Smakosze.pl
Szklanka pełna zdrowia – przepis na koktajl jagodowy

pixabay.com

Szklanka pełna zdrowia – przepis na koktajl jagodowy

15 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Minuta w blenderze kielichowym i gotowe. Oto prosty przepis na koktajl jagodowy. Idealny do przygotowania nie tylko w sezonie letnim.

Koktajl jagodowy: składniki

  • 200 g mrożonych jagód

  • 100 g malin

  • 200 ml jogurtu greckiego

  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego

Koktajl jagodowy: przygotowanie

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera kuchennego i miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego koktajlu. Przelewamy gotowy koktajl jagodowy do wysokiej szklanki i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.

Koktajl jagodowy: porady

Gotowy koktajl możemy przyozdobić bitą śmietaną, świeżą miętą lub owocami jagód, borówek, malin czy jeżyn.

Poza sezonem na owoce jagodowe możemy użyć do zrobienia koktajlu jagodowego mrożonych jagód i malin. Możemy zblendować je bez rozmrażania, dzięki czemu koktajl będzie przyjemnie schłodzony.

Zamiast malin można użyć również innych owoców, np. bananów, borówek lub truskawek.

Zamiast jogurtu naturalnego można zastosować mleko krowie lub roślinne, np. migdałowe lub sojowe, a nawet sok z ananasa czy jabłek. Wtedy koktajl będzie trochę rzadszy.

Aby koktajl jagodowy był jeszcze zdrowszy, możemy dorzucić do blendera kilka listków młodego szpinaku.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały sos do mięsa pieczonego

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >