Szybki pasztet jajeczny z cebulą i papryką. Najdoskonalsze śniadanie
Pasztet jajeczny z cebulą i papryką jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki i zapieczesz w piekarniku, a gotowy pasztet zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Potrawy z jajek zawsze są świetnym pomysłem na śniadanie. Przygotujemy z nich między innymi pyszną jajecznicę, lekkie placuszki, omlet i właśnie pasztet jajeczny. Pasztet z dodatkiem warzyw, żółtego sera i aromatycznego szczypiorku za każdym razem znika z talerzy.
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie, to pasztet z jajek jest właśnie dla Ciebie. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut, a sprawisz wszystkim pyszną niespodziankę. Oprócz jajek potrzebujesz kilku podstawowych składników i pasztet po około 40 minutach pieczenia będzie gotowy.
Do pasztetu z cebulą i papryką możesz dodać również inne warzywa, np. pomidory, cukinię, oliwki. Wszystkie składniki doskonale komponują się z delikatnymi i puszystymi jajkami, tworząc rewelacyjne danie.
Pamiętaj jednak, że nawet najbardziej starannie przygotowany pasztet nie będzie smaczny, kiedy przygotujesz go z nieświeżych jajek- poznaj 4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek .
Składniki:
-
10 jajek
-
pół papryki czerwonej
-
cebula czerwona
-
150 g sera żółtego
-
2 łyżki kaszy manny
-
2 łyżki śmietany 18%
-
2 łyżki majonezu
-
pół pęczka posiekanego szczypiorku
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić szybki pasztet z cebulą i papryką?
9 jajek ugotuj na twardo, jedno zostaw surowe. Pokrój drobno cebulę i paprykę, zetrzyj ser. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce, przełóż do miski.
Do ugotowanych jajek dodaj paprykę, ser, cebulę, następnie dodaj śmietanę, majonez, kaszę mannę, wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Następnie przełóż ją do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minu t i podaj na ciepło, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Inny niż zawsze sposób robienia ciasta na pierogi z truskawkami. Rewolucyjny trik
-
Czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Łatwo popełnić błąd, lepiej wiedzieć
-
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: niepieprz.pl