Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sypnij po pyrach, nie sól więcej. Będą smakować wybornie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.02.2025 06:00

Sypnij po pyrach, nie sól więcej. Będą smakować wybornie

Kartofle
Fot. Canva

Lekarz kazał ograniczyć sól? A może nie chcesz czekać, by do niego trafić? Oto sposoby, by nawet niesolone ziemniaki rozbłysły pełnią smaku.

Niesolone ziemniaki

Jeśli chodzi o składniki odżywcze, sól nie jest może tak bardzo pod ostrzałem jak tłuszcz czy cukier, nie ma jednak najlepszej prasy. Czy słusznie? Jak ze wszystkim – zależy od umiaru. Nasz organizm potrzebuje soli do funkcjonowania, jednak jej nadmiar temu funkcjonowaniu szkodzi.

Nadmiar soli może powodować problemy sercowe – nadciśnienie i ryzyko zawału. Naukowcy podejrzewają też, że przyspiesza on rozwój komórek rakowych w żołądku. Osoby, które boją się któregoś z tych ryzyk mogą chcieć zrezygnować z soli w ogóle lub nieco ją ograniczyć.

sól

Weź papier toaletowy i upchaj go w lodówce. Gdy tego spróbowałem, nie uwierzyłem własnym oczom

Sól jest wszędzie

Problem z jedzeniem tego składnika polega na tym, że znajduje się on dosłownie wszędzie i często trudno nad tym zapanować. Każdy przetworzony produkt spożywczy, który zjadamy – dania w fast foodach, zupki, wędliny, sery, chipsy i przekąski – wszystko to zawiera sól.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Rodzi się więc pokusa, by ograniczyć jej ilość tam, gdzie mamy na to jakikolwiek wpływ. Jak więc zrezygnować (a przynajmniej poważnie ograniczyć) solenie choćby ziemniaków? Jest na to wiele sposobów.

solone ziemniaki

Ziemniaki i zioła

Dobre ziemniaki mają jasną, kremową barwę i smak, który odpowiada temu wyglądowi – delikatny, ale wyrazisty. Jak go podbić, jeśli nie chcemy używać nadmiaru soli? Najlepiej przyprawami, które odmienią ich oblicze.

Pierwszy sposób to zioła. Sięgnijmy więc w pierwszej kolejności po tymianek – bodaj najbardziej klasycznego towarzysza pyr. Warto też wypróbować pieprz ziołowy czy zioła prowansalskie. Osobne miejsce w ziemniaczanym menu ma starty rozmaryn, którego smak kojarzy się z lasem.

ziemniaki z rozmarynem

Orientalne ziemniaki

Jednak ziemniaki świetnie odnajdują się także w innych zestawieniach, na przykład orientalnych. Warto więc wypróbować połączenie z cynamonem i suszonym imbirem. Przyprawa curry nada im nie tylko niezwykłego smaku, lecz także koloru. Ziemniaki można upiec także z kurkumą, choć zważywszy jej charakterystyczny smak, należy przyprawiać je ostrożnie.

Do nietypowych połączeń smakowych kartofli należą zaś cytrusy. Warto choć raz spróbować ugotować je ze skórką cytrynową lub otartą skórką posypać po upieczeniu. To ostatnie zestawienie doskonale sprawdzi się z rozmarynem. W sałatkach ziemniakom smaku dodają także pestki, takie jak dynia czy słonecznik.

Wypróbuj też przepisy na rosół z żołądków drobiowych i racuchy na jogurcie.

ziemniaki i cytrusy