Smakosze.pl
Szklanka pełna zdrowia – przepis na koktajl jagodowy

pixabay.com

Szklanka pełna zdrowia – przepis na koktajl jagodowy

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Minuta w blenderze kielichowym i gotowe. Oto prosty przepis na koktajl jagodowy. Idealny do przygotowania nie tylko w sezonie letnim.

Koktajl jagodowy: składniki

  • 200 g mrożonych jagód

  • 100 g malin

  • 200 ml jogurtu greckiego

  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego

Koktajl jagodowy: przygotowanie

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera kuchennego i miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego koktajlu. Przelewamy gotowy koktajl jagodowy do wysokiej szklanki i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.

Koktajl jagodowy: porady

Gotowy koktajl możemy przyozdobić bitą śmietaną, świeżą miętą lub owocami jagód, borówek, malin czy jeżyn.

Poza sezonem na owoce jagodowe możemy użyć do zrobienia koktajlu jagodowego mrożonych jagód i malin. Możemy zblendować je bez rozmrażania, dzięki czemu koktajl będzie przyjemnie schłodzony.

Zamiast malin można użyć również innych owoców, np. bananów, borówek lub truskawek.

Zamiast jogurtu naturalnego można zastosować mleko krowie lub roślinne, np. migdałowe lub sojowe, a nawet sok z ananasa czy jabłek. Wtedy koktajl będzie trochę rzadszy.

Aby koktajl jagodowy był jeszcze zdrowszy, możemy dorzucić do blendera kilka listków młodego szpinaku.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >