Smakosze.pl Przepisy Szybki pasztet jajeczny z cebulą i papryką. Najdoskonalsze śniadanie
canva/sitriel

Szybki pasztet jajeczny z cebulą i papryką. Najdoskonalsze śniadanie

14 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pasztet jajeczny z cebulą i papryką jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki i zapieczesz w piekarniku, a gotowy pasztet zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Potrawy z jajek zawsze są świetnym pomysłem na śniadanie. Przygotujemy z nich między innymi pyszną jajecznicę, lekkie placuszki, omlet i właśnie pasztet jajeczny. Pasztet z dodatkiem warzyw, żółtego sera i aromatycznego szczypiorku za każdym razem znika z talerzy.

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie, to pasztet z jajek jest właśnie dla Ciebie. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut, a sprawisz wszystkim pyszną niespodziankę. Oprócz jajek potrzebujesz kilku podstawowych składników i pasztet po około 40 minutach pieczenia będzie gotowy.

Do pasztetu z cebulą i papryką możesz dodać również inne warzywa, np. pomidory, cukinię, oliwki. Wszystkie składniki doskonale komponują się z delikatnymi i puszystymi jajkami, tworząc rewelacyjne danie.

Pamiętaj jednak, że nawet najbardziej starannie przygotowany pasztet nie będzie smaczny, kiedy przygotujesz go z nieświeżych jajek- poznaj 4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek .

Składniki:

  • 10 jajek

  • pół papryki czerwonej

  • cebula czerwona

  • 150 g sera żółtego

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki majonezu

  • pół pęczka posiekanego szczypiorku

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić szybki pasztet z cebulą i papryką?

9 jajek ugotuj na twardo, jedno zostaw surowe. Pokrój drobno cebulę i paprykę, zetrzyj ser. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce, przełóż do miski.

Do ugotowanych jajek dodaj paprykę, ser, cebulę, następnie dodaj śmietanę, majonez, kaszę mannę, wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Następnie przełóż ją do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minu t i podaj na ciepło, smacznego.

Jajka ugotowane na twardo

Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niepieprz.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy