4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? To pytanie bardzo często pojawia się na forach internetowych. Świeżość jajek możemy sprawdzić w domu na 4 proste i skuteczne sposoby. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy jajka nadają się do jedzenia.
Jajka kurze są produktem bardzo uniwersalnym, które wykorzystujemy do wielu różnych dań, zup, deserów i ciast. Jajka, niezależnie od tego, czy smażone, gotowane, czy dodawane do pieczenia, muszą być idealnie świeże, aby nie zepsuły całej potrawy.
Jajka na dłużej zachowają świeżość, kiedy będziemy przechowywać je w lodówce lub w suchym, ciemnym i stosunkowo chłodnym miejscu. Już powyżej 6 stopni C bakterie salmonelli, które mogą być na skorupkach, zaczynają się namnażać, dlatego też jajka muszą być przechowywane w niższej temperaturze.
Zjedzenie nieświeżego jajka może również skutkować poważnym zatruciem pokarmowym. Są jednak proste sposoby, w tym potrząsanie, dzięki którym możemy sprawdzić, czy jajko na pewno jest świeże i czy nie zepsuje dania i nie wywoła problemów żołądkowych.
Dowiedz się również, jak uratować przesoloną zupę. Poznaj 5 prostych sposobów, dzięki którym danie błyskawicznie odzyska smak.
4 sposoby na sprawdzenie świeżości jajek
Potrząsanie jajek
Potrząśnij jajkiem, jeśli nie słyszysz dźwięku przypominającego chlupania, to znaczy, że produkt jest świeży i nadaje się do spożycia. Dźwięk ten oznacza, że do jajka przedostało się powietrze, więc rozpoczął się już proces psucia.
Test ze szklanką wody
Surowe jajko włóż do wysokiej szklanki wypełnionej wodą. Jeśli opadnie od razu na dno oznacza to, że jest idealnie świeże. Jeśli zaczynie się obracać na dnie- jest nieco starsze, ale jeszcze spokojnie możesz je zjeść.
Jajko, które unosi się na wodzie nie nadaje się do spożycia, ponieważ oznacza to, że jajko straciło wilgoć, a pod skorupkę przedostało się dużo powietrza.
Rozbicie jajka
Rozbij jajko na talerzyk. Jeśli żółtko jest wypukłe, a białko ściśle do niego przylega, oznacza to, że produkt jest świeży. Jeśli natomiast żółtko jest płaskie, a białko rozlewa się na boki, lepiej już go nie jedz.
Pod wpływem czasu białko zaczyna się zrywać, co skutkuje rozciągnięciem całego, rozbitego jajka. Im bardziej rozlane jajko, tym starsze i mniej świeże.
Prześwietlanie jajka
Jajko możesz prześwietlić przy pomocy dobrej latarki. Świeży produkt ma ledwo widoczne żółtko. W nieco starszych jajkach, które również nadają się do spożycia, żółtko będzie bardziej widoczne.
Jeśli natomiast zauważysz, że żółtko jest ciemne, niejednolite, a w całym jajku zobaczysz również ciemne smużki, oznacza to, że jajko nie nadaje się do zjedzenia i należy je wyrzucić.
Źródło zdjęcia: canva/ Irmoske Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: polish.mercola.com, blog.liebherr.com