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie.
Jasiek Kuroń postanowił zdradzić prosty przepis na to tradycyjne danie . Świeżonkę przyrządza z łopatki, karczku i schabu wieprzowego. W potrawie królują także aromatyczne przyprawy , które nadają wieprzowinie fantastycznego smaku i uwydatniają jej armat.
![świeżonka od Jaśka Kuronia.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/swiezonka_od_Jaska_Kuronia_b5f6a048d4.jpg)
Przepis Jaśka Kuronia na świeżonkę
Świeżonka przepisu Jaśka Kuronia wyróżnia się fantastycznym smakiem i aromatem. Do smażenia kucharz wykorzystuje nie olej, a smalec. Danie doprawia solidną porcją liści laurowych, ziela angielskiego, a na koniec dodaje suszony majeranek. Smak jest nie do podrobienia.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g karkówki wieprzowej
- 500 g schabu wieprzowego
- 40 g smalcu
- 8 liści laurowych
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
Jak przygotować chłopską świeżonkę?
Karkówkę, łopatkę i schab pokrój w kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej smalec. Dodaj pokrojone mięso , sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż 15-20 minut. W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek. Warzywa wrzuć do garnka, gdy mięso się przyrumieni. Smaż przez kilka minut.
![świeżonka od Jaśka Kuronia.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/swiezonka_od_Jaska_Kuronia_b78a9f6a7b.jpg)
Wlej niewielką ilość wody, wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i duś mięso przez około 40 minut, aż będzie idealnie miękkie. Podczas duszenia mięsa co jakiś czas je przemieszaj. W razie potrzeby dolewaj wody, by mięso się nie przypaliło.
Po 40 minutach zdejmij pokrywkę i gotuj chwilę, by nadmiar wody odparował. Powinien wyjść gęsty, aromatyczny sos. Danie dopraw do smaku suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami, ulubioną surówką lub kiszonym ogórkiem.
Na obiad polecamy również wyśmienite kotlety mielone oraz roladki wieprzowe z pysznym nadzieniem . Rodzina będzie zachwycona.
![świeżonka od Jaśka Kuronia.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/swiezonka_od_Jaska_Kuronia_b7df20a448.jpg)